Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme jeli na výlet

„Táto, uděláme si pořádný výšlap,“ řekla mi žena ráno u snídaně. Měl jsem toho za celý týden v práci dost, proto se mi s touto větou vize proflákané soboty rozplynula velice rychle. Ale uvědomil jsem si, že svět je ještě fajn.

Pro svou ženu udělám cokoliv. Dokonce si začínám nazouvat i pantofle…, teda jenom někdy. Podložky pod hrnek a vagón polštářů jsou již několik let součástí mého života. I k těm keramickým zajíčkům, domečkům, soškám, deseti šitým panenkám, obrázkům, kytičkám, sedmnácti lucernám či osmi drátěným andílkům udržuji pomyslnou úctu. Oproti tomu si moje žena zaslouží poklonu, protože žít se mnou, je důvodem k umístění bronzové pamětní desky či udělení medaile za zásluhy…, i když jsem přesvědčen, že by ji z rukou hradního pána v koňském postroji nikdy nepřijala.

Máme rádi Vánoce. Celý prosinec zdobíme naši domácnost do svátečního nádechu s takovým úsilím, že vypadá jako z vánočního katalogu Ikea. Jakmile svátky končí, zaplaví náš dům první jarní květiny ze supermarketů a společně nadáváme na sníh a lyžaře. Oba pak vyhlížíme jaro už dva dny po Silvestru a všude přítomný sníh považujeme za Boží pomstu. Já si sice uvědomuji, že nadcházející roční období znamená začátek dřiny na zahradě, ale to prostě k tomu patří. A právě tuto sobotu se sluníčko rozhodlo, že zpříjemní den svou přítomností, což mé ženě vlilo energii do žil. Teplo a slunce má na mou ženu stejný vliv, jako na letitého alkoholika pohled na srovnané lahve rumu v domácím špajzu. 

„Táto, uděláme si pořádný výšlap,“ řekla mi sebevědomě ráno u snídaně. Měl jsem toho za celý týden v práci dost, proto se mi s touto větou vize proflákané soboty rozplynula rychleji, než čeština vietnamského obchodníka při kontrole ČOI.

„Pojedeme vlakem do Karlovic a potom pěšky domů lesem,“ specifikovala žena svůj plán. Moje malá dcera vykřikla radostí: „…jůůů, vlakem! Hurá!“ Jasná a zákeřná přesilovka. Ještě, že můj pes je zástupce mužského pohlaví.

Ihned po obědě mi na zádech přistál batoh plný svačin a všeho možného. Promluvil jsem se svým psem, aby se psychicky připravil na to, že poprvé budeme mít na sobě náhubek úplně všichni. Nastoupili jsme do vlaku, teda jen moje holky, já musel vynést do schodů své 28 kilové psí potěšení s vyčítavým výrazem v čenichu. Rachotící železné obludy nazývané Vrbenská střela se totiž příšerně bál. Jakmile se dal vlak do pohybu, pes se rozklepal po celém těle, já se dusil v respirátoru a dcera pokračovala ve svém hlasitém monologu popisujícím jednoznačné nadšení z výletu. Má dcera má teď „a proč“ období, které často způsobuje, že večer sedíme s ženou mlčky na sedačce s pohledy odsouzenců smířených s popravou, přičemž dcera po nás chce jednu a tutéž odpověď pořád dokola. Proto jsme po celou cestu vlakem odpovídali na otázky „kdy už tam budeme?“ či „copak je to za stromeček?“ s notnou dávkou trpělivosti.

O smysluplnosti celé akce jsem poprvé zapochyboval, když jsme vystoupili z vlaku a já stoupl oběma nohama do bláta. Vzhledem k tomu, že mám staré zimní boty, protože kdybych si šel koupit nové, napadl by mě u regálu ten malý hajzlík z Wu-chanu, změnila se mi obuv během několika vteřin na dvě malá akvária. Řekl jsem si: „zachováš si úroveň, rodina potřebuje pohyb, mlč a neprotestuj!“ Než jsem dokončil myšlenku, zradily mě boty podruhé. Uklouzl jsem tak šikovně, že jsem padl na záda do bláta. V tu chvíli jsem vypadal jako brouček, který se překulí na krovky, kope a neví, jak se dostat zpátky. Bahno mi stékalo za krk, z kalhot se staly plavky. Pes pochopil, že se najednou nalézám vývojově níže než on, proto mi začal horlivě olizovat ucho. Dcera s manželkou se smály na celé kolo, chopily se ubrousků a začaly mě obě čistit.

Moje  téměř pětiletá dcera se slitovala nad mým zoufalým výrazem, chytila mě svou malou ručičkou za mou zablácenou dlaň a řekla mi:  „neboj, to bude dobrý!“ V tu chvíli jsem si uvědomil, že svět je ještě v pořádku. Díky tomu jsem zapomněl na všechna úskalí, která mi už rok pijí krev. Najednou bylo pryč mé osobní zklamání z víry v demokracii a ve stát. Najednou mi přestala vadit i ta voda v botách.

Svět je ještě hezký, koukejte se jen tím správným směrem!

Váš Honza    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Vavřík | pondělí 1.3.2021 21:58 | karma článku: 26,30 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Jan Vavřík

Jak jsem boural plot aneb Tohle doma nezkoušejte!

Pro svou ženu udělám cokoliv..., teda skoro cokoliv. A tak jsem po jednom z víkendových hrdinských počinů skončil poprvé v životě na neschopence. A manželka? Zatím mě nezavrhla.

1.5.2024 v 19:34 | Karma: 31,13 | Přečteno: 1063x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem stavěl zahradní chatku aneb Pusť mě k tomu!

Moje žena je skvělá. S ní se člověk opravdu nenudí. A ctí ji, že mě i po dvaceti letech, přes má veškerá technická klopýtnutí, vidí jako domácího kutila. Tentokrát mi dala za úkol smontovat zahradní domek. A to byla výzva!

31.3.2024 v 12:12 | Karma: 28,74 | Přečteno: 703x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak díky náhodě přijít o dobrou pověst aneb Paní, ten váš chlap je divnej!

Možná jste to někdy zažili. Jdete k lékaři se zraněním, které působí celkem divně. Napoprvé to jde ještě vysvětlit. Podruhé se na vás dívají hloupě, argumenty docházejí. Ale potřetí? To už je na přinejmenším na OSPOD!

10.3.2024 v 19:27 | Karma: 31,43 | Přečteno: 903x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem byl umýt auto aneb Ona ani neví, s kým to má!

Únor jsem měl divný. Bezmezný strach o zdraví nejbližšího člověka mi dal najevo, že vlci v rouše beránčím jsou vlastně jen ubohou karikaturou, pro kterou není důležité se trápit. To hezké je blíž, než se může zdát.

3.3.2024 v 11:18 | Karma: 41,82 | Přečteno: 4131x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem seděl v čekárně 2 aneb Tereza, Karolína a Otylka Součková

Zlobí mě zdraví, ale mé odpůrce zklamu. Zatím neumírám, ovšem k lékaři musím. A při sezení v čekárně máte před sebou studnici příběhů. Třeba minulý týden..., Tereza, Karolína a paní Součková. To prostě nejde nenapsat.

29.1.2024 v 22:42 | Karma: 30,84 | Přečteno: 1110x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Vláda má jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  16:55

Přímý přenos Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

Nová Buča? Na ulicích Vovčansku leží těla civilistů, ukazují záběry z dronu

22. května 2024  16:35

Ukrajinci zveřejnili nové video z Vovčansku v Charkovské oblasti, na němž na ulicích města leží...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 104
  • Celková karma 33,28
  • Průměrná čtenost 2515x
Spisovatel, iOvce, milovník německých boxerů, Stephena Kinga, J. R. R. Tolkiena, Karla Čapka a Karla Maye.

Knihy: Kolotoč strachu (2015), Návrat z pekla (2016), Případ Kláry P. (2019), Pošahaný svět (2023), audioknížka Návrat z pekla, čte Jaromír Meduna (2023).
E-kniha Kolotoč strachu (2024), reedice Návrat z pekla (2024).
Připravovaná knížka: Ve stínu levandule (2024).

Seznam rubrik