Únorová Barcelona

Do Barcelony se jezdí za teplem, sluncem, slavnými památkami a živou atmosférou. Jenže, co když se tam vydáte v zimních měsících? A jak vůbec dnes, po divokém podzimu 2017, Barcelona vypadá?

Pokud bych měl klima Barcelony hodnotit podle své zkušenosti, nebylo by to moc fair. Místní mi říkali, že v Barceloně před letošní zimou nesněžilo 35 let. Přitom tuto středu sněžilo už podruhé tuto zimu.

Barcelona netrpí na drsné zimy. V únoru je tu běžně mezi deseti a dvaceti stupni. Byť jsou noci dlouhé, přímořské klima zajišťuje, že tu mrzne opravdu výjimečně, a tak pokud si chcete užít té pravé zimy, musíte vyrazit za město.

Opuštěný olympijský park, krátce předtím, než začalo sněžit

Do hor je to přitom hodně blízko. Ke slavnému Montserratu, nad nímž se tyčí 1200 metrů vysoké vrcholy, je to zhruba 50 kilometrů a i sama Barcelona má dosti kopcovitý terén (vrchol Tibidabo se tyčí 500 metrů nad hladinou moře).

Vrtošivé počasí ale není tím jediným, co vás může v Barceloně v těchto dnech překvapit. Nedělní La Rambla je překvapivě vylidněná. Na nejslavnější ulici sice narazíte na pár stánků a i na pár turistů, to, co vám ale utkví nejvíce, budou otravní překupníci drog afrického vzezření, kteří svoje služby prozaicky nazývají „Coffee shop“.

Podobně vylidněná je pak při víkendu Passeig de Lluís Companys, jež z jedné strany ohraničuje Arc de Triomph a z druhé Parc de la Ciutadella se zoologickou zahradou. Tady narazíte jen na hrstku turistů a pár segvejistů.

To na Plaça de Catalunya na vás dolehnou události podzimu 2017. Boj za nezávislost pro Katalánce rozhodně neskončil. Náměstí je okupováno aktivisty, kteří jej obestavěli stany, kolem nichž prodávají  katalánské vlajky a na stáncích vybízejí k podpisu petic.

Boj za nezávislost na vás dolehne i pokud jdete na fotbalový zápas na Camp Nou. Před výkopem je na protest na západní tribuně vyvěšen velký žlutý transparent Llibertat. Stejné transparenty v menším provedení drží ve svých rukách i fanoušci, zatímco celý stadion volá po svobodě. To vše v kulise největšího fotbalového stadionu v Evropě, na němž bylo při derby s Gironou 85 tisíc diváků. Vše se pak opakuje ještě dvakrát, v 17. minutě prvního i druhého poločasu.

Manifestace za svobodu Katalánska na úvod derby s Gironou

Celkově tak lze říct, že atmosféra je poněkud napjatá. Většinu vládních budov střeží příslušníci bezpečnostních složek vybavení samopalem. To je do značné míry i v důsledku loňského islámského teroru. Zvýšená bezpečnostní opatření, která se týkají celého Španělska, potažmo celé Západní Evropy, jsou znát. Byť nejsou až tak do očí bijící, mohou vás dosti překvapit, jako například když jdete na dálkový vlak a kontrola je v podstatě stejná jako na letišti.

Nic z toho by vás ale nemělo odradit. Barcelona má své kouzlo a důvodů, proč ji navštívit, je více než dost. Bohužel je to ale i hodně drahá lokalita a není těžké tu utratit velké peníze. Jen namátkou uvedu ceny vstupných: Sagrada Familia – 29 euro, La Pedrera 25 euro, Casa Batlló 24,5 euro, Pallau de la Música 20 euro, Palau Güell 12 euro, akvárium 18 euro, Muzeum erotiky 9 euro.

Rychle získáte pocit, že všechny památky stojí zhruba třikrát více, než by měly. O to víc vás překvapí, že se do katedrály, do kostela Santa Maria del Mar nebo na olympijský stadion, dostanete zadarmo.

Olympijský stadion

Drahá není ani hromadná doprava – 10 jízd metrem stojí 10,20 euro a lístek je přenositelný. I najíst se můžete velmi dobře za rozumné peníze (doporučuji El Raco na Rambla de Catalunya se skvělou pizzou nebo zapadlou La Fourmi ve čtvrti Grácia), pokud se vyhnete neautentickým a předraženým podnikům kolem Barri Gotic.

Čemu byste se však měli vyhnout je čtvrť El Raval, která se nachází v blízkém sousedství La Rambly. Čtvrť neměla nikdy moc dobrou pověst. Nyní stísněné a zasmrádlé ulice obývají především přistěhovalci, ale situace se prý lepší, tak uvidíme.

Suma sumárum: Barcelonu lze dopručit a to ani v zimních měsících. Město je poměrně kompaktní, rozkládá se na zhruba 100 kilometrech čtverečních, proto se po něm pohybuje snadno a rychle. Za čtyři dny se dají bez problému obejít všechny zajímavé atrakce. Výhodou zimního načasování je především to, že se nebudete přetlačovat s dalšími turisty. Pak už jen stačí, nemít smůlu na počasí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Vaverka | pátek 2.3.2018 8:20 | karma článku: 13,43 | přečteno: 485x