Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Riga jako kulinářská destinace

Když vám v Rize nevyjde počasí, není to zase taková prohra. Možností je spousta, jen je potřeba být připraven na průvan v peněžence.

Po prvním projasněném dopoledni přichází vánice. V tom se nedá venku chodit dlouho. Je 11 a my zasyčíme do baru Black Magic, který se specializuje na Black Balsam, likér s 45% alkoholu, který se bere za největší lotyšskou specialitu. Pije se samostatně, jako součást kávy, čaje, zmrzliny, dezertu z žitného chleba, rve se prostě všude, kam to jde.

Za pár chvil jsme v Neiburgs Restaurant. Tak trochu nóbl podnik má vynikajícího lososa, ale co spíš utkví, je víno. Abavas Solaris sice stojí ranec, ale je to nejseverněji pěstované víno na světě, což jasně deklaruje etiketa, na níž je velkým písmem napsáno 57°N. Suché bílé má něco do sebe a možná, že i tady chutná za 25 euro lépe s vědomím, že lokální víno je v Lotyšsku specialitou.

Nejseverněji pěstované víno na světě

O něco usedleji o den později působí litevská restaurace Milda. Litevci jsou zatížení na brambory a největší specialitou podniku jsou zapečené brambory se špekem přelité smetanou. Já jsem bezlaktózový a tak mě obšťastní litevské pelmeně.

Brambory zapékané se špekem v restauraci Milda
"Litevské pelmeně" v restauraci Milda

Jestli ale pro něco mám osobně slabost, jsou to ryby. Na ulici Dzimavru Iela nacházíme takřka kulinářský ráj. Na padesáti metrech jsou tři podniky, které opravdu utkví. Začínáme v restauraci Victoria, která je podobně jako Neiburgs tak trochu posh. Po pohledu do lístku se omezíme jen na polévky, přesto i ta je velkolepým zážitkem.

Rybí polévka v restauraci Victoria

Kousek dál je Zivlju Lete, kam se dostaneme až na druhý pokus, přičemž při tom prvním se rezervujeme na ten druhý. Ten večer je na pořadu dne jeseter, cilus gilberti na chřestu, tuňák a krevety. K tomu novozélandské víno.

A hned přes ulici je Unagi Inu s výtečným sushi a nejenom jím. Není to zrovna low-cost, protože stravovat se v centru Rigy, to je jako chodit po fancy podnicích v Praze. Na druhou stranu si říkáte, že zase tolik času na cestě netrávíte a až se vrátíte, můžete si zase upéct v troubě čtvrtku kuřete za třicet korun.

Sushi v Unagi

Jedeme dál. Co takhle lososí burger. Něco takového už jsem párkrát měl, ale v takové podobě jako v Street Fries Kitchen ještě ne. Prostě vzali dvacetidekový steak a hodili ho do housky se zeleninou a majonézou.

Lososí burger v Street Fries Kitchen

A pak je tu pivo. Navzdory dobrému dojmu z Two More Beers, nejsilnější vzpomínkou je Alus Celle. Pět piv na čepu a další zhruba stovka v láhvi. Jedno větší bizár než další. Pan vrchní mluví pěkně anglicky tak se ptám, čím to, že Lotyši mluví tak často dobře anglicky. Povídá, že neví, ale že on dělal 15 let v IT firmě se samýma Finama, tak mu nic jinýho nezbylo.

Ptám se, jestli má něco k snědku. On, že ne, ale ať si klidně k němu objednám, že kolem jsou Mexikánci, Italové i Vietnamci. Domluvíme se, že u něj zanecháme batohy a jdeme k Mexičanům. Po sto metrech jsme v podniku Manana. Naplňuje se otřepané schéma - není to zrovna levné, ale jídlo je úchvatné.

Po pěti dnech v Lotyšsku se dá říct, že ani jednou jsme se v restauraci nesetkali s jídlem, které by bylo průměrné, natožpak špatné. Pravda, cílili jsme vysoko, přesto, vše předčilo očekávání a z našeho pobytu se stala neskutečná hostina.

Ale nebylo to jen o Rize. Příště o jednodenních výletech z Rigy.

Autor: Jan Vaverka | úterý 21.2.2023 8:20 | karma článku: 17,53 | přečteno: 414x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 10. díl: Amazonskou džunglí

Jdeme do finále. Při sobotním ránu je v Leticii třicet stupňů a my vyrážíme na dvoudenní výpravu do amazonské džungle. Ale zase takový fofr to nebude, protože se do rána zřítil most do přístavu.

31.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,87 | Přečteno: 145x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 9. díl: Na cestě do Amazonie

Pár týdnů před odletem do Kolumbie psala Lufthansa, že nám ruší let zpátky do Evropy a že můžeme letět o několik dní dříve nebo naopak později. Když to dříve nejde, co s časem navíc?

24.5.2024 v 8:20 | Karma: 11,11 | Přečteno: 152x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem

Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.

17.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,03 | Přečteno: 237x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce

Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.

10.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,59 | Přečteno: 176x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,59 | Přečteno: 176x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

„Bere si často zbraně do školy.“ Policie věděla, že hledá ozbrojeného vraha

27. června 2024

Premium Je to jednoznačné a není o tom pochyb. Kladenští policisté a kriminalisté, kteří přijeli 21....

Prezidentská debata Biden vs. Trump čili tři na jednoho. Jak v duelu uspět

27. června 2024

Premium Cílem nadcházející televizní debaty před americkými prezidentskými volbami je, aby Biden zůstal...

Severovýchod zasáhly bouřky. Obec na Olomoucku spláchl přívalový déšť

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  21:32

Silná bouře, která se žene přes Moravu a Slezsko, tvrdě zasáhla Olomoucko a Přerovsko. Hasiči již...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 13,85
  • Průměrná čtenost 658x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik