Arménie - 8. díl: Off-roadem po jižní Arménii

Sólo off-road má svá úskalí a proto je nejlepší se do něj pouštět jen tam, kde víte, do čeho jdete, tam, kde vám místní poradí. Kolem Yeghegnadzoru je vhodných tras několik. A jedna z nich vede dokonce přímo do sopky.

Je jasné ráno a my dostáváme na verandě paní Gohar královskou snídaní. Ptám se, zda-li bychom mohli setrvat další noc a večer od ní dostat i večeři. Souhlasí. Říká, že kapacity má volné, protože na bookingu už dnes nabízí jen pár pokojů, že je raději, když hostí turisty na doporučení těch, kteří už u ní byli.

Ranní výhled z balkónu penzionu paní Gohar
Snídaně u paní Gohar

Nápad setrvat vzešel z toho, že jsem tu viděl několik nabídek na offroadové výpravy. Ptám se paní Gohar na konkrétní trasy. Po konzultaci se svým bratrem nám ukazuje, kam se vydat a kam raději ne.

Na malém prostoru stíháme 3 trasy za jeden den. První vede na Spitakavor, ke kostelíku vysoko nad městem, kde je pochován zachránce národa Garegin Nzhdeh.

Samotnou cestu není těžké trefit. Z hlavní komunikace na ni vedou cedule.

Na začátku cesty ke Spitakavoru

Cesta trvá ani ne hodinu a to jen proto, že zastavujeme na několik výhledů. V Ladě řadím redukci, ale to ani tak ne proto, že by to bylo nutné, ale spíše z pohodlnosti, protože s kratšími převody je snazší udržet ty správně otáčky.

Ostrá zatáčka, z níž je výhled na Yeghegnadzor
Výhled na Yeghegnadzor

Těsně před koncem, kdy už na Spitakavor je i vidět, na křižovatce tvaru vidlí zabočíte vpravo.

Spitakavor

Chcete-li od Spitakavoru pokračovat dále ke Shatinu, je třeba na této křižovatce pokračovat rovně do strmého kopce, levá cesta, ač vypadá lépe, po pár metrech končí u samoty..

My se prostřední cestou ve snaze dokončit okruh vydali, nicméně nakonec jsme se raději vrátili, protože nás vedla k příkrému klesání, které jsme vyhodnotili jako neúměrné riziko vzhledem k tomu, že paní domácí dala jasně najevo, že tuto cestu projetou nemá a Achillovou patou naší Nivy jsou pneumatiky.

Křižovatka tvaru vidlí z vrchu - vpřed vede příjezdová cesta od Yeghegnadzoru, doleva (v zákrytu horizontem) cesta ke Spitakavoru

Ve světle této zkušenosti působí docela bláznivě následujcí výprava na vrchol sopky Vayots Sar. Cest k vrcholu je více, k patě sopky ale nakonec vedou dvě a na vrchol jediná. Volíme cestu přes Herher a Karmašen.

Herher je obklopen rezervací. Je to bohem zapomenutý kraj, kde se není kde ubytovat nebo kde nakoupit. I v samotném Herheru je toho ale překvapivě hodně k vidění - přímo ve vesnici je trojlodní bazilika, hned za ní dvojkostel nad roklí obklopenou chačkary.

To Karmašen je už dosti nehostinným místem na otevřené planině, více než 2000 metrů nad mořem. Přesto i zde žijí lidé, kteří se živí především pastevectvím. 

Karmašen

Z Karmašenu vedou k sopce dvě cesty. Jižní vede do vesnice Malishka a k vrcholu se z ní odbočuje doprava po objetí sopky. My jedeme severní cestou, která se sice po různu větví, nicméně držíte-li se po levé straně, setkáte se na křižovatce (39°47’49’’S  45°29’21’V) s cestou, která objížděla vrchol z druhé strany

Cesta sem není náročná a nevyžaduje za sucha offroadové vozidlo (zvládne ji crossover typu Dacie Duster), cesta je to prašná, kde se střídá klasický hlinitopísčitý podklad s sopečněpísčítým podkladem.

Cesta s hlinitopísčitým podkladem tamtéž

Od zmíněné křižovatky je to už trochu jiná písnička. Slepá cesta na vrchol sopky vyžaduje řidičovu pevnou ruku. Stoupání je to strmé a byť nejde o těžký terén, není tu mnoho prostoru pro chyby. Nicméně jste-li na to připraveni, pro ten pocit to za to stojí.

Nejen, že vyjedete na vrchol sopky. Můžete sjet i do ní.

Cesta zpět může být opět přes Herher nebo se můžete napojit na cestu, která vede z jižní strany sopky směrem k vesnici Malishka, jíž jsme využili my.

Za zvážení může stát i pokračovat z Kamashenu směrem Goghtaniku resp. k Shatinu. Tuto cestu nám ale paní Gothar nedoporučila. Na satelitních snímcích vypadá slušně, nicméně vzhledem k tomu, že jde o poměrně husté serpentiny, vydal bych se sem spíš v tandemu vozidel nebo alespoň volil opačný směr.

Třetí offroad, který zmíním, je cestou, jak se vyhnout průsmyku Vorotan a vede od přehrady Spandarian do Jermuku. Od hlavní komunikace se na snadno přehlédnutelné křižovatce (39°40’57’’S 45°48’V) odděluje zprvu přímočará cesta.

Jermuk, v němž nevábným způsobem cesta končí, je svojí odlehlostí sám o sobě odtržený od okolního dění a tato nenáročná trasa, dlouhá zhruba 25 kilometrů, je výjimečná především tím, že tak jako málokde zde uniknete bezpečně do naprosté divočiny. 

Neuvidíte tu žádné dráty vysokého napětí ani vodovodní roury, které jinak kazí okolí (nejen páteřních) cest a patrně podobně jako my tu nepotkáte žádné auto. My tu potkáváme jen cyklisty, kteří mají náš obdiv. Přec jen jsme zhruba 2200 metrů nad mořem, vysoko nad hranicí lesa a terén je tu tvrdý pro cyklistiku na těžko.

Co nám ale dojem nakonec spolehlivě trochu kazí, je příjezd do Jermuku k monstrózní doutnající skládce. Ta je tak velká, že dost dobře nejde fotkou ani postihnout. A já bych ani takovou fotkou nechtěl kazit tento blog.

K večeru míříme zpátky do Yeghegnadzoru, kde nás čeká hodně neobvyklé setkání. Ráno jsme se bavili v penzionu se Sarah, němkou ze Stuttgartu, která toho času po Arménii cestuje se svojí matkou. Ukazuje se, že je znalcem vína a doporučuje nám vinařství Krya ve vedlejší vesnici Vernashen.

Vinařství vedou manželé. On, Jean-Paul, je Němec, ona, Tatevik, je Arménka přímo z Vernashenu. Poznali se na studiích ve Švýcarsku. Po krátkém telefonátu se potkáváme. Tatevik nám ukazuje vinice, zázemí, o víně mluví tak erudovaně, že není snadné se chytat. Zmiňuje problémy s nedostatkem vody vyeskalované všudypřítomnými úniky a nakonec dojde i na válku a její dopad na řadové Armény.

Sešlost končí ochutnávkou. Krya jde po té nejvyšší kvalitě, nechtějí dělat ve velkém, naopak si chtějí na svém červeném vychovat svoji vlastní klientelu. Zatím jsou na startu a mají jen dva typy vín, nicméně už jen pro ten entuziasmus a přístup k nám, de facto kolemjdoucím, si získávají maximální sympatie. Bereme tři láhve, dohromady za 19 000 AMD, vizitku a dáváme příslib, že jejich dobré jméno budeme šířit dál.

Krya wines

Večer končí u Gohar, která podává zeleninovou polévku a sevanského pstruha. K tomu otevíráme první z vín z vinařství Krya. O moc lepší už to být nemůže.

Tříchodové večerní menu u paní Gohar

Další den míříme dále na jih, blíže k Azerským hranicím. O tom příště.

Autor: Jan Vaverka | pátek 3.12.2021 8:20 | karma článku: 16,03 | přečteno: 290x

Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 10. díl: Amazonskou džunglí

Jdeme do finále. Při sobotním ránu je v Leticii třicet stupňů a my vyrážíme na dvoudenní výpravu do amazonské džungle. Ale zase takový fofr to nebude, protože se do rána zřítil most do přístavu.

31.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,46 | Přečteno: 173x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 9. díl: Na cestě do Amazonie

Pár týdnů před odletem do Kolumbie psala Lufthansa, že nám ruší let zpátky do Evropy a že můžeme letět o několik dní dříve nebo naopak později. Když to dříve nejde, co s časem navíc?

24.5.2024 v 8:20 | Karma: 12,08 | Přečteno: 178x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem

Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.

17.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,65 | Přečteno: 272x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce

Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.

10.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,92 | Přečteno: 201x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,92 | Přečteno: 195x | Diskuse | Cestování

Nejčtenější

Tragicky zahynul moderátor počasí v České televizi Jan Šrámek

19. května 2025  12:44,  aktualizováno  13:37

V sobotu odpoledne při nehodě v italských Alpách zemřel dlouholetý meteorolog a moderátor počasí...

Umučil studentský pár kvůli nepořádku. Brutalita vražd šokovala 1. oddělení

19. května 2025

Premium Spousta krve a dvě těla na posteli. Místo činu v roce 2013 připomínalo spíš jatka než byt...

Slevy kol tíží přezásobené prodejce. Část z nich zřejmě nepřežije

20. května 2025  8:42

Prodejcům jízdních kol se nedaří zbavit zásob, které si vytvořili během boomu v časech pandemie....

Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou

13. května 2025  17:07

O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...

Němcová ve studiu zahodila brožurku od Konečné. Nenávist, reagovala komunistka

18. května 2025  12:41,  aktualizováno  14:19

Nesete historickou vinu a podporujete miliardáře Andreje Babiše, zaútočila senátorka Miroslava...

Svobodnou Evropu zachraňuje Brusel. Uvolní miliony, které jí sebrali Američani

20. května 2025  19:33,  aktualizováno  21:50

Šéfka unijní diplomacie Kaja Kallasová oznámila, že Evropská unie uvolní 5,5 milionu eur (137...

Šok a ticho. Evropští lídři po telefonátu Trumpa s Putinem nevěřili svým uším

20. května 2025  20:37

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a evropští lídři oněměli poté, co se s nimi americký...

„Tak a teď tě upečeme.“ Ukrajinská medička líčí šest měsíců v ruském zajetí

20. května 2025

Premium Od našich zpravodajů na Ukrajině Přesně před třemi lety padl Mariupol a stovky ukrajinských obránců přístavního města putovaly do...

Zrušte hlasování kvůli vměšování, žádá poražený v rumunských volbách

20. května 2025  19:30,  aktualizováno  19:35

Neúspěšný kandidát na prezidentský úřad a krajně pravicový rumunský politik George Simion chce, aby...

Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila
Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila

Lehká, svěží a plná přírody – taková je parfémová voda Ranní Louka od Manufaktury, kterou jsme v naší redakci měly možnost otestovat. Proč se hodí...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 692x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.