Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arménie - 1. díl: Kdy a jak do Arménie

Arménii periferně zná každý, nicméně vždy měla trochu punc nedostupnosti, což navíc přiživila válka na podzim 2020. Stojí za to sem vyrazit?

Byl prosinec 2020 a naše tříčlenná cestovatelská skupina vysedávala na letišti Vídeň-Schwechat čekajíc na autobus do Brna po příletu z albánské Tirany. Tyto chvíle si rád krátím ježděním prstem po mapě, resp. hledáním, kam by se dalo letět příště. V tom mě udeřila do očí nabídka od Wizzu - do Arménie přímým letem na Velikonoce za 20 euro. Hned se mezi námi rozproudila diskuze, kterou pár hodin poté ještě přiživil jeden ze spolucestujících v autobuse, který byl v Arménii rok nazpět.

Letecký spoj z Vídně měl startovat právě se začátkem dubna 2021 a my měli velice rychle nakoupeno. Jenže tak jednoduché to nebylo. Velikonoční cestu zrušily aerolinky, po přeložení zrušily i termín na přelomu dubna a května a my tak svoji cestu odložili až na přelom září a října.

Arménie je vnitrozemský stát se suchým kontinentálním podnebím. Zimy jsou tu tuhé a suché, léta spalující. Proto Arménie trpí dlouhodobě na nedostatek vody. Srážky, především přes léto, přichází sporadicky a nárazově. K čemu to vede? Po celé zemi najdete spoustu vodovodních trubek, mnohdy v žalostném stavu ne výjimečně s unikající vodou, dodávky vody jsou v odlehlých místech jen 3 hodiny denně a na celé řadě míst uvidíte seschlou krajinu zjizvenou vodní erozí.

Předpověď počasí pro 2. červenec 2021

 

Z těchto důvodů se nejeví léto jako vhodné načasování návštěvy a nabízí se spíše jaro, které ač je relativně bohaté na srážky (asi jako nejsušší měsíce v Česku, kterými jsou mimochodem leden a únor), odměňuje pohledy na zelenící se zemi, která je jinak po většinu roku vyprahlá. Alternativou je podzim, kdy už není tak horko a Arménie byť je seschlá nabízí velice stabilní počasí.

Přímý letecký spoj Vídeň-Jerevan trvá 3 a půl hodiny. Není potřeba vízum, jen nyní, na podzim 2021, je třeba si zajistit PCR test pro vstup do Arménie. Pro cestu zpět, jste-li očkování, postačí EU certifikát.

Po příletu na letiště Jerevan-Zvartnots se nabízí dva způsoby, jak se dostat do centra Jerevanu - autobus nebo taxi. Taxi lze zajistit jak na místě, tak z hotelu. V záři 2021 přilétal spoj ve 21:20 místního času a proto pro nás bylo logickou volbou taxi z hotelu. To na 15 km trase stálo 6000 AMD, zhruba 12 USD, tedy zhruba českou cenu. Toto řešení bylo pohodlné a v době, kdy jsme neměli u sebe arménskou hotovost také nejjednodušší, protože hotel nabízel platbu za odvoz kartou až na recepci. 

Na druhou stranu to může být zbytečný luxus. Veřejná doprava je totiž v Arménii levná. Hodně levná. Autobus z letiště na Jerevanské Náměstí Republiky stojí 300 AMD (0,6 USD), s několika zastávkami mu to trvá na Náměstí Republiky půlhodinu a jede dvakrát do hodiny. 

Levné ceny neplatí jen pro svoz z letiště, ale pro dopravu obecně. Jednorázový lístek na metro stojí 100 AMD (0,2 USD) a například autobus z Jerevanu do Gyumri, tedy mezi dvěma největšími městy na vzdálenost 120 km, vyjde na 1500 AMD (3 USD).

Je-li tedy cílem cestovat po Arménii lowcostově, veřejná doprava je nejsnazší cestou. K tomu si přečtěte i to, že ani stopování není v Arménii problém a na největší památky se organizuje celá řada zájezdů z Jerevanu. 

Na druhou stranu záleží na tom, co chcete v Arménii vidět a kam se chcete dostat. Arménie toho totiž dost nabízí mimo hlavní cesty. My proto zvolili Ladu Nivu.

O dobrodružstvích na cestách po Arménii se rozepíšu v dalších dílech. Nicméně dříve než se pustím více do cestovatelských rad a dojmů zaměřím obecně na Arménii a na její porozumění. Další díl bude věnován především historii Arménie, která je divoká a krutá, a zformovala zemi do dnešní podoby.

Autor: Jan Vaverka | pátek 15.10.2021 8:20 | karma článku: 21,22 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Turecko autem: 18. díl - Pamukkale a Efes

Dva z nejprovařenějších turistických cílů v Turecku by asi nebylo úplně fair ignorovat. Jak k Pamukkale a Efesu přistoupit? Co čekat? A co naopak ne?

19.9.2023 v 8:20 | Karma: 19,03 | Přečteno: 289x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Turecko autem: 17. díl - Na jižním pobřeží

Z Anamuru do Çirali to není ani 300 kilometrů, přesto je kolem tolik antických nalezišť, že by se daly objevovat týdny. A není to jen o nich.

15.9.2023 v 8:20 | Karma: 16,96 | Přečteno: 238x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Turecko autem: 16. díl - Şanliurfa a Gaziantep

Do tohoto regionu jsem jet původně nechtěl. Tím spíš ne mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb. Nakonec se ale ze dvou velkoměst při hranicích se Sýrií vylouply highlighty mé cesty.

12.9.2023 v 8:20 | Karma: 18,59 | Přečteno: 232x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Turecko autem: 15. díl - Syrské dědictví

O tom, jak vypadá Sýrie, máme za poslední roky určitou představu z televize. Z kulturního hlediska je ale i kus Sýrie v jihovýchodním Turecku a je to poměrně rozmanitý kus země.

8.9.2023 v 8:20 | Karma: 16,53 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Turecko autem: 14. díl - V centru Kurdistánu

Hasankeyf a Diyarbakir. Dvě města, co utkví. Každé úplně jiným způsobem. Přitom v průvodcích se o nich moc nedočtete. Ukážu, proč stojí za to sem vyrazit.

5.9.2023 v 8:20 | Karma: 17,05 | Přečteno: 249x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 137
  • Celková karma 14,97
  • Průměrná čtenost 648x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik