Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spáchali prezident a předseda vlády vydáním amnestie 2013 velezradu

Pro i proti nařčení akterů amnestie jsou v mediích uváděny tisíce argumentů až samotná podstata případu se stává vedlejší záležitostí. Připojuji se do diskuze z pohledu přijatých ídeích v roce 1918, na kterých vznikla Československá republika a také z dnešního "co kdyby".

 

1.Zakladatel a pozdější  předseda vlády Antonín Švehla (1922-1929)  v roce 1918 zapojil se do  politiky ČSR „ aby vybudoval ze svobodného národa  politický a hospodářsky  svobodný, silný stát“Prosadil zásadu:“ Nelze připustit, aby jedinci dávali směr politice, stavěli se do bezvýhradného popředí a mohli zneužít politiku k sobeckým cílům“!

 2.            President T,G. Masaryk (1918 -1935) při 10 výročí vzniku ČSR: „Zbudování republiky opravdu demokratické , je akt veliké víry:  viry v právo a spravedlnost, víry v dějinné poslání, víry v budoucnost.“ Při abdikaci  prosil poslance i občany slovy: „ abyste při správě státu pamatovali i na to, že státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily“ .  TGM abdikoval v době,  kdy Československá republika se už řadila mezi deset  nejlepších států světa. 

 3.            Vyhlášená amnestie prezidentem republiky 1.1.2013 byla zpracována prezidentem a skupinou tří  osob (jména utajena)  a kontrasignována bez dalšího projednání  předsedou vlády.Znění  článku II amnestie vyvolalo všeobecnou kritiku občanů jednak pro výši škod (minimálně38 miliard Kč) zatěžující státní rozpočet, jednak na úkor postižených udělena  beztrestnost   vyšetřovaných i  odsouzených viníků .

 4.            Kdyby v období  1918 až 1938 (18  předsedů vlád a 2 prezidentů ) chtěl někdo uskutečnit amnestii podle postupu v bodě 3, neměl by šanci, protože dle zásad  v bodech 1 a 2 byl stanoven v duchu demokracie následující  postup. Prezident a předseda vlády se dohodli na rozsahu amnestie pro kterou pak  připravilo ministerstvo spravedlnosti  podklady, které  projednala vláda a dala souhlas s vydáním po podpisu předsedy vlády. 

 5.          V letech 1948 až 1988 v období  existence totalitních vlád je třeba  vyhodnotit  obsah trestního zákona, který byl  hlavním právním nástrojem  k potlačování práv občanů.

       Komunisté , opírající se o praktické zkušenosti  s organizování m revolucí a  k prosazení   „Diktatury proletariátu“  v řízení státu,zakotvili  v Trestním zákonu  140/1961 Sb :

§ 91- vlastizrada : Československý občan, který ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem   spáchá         trestní  čin rozvrácení republiky, teroru, záškodnictví nebo sabotáže, bude potrestán.

§92- rozvracení republiky: Kdo v úmyslu rozvracet socialistické společenství a státní zřízení, územní          celistvost……..

 1a) účastní se násilných akci nebo hromadných nepokojů proti republice, jejím orgánům nebo        společenským organizacím                pracujících nebo

1b)  provádí  jinou zvlášť nebezpečnou  činnost proti  základům republiky, nebo jejím důležitým         národním zájmům

2c)  způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu, nebo jiný zvlášť závažný následek

§ 93 – teror,   § 94 – odstrašování jiného od aktivní účasti na plnění úkolů socialistické společnosti

§ 104 -  hanobení států světové socialistické soustavy a jejich představitelů  ( §umožňoval  představitelům Sovětského svazu  nařizovat vládě ČSR  )

§ 95 – 103 - záškodnictví ;  sabotáž;  rozvracení republiky;   pobuřování;

                     bude potrestán !

                                                          

                Kdyby  byl dokument o amnestii ve znění bodu 3 předložen  stranickým orgánům (Komunistické straně KSČ)  ke schválení , určitě by byli  potrestáni, protože zpronevěření peněz či majetku státu  bylo považováno v té době za nejvyšší stranické selhání.  Proto představitelé strany přípravu podkladů ponechávali na ministerstvu spravedlnosti (úředníkům dle bodu 4) čímž se současně zbavovali zodpovědnosti.

5.             Trestní zákon 40/2009 Sb  České republiky  v souladu s demokratickými principy řízení  státu navazující na potřebu praxe a v souladu s ústavou  uvádí :

§ 309 –vlastizrada  Občan ČR, který s cizí mocí nebo s cizím činitelem spáchá trestní čin   § 310 – rozvracení republiky;  § 311 teroristický útok; § 312 teroru nebo § 314 sabotáže  - bude potrestán.

§ 310 – rozvracení republiky 1) Kdo v úmyslu rozvrátit ústavní zřízení, územní celistvost nebo

             obrany schopnost ČR anebo  zničit její samostatnost  se zúčastní násilných akcí proti

             ČR  nebo  jejím orgánům …….  2c)  způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.

§ 311 – teroristický útok     1) Kdo v úmyslu …. poškodit ústavní zřízení, narušit nebo zničit

             základní politické, hospodářské nebo sociální struktury …. závažným způsobem

             zastrašit obyvatelstvo nebo proti právně přinutit vládu nebo jiný  orgán  veřejné moci

             ………. aby něco konala,  opominula nebo trpěla.  

314 – sabotáž  1) Kdo v úmyslu ….. zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své

             funkce nebo se dopustí jiného jednání k tomu, aby

a)      mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu …..orgánům veřejné moci, ozbrojených sil nebo bezpečnostního sboru, hospodářské organizace nebo jiné instituce; nebo

b)      způsobil v činnosti takového orgánu anebo takové organizace nebo instituce poruchu

nebo jinou závažnou škodu.

                                                                 bude potrestán !

 

           Kdyby aktéři textu amnestie 2013  dodrželi stanovené a bezmála 100 letou praxí ověřené postupy dle bodu 4, nevznikl by dnes žádný problém.  Bohužel se  potvrzuje pravdivost zásady (v bodu 1 ) “ Nelze připustit, aby jedinci dávali směr politice, stavěli se do bezvýhradného popředí a mohli zneužít politiku k sobeckým cílům“!

 Závěr:  Aktuální případ poslance Úlehly, který  v Parlamentu ČR předložil písemný požadavek   

            zpracovaný majiteli solárních elektráren  na úpravu zákona v jejich prospěch a nepokrytě

            v televizi  přiznal, že za majitele lobuje !  Při celostátní diskuzi o problémech solárních

            elektráren , upozorňovali  odborníci, že  likvidace solárních panelů bude po 20 až 30 letech

            stát více jak jejich současná  instalace !

                Jak pohlížet na text přísahy poslanců dle Ústavy ČR – článek 23:

„Slibuji věrnost ČR. ….. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat  v zájmu všeho LIDU….

 

 

Jar.Januška

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Januška | pondělí 25.2.2013 8:05 | karma článku: 22,90 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Jaroslav Januška

Kdo odmítne či nečerpá dotace z fondů Evropské unie je zločincem 5

pronesl prezident Zeman a můžeme se dohadovat, zda to myslel vážně, nebo to byl bonmot či jen „plesknutí do vody“. A tak nadále odtékají milionové zisky za provoz vodovodů ČR zahraničním firmám a miliardy Kč dotací, které nedostáváme do VaK, využívají chytřejší státy EÚ

27.3.2015 v 8:45 | Karma: 16,27 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

proč jsme přijali nabídku zahraničního partnera na provozování vodovodů a kanalizací 4

formou a.s.VaK smíšeného typu. Mohu se vyjádřit k situaci ve VaKxx as, která byla transformovaná podle vládního nařízení 222/1991 Sb na obce. Otiskuji dopis bývalého člena představenstva a.s. VaK jako závěr k serii článků o provozní formě as VaK ( 1-4 mé blogy) uvádím reakci světových měst Berlina, Paříže a Prahy.

10.3.2015 v 9:58 | Karma: 18,43 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Januška

naši politici změnily veřejné vodovody na vodovody pro veřejnost 3

takže komplexní složité služby oboru vodovodů a kanalizací jsou v České republice zařazeny na úroveň třeba dodávky ovoce. Třeba jablka se třídí (pro veřejnost) "ovoce pro export, ovoce pro český trh, ovoce na šťávy a jam, ovoce na pálenky".Musela vzniknout Občanská celoevropská iniciativa pro vodu, aby se začaly brát vážně odborné požadavky vodohospodářů sdružených ve Světové organizaci vodního hospodářství IWSA. Heslo "Bez vody není života" je třeba brát velmi vážně.

3.3.2015 v 8:22 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

voda byznys vyvolených nebo lidské právo 2

Pro transformaci oboru VaK v roce 1993 v a.s. smíšeného typu byla solidarita rozšířena na pomoc venkovu "Bohatší města z odpisů základních prostředků pomohou řešit zanedbaný rozvoj infrastruktury obcí" Předpoklad, že v tomto směru pomohou i politické strany se nenaplnil, takže nadále zůstává závazek daný Evropské unii na vládě ČR, aby v obcích postavila čistírny odpadních vod.

27.2.2015 v 0:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

Boj o vodu a její cenu 1

17/2 2014 uspěla Evropská občanská iniciativa pro vodu na veřejném slyšení v Evropském parlamentu s požadavkem, aby voda jako veřejný nezcizitelný majetek byl zakotven mezi základní lidská práva a vyjádřila svůj nesouhlas s privatizací vodohospodářství. Světová organizace vodního hospodářství IWSA 25 let usilovala o tyto změny marně, iniciativa potvrzuje jakou mají občané v demokracii sílu změnit stav vodovodů a kanalizací.

17.2.2015 v 8:40 | Karma: 16,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik