Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

proč jsme přijali nabídku zahraničního partnera na provozování vodovodů a kanalizací 4

formou a.s.VaK smíšeného typu. Mohu se vyjádřit k situaci ve VaKxx as, která byla transformovaná podle vládního nařízení 222/1991 Sb na obce. Otiskuji dopis bývalého člena představenstva a.s. VaK jako závěr k serii článků o provozní formě as VaK ( 1-4 mé blogy)  uvádím reakci světových měst Berlina, Paříže a Prahy.

                Do akciové společnosti VaK vložily k 1.1.1994 svůj vodohospodářský majetek obce a města z okresu  (i když ne úplně všechny). Dalším akcionářem se v r. 1998 stala zahraniční společnost se zvýšením základního jmění a.s. VaK formou peněžitého vkladu cca 289 mil. Kč (byly vydány prioritní akcie s přednostním nárokem na dividendu do r. 2016). Uvedená získaná částka byla investována do vodohospodářské infrastruktury (především do úpravny vody pro okresní město), dle vyjádření dřívějšího managementu státního podniku VaK,  byla tato varianta pro akciovou společnost výhodnější,  než brát si komerční úvěr s tehdejšími vysokými úroky.

Cena vodného a stočného se tvořila (poslední údaje mám z r. 2010) na základě kalkulace zisku potřebného k pokrytí závazků společnosti (největší podíl však činily prioritní dividendy pro zahraničního akcionáře) i na kalkulaci nákladů včetně odpisů ZP. Cena byla jednotná (solidární) pro všechny odběratele v obcích i městech okresu.

    Od roku 2009 představitelé některých obcí mediálně prezentovali fakt, že zahraniční akcionář zatěžuje cenu vodného a stočného výší dividend svých prioritních akcií (obecní akcie měly dividendy minimálně 10x nižší) a "okrádá naše občany". Bohužel jsem se odstěhoval, takže už nemám přímý kontakt, abych mohl komentovat současný stav hospodaření VaK xx.   Starostové  měst a obcí  jako vlastníci rozhodně jsou ve vážné situaci, když nemají znalosti o stavu a potřebách jednotlivých vodovodů, neboť  zahraniční provozovatel  nezodpovídá za rozvoj  a stav trubek v sítích .

 Komu patří voda: BERLÍN III | 27.10.2012 ( www.Vodarenství .com) vodné a stočné, vodárny, investice, dotace a kauzy «

Jiří Silný: O vodě psal (zde a zde). Týkalo se to práva na vodu a rozvojových zemí. A také privatizace a deprivatizace zásobování vodou.

V roce 2007 vznikla v Berlině občanská iniciativa, která si dala za cíl rekomunalizaci zásobování vodou. Zorganizovali kampaň, která postupně sílila a zvyšovala tlak na politiky, soudně vyžadovali zveřejnění celé smlouvy. Představitelé města se bránili, že by to představovalo vyzrazení obchodního tajemství. Ale někdo se našel, kdo smlouvu poskytl tisku a tisk plnil svou funkci a smlouvu otiskl a ukázalo se, jak je pro město nevýhodná, a už nebylo co tajit. Zároveň kampaň sebrala 280.000 hlasů pro vyvolání referenda, které v roce 2011 přineslo 660.000 hlasů pro deprivatizaci.

06.08.2012 Paříž ukončila provozní smlouvu s VEOLIÍ a SUEZEM. Ukázala Francie, že privatizace vodáren je mrtvá?

Po celé zemi obce ve finanční tísni zvažují prodej systémů jejich veřejné služby. Tyto kroky jsou podnikány k tomu, aby se získala peněžní hotovost a obce se zbavily drahých závazků jako jsou dluhové služby a penzijní závazky. Na druhou stranu úředníci zvažující tento přístup by se mohli podívat do Francie a jiných národů, které se rychle pohybují opačným směrem s "znovunabytí majetku obcemi" jejich systémů veřejné služby. V roce 2010, Paříž, s jejím nejznámějším případem remunicipalizace, ukončila smlouvy s dvěmi největšími vodohospodářskými společnostmi na světě, Suez a Veolla, čímž přináší konec jejich 100 letého soukromého duopolu. Obrat ve sto let staré praxi v Paříži způsobil zrychlení mezinárodního pohybu mimo dosah soukromé kontroly.

Vypovězení podvodné smlouvy na pronájem pražské vodovodní infrastruktury s Veolii nedošlo. Naopak předchozí vedení Prahy darovalo provozovateli Veolia k provozování  pražské vodárenské infrastruktury na období 2013 - 2028 na základě "smlouvy koloniálního typu". Uvidíme zda  Evropská komise zruší své odmítnutí poskytnout dotaci na výstavbu čistírnu odpadních vod v Praze ve výši 6 až 10 miliard Kč, 

Ztráty pro občany hlavního města Prahy při době trvání smlouvy do roku 2028 mohou dosáhnout částky vyšší jak 13.500.000.000 Kč - 13,5 miliard Kč. Znamená to, že každý obyvatel hl.m. Prahy včetně kojenců a seniorů zaplatí NAVÍC za vodné a stočné nejméně 10.000 K    V Praze dne 2. února 2015      Občané za svá práva v Praze o.s.

          Kam se poděla česká inteligence i občané,

Autor: Jaroslav Januška | úterý 10.3.2015 9:58 | karma článku: 18,43 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Jaroslav Januška

Kdo odmítne či nečerpá dotace z fondů Evropské unie je zločincem 5

pronesl prezident Zeman a můžeme se dohadovat, zda to myslel vážně, nebo to byl bonmot či jen „plesknutí do vody“. A tak nadále odtékají milionové zisky za provoz vodovodů ČR zahraničním firmám a miliardy Kč dotací, které nedostáváme do VaK, využívají chytřejší státy EÚ

27.3.2015 v 8:45 | Karma: 16,27 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

naši politici změnily veřejné vodovody na vodovody pro veřejnost 3

takže komplexní složité služby oboru vodovodů a kanalizací jsou v České republice zařazeny na úroveň třeba dodávky ovoce. Třeba jablka se třídí (pro veřejnost) "ovoce pro export, ovoce pro český trh, ovoce na šťávy a jam, ovoce na pálenky".Musela vzniknout Občanská celoevropská iniciativa pro vodu, aby se začaly brát vážně odborné požadavky vodohospodářů sdružených ve Světové organizaci vodního hospodářství IWSA. Heslo "Bez vody není života" je třeba brát velmi vážně.

3.3.2015 v 8:22 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

voda byznys vyvolených nebo lidské právo 2

Pro transformaci oboru VaK v roce 1993 v a.s. smíšeného typu byla solidarita rozšířena na pomoc venkovu "Bohatší města z odpisů základních prostředků pomohou řešit zanedbaný rozvoj infrastruktury obcí" Předpoklad, že v tomto směru pomohou i politické strany se nenaplnil, takže nadále zůstává závazek daný Evropské unii na vládě ČR, aby v obcích postavila čistírny odpadních vod.

27.2.2015 v 0:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

Boj o vodu a její cenu 1

17/2 2014 uspěla Evropská občanská iniciativa pro vodu na veřejném slyšení v Evropském parlamentu s požadavkem, aby voda jako veřejný nezcizitelný majetek byl zakotven mezi základní lidská práva a vyjádřila svůj nesouhlas s privatizací vodohospodářství. Světová organizace vodního hospodářství IWSA 25 let usilovala o tyto změny marně, iniciativa potvrzuje jakou mají občané v demokracii sílu změnit stav vodovodů a kanalizací.

17.2.2015 v 8:40 | Karma: 16,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jaroslav Januška

Polointeligenti jsou horší blbů

v minulém blogu jsem popsal důsledky nového zákona“o katastru nemovitostí ČR“ s tím,že ochrana majetku českých občanů neexistuje. Včera ve večerních zprávách v TV Prima vystoupili kompetentní státní úředníci a potvrdili pravdivost mých závěrů. Během minulého roku byly „zcizeny občanů nemovitosti v hodnotě 2,5 miliard Kč.

16.1.2015 v 11:50 | Karma: 30,69 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik