Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještě jednou o ohavnostech na krabičkách cigaret očima nekuřáka

Nedávno mne zpráva o tom, že už brzy se budou na krabičkách cigaret objevovat obrazová varování před škodlivostí kouření, přiměla napsat první blog. No a už se nám to vybarvuje...

V pátek 5.2.2016 ministerstvo zemědělství představilo 42 fotografií, které se mají postupně objevovat na krabičkách cigaret. Ze „studijních“ důvodů a i proto, abych věděl, s čím se i jako nekuřák budu pravidelně setkávat, jsem se na obrázky podíval. No stojí to za to!

I když by se v článku na blogu iDnes neměly používat drastické obrázky, předpokládám, že toto je výjimka, když s těmi obrázky přichází stát, potažmo Evropská unie v zájmu dobra nás všech. Kdo se chce pokochat, nalezne všechny obrázky na této stránce: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32014L0109. Varování! Neprohlížejte tyto fotografie, když si zrovna na něčem pochutnáváte.

Psal jsem o tom minule a zdůrazňuji to znovu. Tyto do krajnosti naturalistické fotografie se stanou každodenní součástí života nás všech, nejen kuřáků, ale i nás nekuřáků a dětí.

V den představení obrázků ze strany ministerstva jsem zaznamenal, že cílem je snížit počet kuřáků o 2% (zaslechl jsem to např. na Radiožurnálu). Přiznám se, že i když jsem napsal článek o nesmyslnosti daného opatření, o tomto „ambiciózním“ plánu jsem nevěděl a byl jsem v šoku. Nevím, jaký počet spasených duší ty 2% znamenají, ale přijde mi až neuvěřitelné, že kvůli takovému cíli (kterého se podle mého názoru stejně nepodaří dosáhnout a když už, tak to půjde spíš na vrub dalšímu zdražování cigaret), bude těmi hororovými fotografiemi zaplevelena celá společnost.

Protože jsem se nechtěl spoléhat jen na informace z druhé ruky (novináři prominou), prošel jsem si důvodovou zprávu, která doprovází příslušný návrh novely zákona v zákonodárném procesu. Z důvodové zprávy jsem se především dozvěděl, že kdyby Česká republika nepřevzala pravidla příslušné evropské směrnice a nezačala opatřovat krabičky cigaret obrazovým varováním, čekal by naši zemi závažný finanční postih. Ale pravomoci Evropské unie a suverenita jednotlivých zemí unie, to je trochu jiná (a hodně dlouhá) kapitola.

V úvodu důvodové zprávy najdete tzv. Shrnutí závěrečné zprávy RIA. A tady je skutečně uvedeno, že se předpokládá redukce kuřáků o celá 2% procenta. Také se zde dozvíte, že se nepředpokládají negativní dopady do sociální sféry a ohledně pozitivních dopadů zjistíte, že dojde ke zvýšení ochrany lidského zdraví (to, že by z toho někdo mohl mít výrazné zdravotní problémy psychického rázu, nelze patrně předpokládat).

Trochu jako černý humor mi pak přijde informace, že specifickou cílovou skupinou by měli být děti a mladiství. V tom případě považuji za dost nesmyslné a moderní dobou už překonané, když se podle zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání nesmí mezi 6.00 až 22.00 hod. vysílat pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit psychický vývoj dětí a mládeže (o ohrožení psychického vývoje se už stejně postarají ty obrázky na krabičkách cigaret, které bude moci každé dítě najít odhozené na ulici).

První zemí, kde se na krabičkách cigaret obrazové varování před škodlivostí kouření začalo objevovat, byla Austrálie, kde s tím začali v prosinci 2012. To bylo zpočátku optimismu! I když jsem se opravdu snažil, nepodařilo se mi po těch několika letech najít nějakou seriózní statistiku, která by potvrdila, že šlo o krok správným směrem. Naopak přibližně po dvou letech od zavedení tohoto opatření v Austrálii se objevily informace, že obrázky na krabičkách cigaret účel neplní a počet mladistvých kuřáků se zvyšuje (jak to přesně je, nevím, opakuji, že na žádnou statistiku, kterou by se Austrálie chlubila, jsem nenarazil).

Takže závěrem nezbývá než zopakovat, že podle mého jde o opatření, které nepřispěje k omezení kouření a nemíří pouze na kuřáky a potencionální kuřáky, ale dotkne se s jemností slona v porcelánu úplně všech!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Svoboda | pondělí 8.2.2016 9:03 | karma článku: 25,74 | přečteno: 775x
  • Další články autora

Jan Svoboda

Také bych rád viděl české korunovační klenoty, ale…

V sobotu 14.5.2016 uplynulo 700 let od narození jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin, římského císaře Karla IV.

23.5.2016 v 9:31 | Karma: 17,44 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Tak prý už i muži trpí díky reklamám pocitem méněcennosti

V pátek 29.4. před sedmou hodinou ráno jsem se na radiožurnálu zaposlouchal do určitě „zajímavé“, na první pohled neškodné a úsměvné reportáže.

2.5.2016 v 10:16 | Karma: 13,49 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Dlouhodobá předpověď počasí. Celý měsíc bude pěkně… ale možná taky ne.

Co takhle popovídat si o počasí? Je to téma věčné a vděčné a lidi jej určitě probírali už od chvíle, kdy se naučili mluvit.

25.4.2016 v 9:52 | Karma: 9,42 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Offshoreové společnosti z Panamy. Panečku to je mi zase "škandál"!

Úvodem bych chtěl prohlásit, že mým jediným příjmem je mzda, platím daně v České republice a nejsem žádným způsobem spojen s jakoukoliv z offshoreových společností.

5.4.2016 v 9:10 | Karma: 21,02 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika

Jan Svoboda

Migranti a pašeráci – pomůže dohoda EU s Tureckem?

Původně jsem se tématu migrantů nechtěl věnovat. Bylo o něm řečeno a napsáno už hodně. Se spoustou komentářů souhlasím, jen si tak říkám, že je trochu škoda, že je nečtou politici.

21.3.2016 v 16:50 | Karma: 20,46 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Každé osmé dětské skupině hrozí konec. Kvůli novince v požární vyhlášce

25. května 2024

Premium Až sedmdesát tisíc dětí mladších pěti let nemá zajištěnou předškolní péči. Buď jsou na mateřskou...

KOMENTÁŘ: Putin jako šéf korporátu. Neorealisté to tak popsali už dávno

25. května 2024

Premium Vladimir Putin se chová jako generální ředitel někdejší gigantické firmy, která ztratila část trhu,...

Putinovy výroky o mně? Nudné, to on je nelegitimní prezident, říká Zelenskyj

25. května 2024  19:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zpochybnění své současné legitimity v čele země...

Zachrání Costner francouzské Keviny? Smějí se jim v práci i na seznamkách

25. května 2024  18:50

Návrat Kevina Costnera na filmový festival v Cannes vzbudil naději pro více než 150 tisíc...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Mám rád historii, ale ta se tvoří teď a tady a proto bych si chtěl občas k současnému dění říct svoje.

Seznam rubrik