Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Migranti a pašeráci – pomůže dohoda EU s Tureckem?

Původně jsem se tématu migrantů nechtěl věnovat. Bylo o něm řečeno a napsáno už hodně. Se spoustou komentářů souhlasím, jen si tak říkám, že je trochu škoda, že je nečtou politici.

Protože kdyby politici ty články četli, musí jim přece dát za pravdu a už dávno podle nich jednat.

Když jsem ale o příčinách migrace přemýšlel, došel jsem k závěru, že za mohutnou vlnou migrantů může organizovaný zločin, tedy pašeráci (mluvím-li obecně o migrantech, myslím tím jak ekonomické migranty, tak skutečné uprchlíky, kteří by měli mít právo na azyl).

Nakonec jsem se rozhodl přece jen přidat svoje polínko do ohně a něco o migrantech napsat. Očekával jsem, že vyústěním článku bude závěr, že je třeba důsledně potírat pašeráctví lidí a pak bude Evropa zase šťastným místem na zemi. Než jsem ale začal psát, načetl jsem si hodně materiálů a nakonec došel k trochu jinému závěru (a protože přece „závěr“ nemůžu napsat na úvod článku, prosím ještě o chvíli trpělivosti …).

Především v době, kdy začala vlna migrantů bezprecedentním způsobem mohutnět, objevily se otázky, jestli není migrace do Evropy organizována z jednoho místa, jestli to není způsob, jak může islám konečně dobýt Evropu, ne však bojem, ale přes vysokou porodnost muslimských žen, nebo dokonce jestli tuto vlnu migrace nezpůsobila např. IS, aby dostala své "bojovníky" do Evropy a pak to tady ve velkém roztočila.

Z mého pohledu nejsou tyto myšlenky zcestné, ale domnívám se, že hrozba postupné islamizace Evropy přes porodnost nebo import velkého počtu islámských teroristů do Evropy je spíše nebezpečným důsledkem migrační vlny, než jeho příčinou.

Migrace do Evropy, včetně nelegální ekonomické migrace, není určitě fenoménem poslední doby. Podíváme-li se ale na poslední léta, tak je možné konstatovat, že do r. 2011 čelilo největšímu náporu Španělsko, když lodě s migranty mířily ve velkém na Kanárské ostrovy a nájezdy migrantů si užívaly také enklávy Španělska v Africe Ceuta a Melilla. Už v té době přicházelo nejvíce migrantů do Evropy přes Libyi (jen si vzpomeňte, jak se v té době postupně stával Kaddáfí váženým spojencem některých západoevropských zemí výměnou za omezení migrace do Evropy).

Pak přišlo v r. 2011 tzv. arabské jaro, které Kaddáfího (i za pomoci Evropanů) smetlo a migrace do Evropy začala postupně sílit. Z Libye se stala země plná chaosu a bezvládí a aby toho nebylo málo, protivládní protesty v Sýrii přerostly v regulérní občanskou válku (nejčastěji je zmiňován jako počátek občanské války červenec 2012).

Vedle Španělska byla v té době významnou cílovou zemí Itálie a od r. 2012 začala mohutnět migrační trasa přes Turecko do Řecka. Nevím z jakého důvodu, ale tato trasa se v následujících letech začala opět utlumovat a do konce r. 2014 byla „na výsluní“ Itálie, konkrétně ostrov Lampedusa, a své si užívala i Malta. Domnívám se, že to bylo právě chaosem v Libyi, který usnadňoval pašerákům život, a proto mohli migranty v relativním klidu posílat přes Středozemní moře. Touto cestou se do Evropy dostávala také většina Syřanů a Iráčanů.

Ale pak se seběhlo několik věcí najednou, pro které Libye ztratila na zajímavosti. Jednak se objevily zprávy o zneužívání a zabíjení migrantů ze strany IS v Libyi, Alžírsko a Egypt začaly po migrantech požadovat víza za průjezd svého území, objevovalo se čím dál více zpráv o nebezpečné cestě přes Středozemní moře a v neposlední řadě dostávalo reálné kontury rozhodnutí EU potápět lodě pašeráků.

Ještě v r. 2014 přišlo do Evropy třikrát více lidí přes Středozemní moře než po trase Turecko-Řecko. Za období první poloviny r. 2015 se už počet migrantů na obou trasách vyrovnal. Za r. 2014 a přibližně 1. polovinu r. 2015 však lze hovořit "pouze" o průměru okolo 200 tisíc migrantů příchozích těmito trasami do Evropy ročně.

A pak to přišlo!  Od června 2015 se hlavní trasa migrantů zase přesunula na osu Turecko-Řecko a do konce r. 2015 jen do Německa dorazil 1 mil. migrantů!

Co se stalo? Copak najednou všichni migranti (tady je asi na místě spíš hovořit o uprchlících) ze Sýrie, kteří skončili v Turecku, zjistili, že podmínky v tureckých uprchlických táborech jsou neúnosné? Vždyť hodně jich tam byla už od r. 2012 a najednou v polovině r. 2015 hromadně procitli?

I když je jasné, že život v uprchlických táborech není žádný med (na druhou stranu lepší, než přijít o život ve válečném konfliktu), myslím, že ten nápor na Evropu nemohl přijít jen tak sám od sebe.

Podle mě právě tady výborně zafungoval marketing pašeráků. Ti slibovali uprchlíkům ráj na zemi, který se nachází v EU (bohaté sociální dávky, snadný přístup ke špičkovému vzdělání, dobré pracovní uplatnění, pěkné bydlení atd.). To samozřejmě oslovilo nejen zbídačené uprchlíky (kteří ale žili v Turecku jako v tzv. bezpečné zemi), ale i ekonomické migranty válkou nijak bezprostředně neohrožené.

Aby toho nebylo málo, službu, o které se jim ani nesnilo, prokázala pašerákům německá kancléřka Merkelová svým prohlášením, že Německo přijme všechny Syřany, které navíc doprovodila bojovým výkřikem „My to zvládneme!“. A průšvih byl na světě. Do pohybu se dala i spousta migrantů, kteří doposud váhali a z velké většiny z nich se jako mávnutím kouzelného proutku stali Syřané, ať již šlo původně např. o Iráčany, Afgánce a nebo Afričany (nějak se mi to neodbytně spojuje s legendární hláškou z filmu Čtyři vraždy stačí drahoušku „My jsme všichni Gogo!“).

Zisky pašeráků do Evropy, ale i dalších pijavic jako padělatelů dokumentů nebo kurýrů, kteří převážejí migranty uvnitř zemí EU, dál závratně rostly.

Ale nic z toho by asi samo o sobě nebylo takovým lákadlem, pokud by sociální systémy a azylová politika v zemích EU opravdu nebyly tak štědré a snadno zneužitelné a proto pro většinu migrantů tak neodolatelné.

V té době už i nejoptimističtější politici Evropy couvali, začaly se stavět ploty i v zemích, kde původně zněly silně odsuzující hlasy proti takovým praktikám (např. v Rakousku) a naděje se čím dál víc upínaly k Turecku jako zemi, která může tomu všemu učinit přítrž nebo aspoň problém výrazně omezit.

Pokud jde o Turecko, je můj pohled na tuto zemi ve vztahu k migrační krizi rozporuplný. Na jednu stranu nelze popřít fakt, že Turecko je zemí, která musí řešit největší nápor uprchlíků z okolních rozvrácených zemí a nikde jsem nezaznamenal zprávy, že by v tureckých uprchlických táborech nebyly zajištěny základní životní podmínky. Věřím i tomu, že Turkům stěžuje boj s pašeráky členité pobřeží a mnoho lidí dělá, co může, aby řádění pašeráků zabránilo, k tomu viz článek Neflákáme se, zastavit pašeráky je otázka cti, říká turecký kapitán. Také proběhly tiskem zprávy o raziích u prodejců záchranných vest a o odhalení továrny na výrobu falešných vest. Na druhou stranu si myslím, že kdyby Turecko chtělo, může dělat víc například ve vztahu k masovému přesunu migrantů na západní pobřeží Turecka (často přes celou zemi) a také s tím 100% nasazením policie a dalších ozbrojených složek si nejsem úplně jistý. Tak třeba článek Převaděči v Izmiru čekají na autobusy s běženci, na pláže jezdí oklikami, kde se hovoří o prodeji záchranných vest, často falešných, a činnosti policie: „Problémem záchranných vest se zabývali i reportéři televize A Haber sídlící v Izmiru. „Ty levné jsou falešné, a to i některé značky. Všechno je to z pěny, která nabírá vodu,“ vysvětluje reportér Sefer Ayçe. Sám by nevěřil ani vestě za 200 lir (asi 1690 korun). Policie o tom podle něj ví, ale nic s tím nedělá. „Chytí je, zaregistrují a zase pustí,“ povzdychne si statný reportér, který od minulého roku nepřetržitě natáčí reportáže o migrační krizi.“

A proč by s tím vlastně Turecko mělo něco dělat jen tak samo od sebe? Odliv migrantů mu jen uleví a pokud si je nechá, chce z toho logicky něco získat. Proto mu v listopadu 2015 slíbila Evropa nejen 3 mld. eur, ale i další výhody, načež ale Turecko začalo své nároky zvyšovat.

Vše nyní končí zdánlivým happy endem, kdy byla sjednána s Tureckem v pátek 18. března 2016 dohoda, ve které se Turecko za výhody slíbené ze strany EU zavázalo vzít zpátky všechny nelegální migranty, kteří dopluli na řecké ostrovy, a EU si mimo jiné na oplátku vezme za každého takto vráceného nelegálního migranta-Syřana jednoho syrského uprchlíka z táborů v Turecku, který se ničeho protiprávního nedopustil.

Evropští politici hýří optimistickými prohlášeními, že dojde k zastavení migrace. V článku Dohoda ze summitu je nejmenší zlo. Zavřít Evropu je nereálné, tvrdí expert jsem se dočetl, že prý je dohoda inspirována postupem Austrálie a má za cíl přinutit běžence (migranty), aby nevyužívali pašeráky. Také jsem ale zaznamenal, že Itálie je skeptická, zda bude dohoda v praxi fungovat.

Nevím, jestli politici skutečně věří, že dohoda zastaví migraci, nevím, jestli expert v článku výše věří, že dohoda opravdu přinutí migranty nevyužívat pašeráky a už vůbec netuším, zda pochybnosti Itálie opravdu pramení z toho, zda bude dohoda v praxi fungovat.

Jsem sice přesvědčen, že každé opatření, které stíží tuto migraci a zkomplikuje život pašerákům, je dobré a je lepší něco dělat, než sedět se založenýma rukama, ale nevěřím tomu, že dohoda s EU zastaví či aspoň výrazně omezí problém migrace do Evropy. Jak je vidět z úvodu tohoto článku, fenomén migrace je flexibilní a hlavním důsledkem dohody s Tureckem patrně bude jen další změna migračních tras.

Zájem i těch migrantů, které si EU dobrovolně nevyzvedne z tureckých uprchlických táborů, dostat se do Evropy bude trvat tak dlouho, dokud nedojde ke změně sociálních systémů a azylové politiky zemí EU. Bude-li zde zájem migrantů, bude zde i nabídka ze strany pašeráků, kteří se dobrovolně nevzdají pohádkových zisků.

Pokud jde o Itálii, ta by spíš měla doufat, že dohoda s Tureckem fungovat nebude, protože fungování dohody pro ni bude patrně znamenat, že se opět stane centrem zájmu migrantů a pašeráků.

A inspirace Austrálií … Ta je polovičatá. Bude-li EU z Řecka do Turecka vracet nelegální migranty „dveřmi“, ti se jí stejně budou vracet „oknem“ jinými cestami než po trase Turecko-Řecko. Jak expert také uvedl v článku Dohoda ze summitu je nejmenší zlo. Zavřít Evropu je nereálné, tvrdí expert, Austrálie nejen vrací nelegální imigranty zpět, ale také je přemísťuje na ostrovy v Pacifiku. Pokud EU nepomůže vracení nelegálních migrantů zpět, měla by se odhodlat k tomu, aby zřídila záchytná zařízení, kam migranty přemístí a bude je tam po nějakou dobu držet, aby si přestali dělat iluze o ráji v Evropě (nerad bych, aby to někdo zaměňoval s koncentračními tábory, kde se děla nelidská zvěrstva, mluvím o zařízeních, kde by byly zajištěny veškeré podmínky pro důstojný život migrantů, samozřejmě s výjimkou omezeného pohybu těchto nelegálů).

Jako hlavní příčinu současné migrace do Evropy tedy vidím štědré sociální systémy a vstřícnou azylovou politiku evropských zemí, současně pak neschopnost zemí EU přistoupit k rozhodným opatřením vůči nelegálním migrantům. Pokud by v tomto byla EU rozhodnější, myslím, že ani líbivá slova pašeráků by nedokázala zmanipulovat takové masy migrantů, jako nyní. A jestli má Evropa za to, že účinným opatřením brání mezinárodní dohody, měla by na ochranu občanů zemí EU iniciovat změnu těchto dohod, protože lidi tady nejsou kvůli dohodám, ale naopak tyto dohody by tu měly být od toho, aby se lidem žilo lépe. A evropské státy by se měly zasadit o to, aby se žilo dobře občanům těchto států.

Ne že bych rád nepomohl ostatním, co to potřebují, ale přece není možné, aby se postupně celý chudší svět přestěhoval do Evropy a mohli jsme očekávat, že Evropa všechny pozvedne. Ne, Evropa by pak klesla pod jejich tíhou na kolena.

Autor: Jan Svoboda | pondělí 21.3.2016 16:50 | karma článku: 20,46 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Jan Svoboda

Také bych rád viděl české korunovační klenoty, ale…

V sobotu 14.5.2016 uplynulo 700 let od narození jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin, římského císaře Karla IV.

23.5.2016 v 9:31 | Karma: 17,44 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Tak prý už i muži trpí díky reklamám pocitem méněcennosti

V pátek 29.4. před sedmou hodinou ráno jsem se na radiožurnálu zaposlouchal do určitě „zajímavé“, na první pohled neškodné a úsměvné reportáže.

2.5.2016 v 10:16 | Karma: 13,49 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Dlouhodobá předpověď počasí. Celý měsíc bude pěkně… ale možná taky ne.

Co takhle popovídat si o počasí? Je to téma věčné a vděčné a lidi jej určitě probírali už od chvíle, kdy se naučili mluvit.

25.4.2016 v 9:52 | Karma: 9,42 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Offshoreové společnosti z Panamy. Panečku to je mi zase "škandál"!

Úvodem bych chtěl prohlásit, že mým jediným příjmem je mzda, platím daně v České republice a nejsem žádným způsobem spojen s jakoukoliv z offshoreových společností.

5.4.2016 v 9:10 | Karma: 21,02 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika

Jan Svoboda

O diktátu módy a taky trochu o ponožkách v sandálech

Když kdysi zaplavily obchody s oblečením kousky oděvů ve všech odstínech fialové a následně se lidi začali barvit do fialova, blesklo mi hlavou, jak vlastně funguje móda?

7.3.2016 v 12:28 | Karma: 19,70 | Přečteno: 619x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 610x
Mám rád historii, ale ta se tvoří teď a tady a proto bych si chtěl občas k současnému dění říct svoje.

Seznam rubrik