Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak prý už i muži trpí díky reklamám pocitem méněcennosti

V pátek 29.4. před sedmou hodinou ráno jsem se na radiožurnálu zaposlouchal do určitě „zajímavé“, na první pohled neškodné a úsměvné reportáže.

Tato reportáž ovšem byla dalším důkazem, že vlezlá politická korektnost opravdu nezná mezí…

Poslední dobou se nestačím divit, jak nás veřejná média zásobují stále novými, úžasnými zprávami o tom, kde zase jaká postarší, tlustá (pardon XXX…L) nebo hendikepovaná modelka předváděla s úspěchem nějakou módní kolekci. Ne že bych proti těmto ženám něco měl a je fajn, že si plní své sny stát se modelkou, ale myslím, že nic se nemá přehánět.

A teď k té páteční reportáži, o kterou mám potřebu se podělit s těmi, kteří neměli to štěstí si ji poslechnout.

Reportáž byla uvozena slovy „Modelové se stávají sexuálními objekty jako jejich kolegyně“, což si prý podle průzkumu z Velké Británii myslí víc než jedna čtvrtina dotazovaných mužů. Moderátor si následně povídal se svou kolegyní ze zahraniční redakce nad tématem „Jak je to se zobrazováním mužů v reklamě?“

Na otázku moderátora, jak tedy vypadá muž vykreslený v reklamních spotech a kampaních, komentátorka ze zahraniční redakce reagovala slovy, že nejvýraznější je fyzická stránka, ať už jsou v reklamách slavné osobnosti, jako třeba David Beckham nebo modelové z povolání. A jedním dechem dodala: „Reklama tu podsouvá(!) předlohu dokonale vypracovaného těla, co by ideálu mužské krásy. Ten trend navíc nabírá na síle tím, že se tito, řekněme dokonalí modelové, objevují i v jiných typech reklam.“ (nejen v těch na spodní prádlo)

Následuje příklad jedné takové reklamy. Pak přišla další otázka moderátora, jak takové reklamy působí na běžné muže? A zazněla odpověď, že prý „podle odborníků(?) se děje v podstatě totéž jako v případě něžného pohlaví. (pozn. autora blogu: fuj, to mi přijde jako diskriminující označení, zvlášť v takové reportáži!) Vyzývavé pózy modelů a jejich dokonalá těla prý vyvolávají v běžných mužích větší zájem o vlastní vzhled, někdy až přehnaný. Kromě toho také pánové čím dál častěji také trpí pochybnostmi o vlastním těle a pocitem méněcennosti.“ Reportáž naleznete v audioarchivu Radiožurnálu.

A tak si kladu otázku, zda se nás obyčejné lidi stále někdo snaží přesvědčit nebo už je dokonce neoddiskutovatelnou realitou, že tzv. vyspělý svět je plný rozechvělých, traumatizovaných a nemyslících uzlíčků nervů, které může vyvést z míry cokoliv?

Vždyť přece každý průměrně myslící člověk musí chápat, že svět reklamy je světem iluzí a nedostižného ideálu (to se dle mých zkušeností bohužel často týká i samotného propagovaného výrobku, nejen přešťastných protagonistů reklamy).

Tak co s tím, aby muži, ženy, děti, dále také psi, kočky a další domácí mazlíčci (resp. majitelé těchto domácích mazlíčků) atd. atd. netrpěli pochybnostmi o těle a pocitem méněcennosti?

Možnou cestu tu nedávno naznačil jeden nejmenovaný hobbymarket, jehož reklamu jsem měl tu čest zahlédnout těsně před tím, než jsem se šel najíst (zase jedna moje pomalá reakce při přepnutí televize na začátku reklamního bloku). Ústředním bodem reklamy je tuctový nahý tlusťoch středního věku, který dokonce diváka obšťastní pohledem na svoje holé pozadí. Jako vtip asi dobré, ale doufám, že v budoucnu budu o dost rychlejší s tím přepínáním televize! Osobně mi to tedy jako rozumná cesta, jak v budoucnu něco propagovat, nepřijde.

A vůbec, proč se omezovat na pochybnosti spojené jen s tělesnými proporcemi. Já bych byl radikálnější! V zájmu toho, aby se lidé necítili méněcenní, bych zakázal minimálně reklamy na jakékoliv luxusní zboží! Aniž bych měl po ruce nějaký průzkum, dovedu si totiž dost dobře představit, kolik lidí taková reklama traumatizuje, když si na ten luxus nemohou vydělat!  A pak bych…

Ale nechme toho.

V souvislosti s ideálem krásy v reklamě mě napadá, že stejně postupovali i naši předci. Sice tehdy nebyla reklama, jak ji známe dnes, ale potřeba propagace určitě byla.

Vezměme jako například antické sochařství. Tam se to přece hemží ideálem krásy! A když sem tam umělec zobrazil nějakou tu zrůdu, tak většinou šlo o krajně zavrženíhodnou bytost.

A středověké křesťanské malířství? Tam také spíše převládá zobrazení ideálu té doby. Nebo si snad dovedete představit, jak se na obraze vyjímají madona a malý ježíšek jako dvě ohyzdná stvoření? Kdo by je pak asi tak chtěl následovat ve víře?

Osobně bych byl rád, kdyby lidé zůstali u staletí prověřeného receptu a propagace čehokoliv byla pořád alespoň převážně založena na ideálech ženské i mužské  krásy. Přestože reklamy zrovna nevyhledávám, vždycky se radši podívám na nějaký ideál, než na běžnou realitu, které máme kolem sebe všichni dost.

A také si nemyslím, že je něco špatného na tom, že se lidé pokoušejí ideálu alespoň nějak přiblížit. A že se najde pár poblouzněnců, kteří se třeba i za pomoci plastických operací pokouší ideálnímu vzoru zcela vyrovnat? Tady ovšem nevidím problém v reklamách nebo podobných akcích, ale přímo v mozku těch lidí.

No já končím a odcházím se zaobírat pochybnostmi o vlastním těle a pocitem méněcennosti. Protože modelům už se asi těžko vyrovnám…

Autor: Jan Svoboda | pondělí 2.5.2016 10:16 | karma článku: 13,49 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Jan Svoboda

Také bych rád viděl české korunovační klenoty, ale…

V sobotu 14.5.2016 uplynulo 700 let od narození jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin, římského císaře Karla IV.

23.5.2016 v 9:31 | Karma: 17,44 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Dlouhodobá předpověď počasí. Celý měsíc bude pěkně… ale možná taky ne.

Co takhle popovídat si o počasí? Je to téma věčné a vděčné a lidi jej určitě probírali už od chvíle, kdy se naučili mluvit.

25.4.2016 v 9:52 | Karma: 9,42 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Offshoreové společnosti z Panamy. Panečku to je mi zase "škandál"!

Úvodem bych chtěl prohlásit, že mým jediným příjmem je mzda, platím daně v České republice a nejsem žádným způsobem spojen s jakoukoliv z offshoreových společností.

5.4.2016 v 9:10 | Karma: 21,02 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika

Jan Svoboda

Migranti a pašeráci – pomůže dohoda EU s Tureckem?

Původně jsem se tématu migrantů nechtěl věnovat. Bylo o něm řečeno a napsáno už hodně. Se spoustou komentářů souhlasím, jen si tak říkám, že je trochu škoda, že je nečtou politici.

21.3.2016 v 16:50 | Karma: 20,46 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost

Jan Svoboda

O diktátu módy a taky trochu o ponožkách v sandálech

Když kdysi zaplavily obchody s oblečením kousky oděvů ve všech odstínech fialové a následně se lidi začali barvit do fialova, blesklo mi hlavou, jak vlastně funguje móda?

7.3.2016 v 12:28 | Karma: 19,70 | Přečteno: 619x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 610x
Mám rád historii, ale ta se tvoří teď a tady a proto bych si chtěl občas k současnému dění říct svoje.

Seznam rubrik