Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Offshoreové společnosti z Panamy. Panečku to je mi zase "škandál"!

Úvodem bych chtěl prohlásit, že mým jediným příjmem je mzda, platím daně v České republice a nejsem žádným způsobem spojen s jakoukoliv z offshoreových společností.

Když jsem včera ráno četl první zprávy o tom, jak němečtí novináři odhalili, že desítky politiků a byznysmenů ukrývají bohatství v daňových rájích, myslel jsem si v té chvíli, že jde o zprávu na úrovni odhalení praktik a dokumentů NSA Edwardem Snowdenem a že konečně se celý svět dozvídá, že opravdu existuje spiknutí těch nejmocnějších z celého světa proti nám obyčejným, jen aby si ještě víc nahrabali! Zákony nezákony!

Postupně přicházely zprávy, že jsou v tom namočeni současní i minulí světoví státníci, další politici včetně několika členů britské sněmovny, španělská princezna, holywoodský herec, slavný španělský režisér, ještě slavnější argentinský fotbalista a tak dále a tak dále!

Z České republiky jde prý o celých 283 známých osobností! Mezi nimi známí podnikatelé, ale třeba i jeden špičkový tenista.

Postupně jsem však začal nabývat dojem, že o nic tak extra vlastně nejde a v podstatě jsou to bulvární zprávy založené na závisti a obecném přesvědčení, že bohatí, mocní a slavní jsou přece všichni lumpové!

Co se vlastně dozvídáme? Právní firma sídlící v Panamě pomáhala se zakládáním offshorových společností, jejichž podílníky, resp. akcionáři jsou mimo jiné slavní a bohatí lidé (nevím, ale mám takový dojem, že pro běžného člověka, který musí každý den naběhnout do rachoty, nemá účast v offshorové společnosti moc význam). Investigativně získané dokumenty dané právní firmy pocházejí z období 40 let. Po celou tu dobu tedy firma Mossack Fonseca poklidně vyvíjela svou činnost a najednou je z toho takové haló?

Pokud by firma Mossack Fonseca jen pár let z těch 40 prováděla nezákonnou činnost s celosvětovým dosahem, nezbývá mi než s politováním konstatovat, že zpravodajské služby všech zemí světa, které mají mimo jiné za úkol potírat i hospodářskou kriminalitu, jsou naprosto k ničemu. Nejenže celý rok na těch senzačních dokumentech pracovali v potu tváře stovky novinářů, ale právě to, že vztah s firmou Mossack Fonseca dokázali navázat tisíce naprosto rozdílných lidí, kteří se patrně dají považovat za světovou elitu, a zpravodajské služby či orgány činné v trestním řízení si celá léta ničeho nevšimly? Ve zprávám se objevuje, že začínají(!) konat např. úřady v Panamě, Austrálii a na Novém Zélandu.

To, že už dávno existují daňové ráje a offshorové společnosti, ví přeci každý, kdo čte nejen sportovní zprávy nebo zprávy o tom, jak se která celebrita zase hrozné oblékla nebo s kým kdo zrovna randí (viz jedna taková tuctová zpráva na iDnes v loňském roce Českých firem v daňových rájích opět přibylo. Je jich už přes 13 tisíc). A také se obecně ví, že tyto offshortové společnosti jsou zakládány především za účelem daňové optimalizace, viz odkaz na wikipedii daňový ráj (předpokládám, že ten odkaz tam nikdo pokoutně neumístil v noci ze 3. na 4. dubna 2016, ale už je tam delší dobu).

Nevím, možná je účast v offshorových společnostech v některých zemích trestným činem sama o sobě, ale pokud tomu tak není (a v České republice určitě ne), jeví se mi jako krajně neseriózní zveřejňovat v novinách jména konkrétních osob, ať už jde o cizince nebo Čechy. Protože hlavní dojem z těch všech zpráv opravdu je: „Všichni jsou to zavrženíhodní podvodníci!“ (teda alespoň na mě to tak prvoplánovitě působí)

Až v několikáté následné zprávě je možné si přečíst: „…prosté vlastnictví takové firmy ale automaticky neznamená porušení zákona. Tím může být třeba její konkrétní využití k praní špinavých peněz či daňovým únikům. Pro taková tvrzení je však třeba pečlivě vysledovat finanční toky a zjistit koncové majitele společností, což je však často problém, protože ti se nechávají zastupovat právníky, bankami či prostředníky.“ (viz Novináři na kauze Panama Papers pracovali rok, zdroj nechtěl odměnu).

A tak si kladu otázky, proč vlastně celý ten humbuk? Proč 400 novinářů celý rok ztrácelo čas dokumenty firmy Mossack Fonseca, když mně to přijde jako zpráva ve stylu: „Dostali jsme se k databázi zbrojních pasů, tu jsme podrobně zpracovali, výsledkem je, že zbrojní pas mají i některé slavné osobnosti, tak jsme to rozmázli v novinách, tady máte pár jmen a teď úřady konejte! Protože, kdo má pistoli, může být vrah!

K redisribuci světového bohatství, kdy malé procento světového bohatství vlastní několik málo jedinců a zbytek "bohatství" těch pár dalších miliard lidí, tímto „odhalením“ podle mého asi těžko dojde.

Kéž by se ti páni investigativní novináři (a dámy investigativní novinářky, abych byl politicky korektní) se stejnou vervou zabývali skutečnými problémy ve světě spojenými s organizovaných zločinem, jen namátkou prodej drog, prodej zbraní zločincům a teroristickým organizacím, otroctví, obchodování s lidmi, s lidskými orgány a tak podobně.

No jsem docela zvědavý, jak to celé bude pokračovat ...

Autor: Jan Svoboda | úterý 5.4.2016 9:10 | karma článku: 21,02 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Jan Svoboda

Také bych rád viděl české korunovační klenoty, ale…

V sobotu 14.5.2016 uplynulo 700 let od narození jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin, římského císaře Karla IV.

23.5.2016 v 9:31 | Karma: 17,44 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Tak prý už i muži trpí díky reklamám pocitem méněcennosti

V pátek 29.4. před sedmou hodinou ráno jsem se na radiožurnálu zaposlouchal do určitě „zajímavé“, na první pohled neškodné a úsměvné reportáže.

2.5.2016 v 10:16 | Karma: 13,49 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Dlouhodobá předpověď počasí. Celý měsíc bude pěkně… ale možná taky ne.

Co takhle popovídat si o počasí? Je to téma věčné a vděčné a lidi jej určitě probírali už od chvíle, kdy se naučili mluvit.

25.4.2016 v 9:52 | Karma: 9,42 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Migranti a pašeráci – pomůže dohoda EU s Tureckem?

Původně jsem se tématu migrantů nechtěl věnovat. Bylo o něm řečeno a napsáno už hodně. Se spoustou komentářů souhlasím, jen si tak říkám, že je trochu škoda, že je nečtou politici.

21.3.2016 v 16:50 | Karma: 20,46 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost

Jan Svoboda

O diktátu módy a taky trochu o ponožkách v sandálech

Když kdysi zaplavily obchody s oblečením kousky oděvů ve všech odstínech fialové a následně se lidi začali barvit do fialova, blesklo mi hlavou, jak vlastně funguje móda?

7.3.2016 v 12:28 | Karma: 19,70 | Přečteno: 619x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 610x
Mám rád historii, ale ta se tvoří teď a tady a proto bych si chtěl občas k současnému dění říct svoje.

Seznam rubrik