Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kozel může být zahradníkem

   Došel jsem k poznání, že práce na vlastní zahradě má pro zahradníka největší přínos v osvěžení jeho duše. Tento závěr však učiníte, až absolvujete období chyb, omylů a nedostatků. 

   Jakmile jsme se před lety měli přestěhovat z panelového domu do rodinného domku, byl jsem nejvíce nadšený ze zahrady. Budeme jen pořád sedět na zahradním nábytku při hřejivém sluníčku, dívat se na posečený zelený trávník, vdechovat jeho vůni a k tomu popíjet kávičku. A samozřejmě konzumovat obrovské množství vlastní kvalitní úrody. V té době jsem ale netušil, že k tomu, aby se tyto krásné vize naplnily, bych potřeboval placeného zahradníka. Tedy člověka, který zahradě bude rozumět a pracovat na ní místo mně. Někdo totiž musí trávník pravidelně sekat. Práci se nelze nijak vyhnout, i kdybych se rozhodl a zalil zahradu celou betonem, jednou za čas by se plocha musela omýt vodou.

   Logistické zabezpečení stojí na počátku každého úspěchu. Proto jsem vyrazil do nejbližšího obchodního centra a vymetl jak moji kreditní kartu, tak všechny regály dokonalým způsobem. Na nákup proběhla moje pečlivá příprava a to zejména sledováním několika populárních televizních seriálů, např. Chalupáři nebo Ordinace v růžové zahradě. Na zahradu však chvíli před samotnou akcí již nebyl čas se důkladně podívat, zjistit její potřeby a stejně tak se poradit s odborníkem nebo alespoň zkušenějším sousedem. Moje auto sem proto dopravilo hromadu zbytečností. Chyběly mě naopak věci, bez kterých se neobejdete. To mi připomnělo zase televizi a jeden český film. To máte hřebíky, vruty, šrouby, dráty...

   Poté jsem si vyhrnul rukávy a pustil se do prořezávání ovocných stromů. Můj odborný zásah změnil styl zahrady z klasicky české na japonskou. Například jabloň ve tvaru bonsaje, byla opravdu velmi zajímavá a obdivovali ji s nepokrytým úžasem a otevřenou pusou návštěvy i sousedi. Úrodu z ní v horizontu několika příštích let šlo však těžko očekávat. Vzpomněl jsem si na příběh o japonském zahradníkovi, který sedával ve své dokonalé a krásné zahradě. Dlouhé hodiny se díval na bílý kamínek, pak se pro něj sehnul a přemístil o kousek dál na jiné místo. On určitě styl svojí zahrady z japonské na českou touto náročnou činností nezměnil.

   Moje práce vyrušila ze spokojeného života spoustu místních obyvatel, kteří opustili svoje úkryty a s ohromením sledovali co děje a kdo je to ruší. Šlo třeba o ježka, potkana, veverku a dokonce i krtka. Jak vyšlo za čas najevo, posledně jmenovaný nebyl ten hodný, co letěl do vesmíru. Tito tvorové se nakonec s přítomností cizího vetřelce vyrovnali. Správně usoudili, že jim nejsem schopen uškodit a zaujali předchozí pozice. Jen myši využily situace, že se někdo nastěhoval do domu a soustředěným dobře organizovaným přepadem systematicky likvidovaly naši spíž. K nim se připojili mravenci, byla jich celá armáda a i se tak při útoku chovali. Ten den rodina nevečeřela.

   Jakmile se mi podařilo zlikvidovat téměř všechny ovocné stromy a rozvrátit klid živočišné říše, pustil jsem se s nadšením do pěstování zeleniny. Nejprve bylo nutno důkladně porýt záhonky. Soused se přes plot ze začátku usmíval a pak se slitoval. Začal mě udělovat rady typu jak se mám chopit nářadí, jak ho zabořit do půdy, kolik zeminy uzvednout a podobně. Odsekl jsem mu, ať mě dá pokoj a pomyslel si něco o místním bláznovi. Večer mě tento blázen nejprve našel ležet sténajícího u plotu a poté odvezl na pohotovost. Tam ošetřili má bolavá záda, natažené vazy, krvavé puchýře a posekané nohy rýčem. Ze semínek, které byly předchozího dne zasazeny nikdy nic nevzešlo.

   Načerpáte-li tyto zkušenosti, většinou s nimi přijde i rozum. Ten Vám řekne, že je dobré využít specialistů, literatury a souseda, který má za sebou už několik desítek let zkušeností s místním podnebím, půdou, vláhou a přírodními cykly. Ale nejdůležitější je zvolit si hned na začátku, jako zahradu vlastně chcete. Zda takovou, kde se několikrát do roka opravdu zastavíte nebo tu, kde budete pracovat v předklonu každý den, včetně víkendů a dovolených. Já už mám volbu za sebou a tak si dovolím sednout na zahradní nábytek s kávičkou a nasávat vůni čerstvě posečeného trávníku. Podařilo se mě to v loni už dvakrát i bez placeného zahradníka. Bílý kamínek se mě však zatím přemístit nepodařilo.    

Autor: Jan Šik | středa 7.1.2015 19:30 | karma článku: 12,25 | přečteno: 332x
  • Další články autora

Jan Šik

Falešné zprávy mohou končit masovými hroby

Historie prokázala, že jedna lživá zpráva může spustit řetězec neštěstí. S příchodem umělé inteligence to bude ještě horší.

27.4.2024 v 18:00 | Karma: 18,95 | Přečteno: 376x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,47 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 511x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,21
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake