Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyzíváme Evropskou Unii!

Cosi je shnilého ve státě evropském. Ekonomický motor vynechává i po omotání monetární páskou a z dříve průzračného jezírka demokracie se stává zahnívající močál plný finančně zajištěných pijavic. Jožin z bažin vysedává trpělivě na pařezu a nemůže se nabažit toho výhledu. Nad stojatými vodami vznáší se duch malomyslnosti a skrz cáry bílých mlh tu a tam probleskují těkavá světýlka fiskálních bludiček. Což o to - Evropou odjakživa obcházívala všelijaká strašidla - tu komunismu, tu nacismu, tu emigrace, tu imigrace - ale tentokrát se zdá, že přebujelý a neúčinný byrokratický moloch, neustále se zaplétající do vlastních pavučin, bude pro lovce přízraků obzvláště obtížným oříškem.

Je pondělní večer a já se brodím oficiálními statistikami právě skončených voleb do Evropského parlamentu. Zatímco mé rybářské holinky monotónně čvachtají v kalužích procent, snažím se ze stohu statistik vyždímat alespoň malou nápovědu, zda do bruselského politického rybníka vyšleme nějakou pořádnou štiku a nebo zda do něho vypustíme jen hejno poplašených mřenek. Ale ať to sčítám jak to sčítám, z té hory čísel a prognóz se stále ozývá jen jeden dominantní motiv. Mocné desetimilionové zívnutí. Jinak se ta volební účast nazvat nedá.

Všechno zlé je ale k něčemu dobré. Znatelně pokleslá čelist českého voliče a evidentní nutkání zakrýt si ústa dlaní mi vnukla nápad jak se ubránit plíživé kolonkizaci starého kontinentu. My ty bruselské kolonkizátory z jejich postů prostě vyzíváme. Ano, vyzíváme. A nebude to ani tak těžké. Shromáždíme se před budovou zastupitelství Evropské komise v Praze a budeme zívat tak dlouho, dokud její členové nedostanou rozum (nejlépe selský, v horším případě bruselský). A nezapomeňte - kdo nezívá s námi, zívá proti nám!

Já vím, existují i ostřejší formy lidového odboje. Místo vyzívání bychom evropské úředníky mohli z jejich křesílek například vyštípat. Jenže od dob Mahátma Gándhího se otevřené násilí v politice příliš nenosí a taková nelegální štípačka by se při troše zlé vůle dala klasifikovat jako ublížení na těle, popřípadě jako útok na veřejného činitele. Nebo obojí. Zívání je oproti tomu nenásilné, bezbolestné a administrativně neprůstřelné. Neznám žádnou evropskou zemi, kde by existovala byť jen jediná vyhláška proti zívání na veřejných prostranstvích. A ještě jedna výhoda mě teď napadá: na rozdíl od protestní hladovky se při protestní zívačce můžete klidně cpát klobáskami. Jen musíte dávat pozor, aby vám je při obzvlášť procítěném zívnutí vítr nevyfoukl z huby.

A tak teď každé ráno kroutím před zrcadlem tlamou, abych si uvolnil čelisti a mohl se co nejdříve stát platným členem světového zívačského hnutí. Za pomoci školního úhloměru vsunutého do dutiny ústní si nedočkavě přeměřuji úhel mezi horním a dolním patrem a s radostí konstatuji, že ještě 15 stupňů a budou mi závidět i hroši v trojské ZOO. Pak už si jen do ruksaku sbalím budík, prášky na spaní, humanitární knedlík, polštářek pod hlavu a plyšového medvídka zívala - a hurá na akci do Bruselu!

Nejspíš si teď myslíte, že zívání coby forma politického protestu náleží k aktivitám pošetilým či snad přímo donkichotským. Ale není tomu tak - politické zívání má ve světě hlubokou tradici. Například Jenna Bush (dcera bývalého amerického presidenta) se na protest proti reakční politice svého tatíka odvážila zívat přímo při jeho inauguraci. A jak jí to panečku slušelo. Statečný čin této mladé ženy mne inspiroval natolik, že jsem se rozhodl přijmout počeštěnou formu jejího jména (Jenna) za uměleckou přezdívku a jen co dopiluji těch 15 stupňů tak budu všechny své zívací protesty realizovat pod pseudonymem Jéňa.

Do té doby si budu s chutí prozpěvovat alespoň starý známý evergreen: "Zívám rád a je to na mě doufám znát".

(Agentura Střelená Kachna)

Autor: Jan Řeháček | úterý 27.5.2014 9:09 | karma článku: 18,73 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 427x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 325x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.