Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to vlastně bylo? (Hillary vzpomíná)

Tak vy si myslíte, že historii píší vítězové? Houbeles! Tu píší náhodní kolemjdoucí nasliněnou inkoustovou tužkou. Nevěříte? Skutečnosti, které se Vám chystám sdělit, byste nenašli ani na tom nejbizarnějším konspiračním serveru.

+++++++++

"Tak jsem konečně tady. Téměř na vrcholku. Mé směřování výš a výš je u konce. O téhle chvíli sním celý svůj život. Jen já vím, kolik dřiny, sebekontroly a odříkání to stojí než se člověk vydrápe dostatečně vysoko. Jen já vím, kolik potu, krve a slz je nutno prolít, aby se mohl vyšplhat do míst, odkud už je vidět přímá cesta na Olymp. Takhle se asi cítí maratonský běžec, když vběhne do cílové rovinky, vyčerpaný jako stará studna. Najednou tu jen tak stojím, celý svět mi leží prakticky u nohou a padající hvězdy vyměřují můj příděl věčnosti. Poslové světla. A mezi nimi se jako pestrobarevné mžitky míhají obrazy všech těch, kteří mi na cestě vzhůru nezištně pomohli."

"Jsi v pořádku, Hillary?", ozval se zezadu starostlivý hlas muže v nejlepších letech. "Hillary, slyšíš? Máš trochu pobledlý obličej. Neudělalo se ti z toho strmého stoupání mdlo? Nepotřebuješ si odpočinout? Mám ještě v termosce trochu cejlonského čaje. Na."

Sir Edmund Hillary, zahalený do péřové větrovky, udělal několik kroků zpět, odmotal si z úst pletenou šálu a trpělive počkal než mu šerpa Tenzing Norgay dolije čaj do papírového kelímku. Pozadí této dojemné scénky podbarvil vpravdě nadpozemský výjev. Kam jen černé brýle dohlédnou, blyští se majestátní osmitisícovky Himalájí. Ostře vyřezané hory, jako by je právě vybalil z celofánu, kamenité svahy plaše erodující pod příkrovem mraků a vůkol samý sníh.

Hillary zmačkal upotřebený kelímek, pokynul rukou a vrcholové družstvo se vydalo na další výstup podél krátké skalnaté římsy zalité dopoledním sluncem. "Už tam budem? Já jdu celou dobu v bačkůrkách", vypískla vzadu Zuzana Hubeňáková, která v deváté britské expedici na nejvyšší horu světa zastupovala české bloggery.

"Už jen pár hodin", procedil skrze zuby Hillary a raději předstíral, že nevidí, na co si Zuzana připevnila stoupací železa. Dobrácký šerpa ale v batohu vyštrachal dvě igelitové tašky z Tesca v Dárdžilingu a galantně je nabídl spolulezkyni, aby jí neprovlhly růžové ponožky. Zuzana je s povděkem přijala a po krátké přezouvací zastávce se vklínila do průrvy a za pomoci cepínu a grilovací vidličky se statečně škrábala za velitelem.

Když se všichni vysoukali na malou planinu v nadmořské výšce 7900 metrů, uviděli na jejím vzdálenějším okraji vzpřímenou postavičku velikosti dospělého lidoopa. Hillary se zastavil a z torny vylovil své příruční kukátko, vánoční dárek novozélandské operní společnosti. Obezřetně si tajemného tvora prohlížel. Kdo se to opovažuje proniknout do tohoto posvátného hájemství, legálně pronajatého britskou vládou za účelem dobytí nejvyššího bodu na zeměkouli?

"To bude sněžný muž, pane Hillary", přispěchal se znaleckým posudkem šerpa Norgay. "Občas je vídávám jak se potulují v suťovišti a hledají zbytky sušenek, odhozených nedbalými alpinisty. Mají trochu primitivní slovník, ale pokud máte oxfordský certifikát v posunkové řeči, snadno se s nimi domluvíte. Podívejte se na tu jeho bujnou kštici. Něco takového by na běžné lidské hlavě nikdy nevyklíčilo."

Výprava popošla doprostřed bílé pláně. Hillary zvedl ruku jako univerzální gesto pozdravu a krok za krokem se přibližoval k neznámému stvoření. Opálený Nepálec s českou blogerkou jej opatrně následovali, dávajíce bedlivý pozor na sebemenší příznak nepřátelských úmyslů. Postava stála nehybně v hlubokém prachovém sněhu a trpělivě vyčkávala, co se bude dít. Zdálky to vypadalo, že se mírně nakrčila. Po další stovce metrů se naši hrdinové přiblížili natolik, že byli schopni rozeznat rysy vetřelcovy tváře.

A nebyl to sněžný muž, byl to realitní magnát Donald J. Trump.

"Kampak, kampak?", zeptal se jich přímo a bez jakéhokoliv nádechu politické korektnosti nebo dokonce zdvořilosti.

"Dobrý den, jdeme tudy prosím vás dobře k Mount Everestu?"

"Sorry, ale budete se muset vrátit. Tady všude je Trumpovo. Jak sedíš ty, ty, ty i ty."

Teprve teď si Hillary všiml, že další cestu podél hřebene lemují dvě linie ostnatého drátu, přerušené pouze malou bambusovou brankou, na které visela ručně psaná cedulka "Pozor zlý jak" v pěti světových jazycích. Zuzanu napadlo, že by pod ni ještě mohla připsat "zlý jak jak", ale dominantní mužský hlas pokračoval.

"Jsem slavný developer Donald Trump a právě jsem od nepálské vlády zakoupil celý komplex severní Čomolungmy, včetně přilehlého podhůří, abych zde mohl vybudovat úspěšnou továrnu na kafemlejnky. Například tamhle podél ledovcové morény budou stát dělnické kolonie. Všechny pozemky od východní stěny Lhotse až po úpatí Makalu patří mně a nikdo jiný na ně nemá přístup. Za toto právo jsem nejvyššímu sáhibovi vysolil 56 miliard dolarů, nepočítaje v to kolkové známky  a poplatky na výstavbu kyslíkovodu.  Vidíte ten skalní ostroh vlevo?", a magnátova ruka ukázala směrem k rulovému skalisku, "tak za ten jsem Správci katastrálního úřadu v Káthmándů ještě musel pod stolem šoupnout 6 pečených buvolů. Nemáte ani potuchu, co to dá práce protlačit pod malým nepálským stolečkem vzrostlé zvíře, byť se jeho objem vypečením trochu zmenšil."

Zatímco se Hillary s Norgayem nepřístupně chmuřili, Zuzana si vyklepávala sníh z bačkůrek a při tom si miliardáře zkoumavě prohlížela. Pokoušela se odhadnout, kolik asi vlastní fabrik a dolů, popřípadě jaké jsou jeho taneční schopnosti. Její obdivný pohled nezůstal bez povšimnutí.

"Podívejte se tamhle - na tom nepřístupném skalním masívu bude jednou stát Trumpovo devítipodlažní Kasino s vlastní vířivkou a speciální slevou pro ošlehané horolezkyně. A v lavinovém poli hned naproti chci na jaře vysadit nějaké ty laviny. Nejlépe alpské - ty jsou nejdražší a přežijí i v místních tvrdých podmínkách. Ale to hlavní si schovávám nakonec. Napříč celým údolím povede jedna obrovská pětimetrová zeď. Ještě nevím, co přesně bude oddělovat, ale bude bezpochyby gigantická. A navíc přímo napojená na tibetskou větev Velké čínské zdi i když jsem si vědom, že od štamgastů pražské kavárny za to sklidím pohrdlivé opovržení..."

V tomto místě se Praotec Bombastik náhle rozkašlal.

"Něco na mě asi leze", poznamenal omluvně. "Včera, když jsem skládal své termální prádlo, vykulil se z něho virus veliký jako housenka. Vsadím se, že mne ve spánku zákeřně napadl."

"No, tak my nebudeme zdržovat", přerušil proud jeho výmluvnosti Hillary a obočím dal šerpovi znamení, aby se chystal k návratu do tábora číslo 3. Netrvalo dlouho a vrcholový tým traverzoval podél rozeklaného výběžku zpět do nižších poloh.

"Tak mediálně zmanipulovaný prvovýstup jsem už dlouho nezažil", brumlal si Sir Edmund Hillary pod vousy, když zavěšen na laně zkoumal průchodnost kamenného ochozu. Nesmrtelná žula lakonicky vstřebávala jeho frustraci. Ani brvou nehnula. Proč taky?  Z jejího pohledu je celé lidstvo jen atypickým druhem lišejníku.

Tenzing Norgay sestupoval ze sedla jako druhý a ochozem prošel v neobvyklé tichosti. Snad jen pokleslá ramena vypovídala něco o duševním rozpoložení skromného šerpy. Ani Zuzka toho na zpáteční cestě moc nenamluvila, ale v duchu si svatosvatě umiňovala, že ji příště nikdo dál než na Ještěd nevytáhne.

Když si Tenzing po návratu do bivaku čistil pohorky, Edmund i Zuzka už dávno spali. Šlachovitý horal spořádal polovinu paštiky z horských ještěrek, nařídil budíka na půl páté a těsně před tím, než se sám zavrtal do spacáku, postavil za stan termosku s horkým cejlonským čajem, pro případ, že by tudy v noci procházel náhodný host z tichých čajoven.

(za správnost uvedených údajů odpovídá Agentura střelená kachna)

Autor: Jan Řeháček | čtvrtek 10.11.2016 9:09 | karma článku: 21,68 | přečteno: 821x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Jaro: das ist nur die erste Phase

Jaro má v našem parku tři fáze, které jsem výstižně pojmenoval: první, druhá a třetí. Toto je svědectví o první z nich. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat, Járo.

9.4.2024 v 9:09 | Karma: 16,67 | Přečteno: 427x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

A je po Velikonocích. A nejen po nich.

Globální kotlík zavěšený nad ohněm inkluze a diversity pomalu vytlačuje národní státy, vyrůstající ze sdíleného kulturního podhoubí. Tomuto trendu se nově přizpůsobuje i řada českých svátků s jejichž novelizací vás chci seznámit.

1.4.2024 v 9:09 | Karma: 21,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Impresionisté na hladině

Když se na podzim objevily barvy na stromech, všiml jsem si, že se občas zrcadlí v našem potoce či rybníčku. Tak jsem na ně zamířil objektiv a vyšly z toho roztěkané výtvarné kreace, za které by se nemusel stydět ani Claude Monet.

9.3.2024 v 9:09 | Karma: 22,50 | Přečteno: 325x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

AI Art: co už umí a co ještě ne

Loni jsem trochu experimentoval s malířskými schopnostmi tehdy nastupující generativní AI Art. Letos, za dlouhých zimních večerů jsem si na to vzpomněl a napadlo mne podívat se, jak moc za ten rok AI pokročila. Nu, posuďte sami.

15.2.2024 v 9:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Jan Řeháček

Není větvička jako větvička

Stromy a jejich rozeklaná větvoví jsou sochařská díla. V létě to ale nepoznáte, protože přírodní majstrštyky zakrývá koruna. Jakmile ale podzim povolá svá vojska zpět do zálohy, ladná elegance dřevěných křivek vystoupí do popředí.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 19,45 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.