Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukaž, co to tady máš?

„Ukaž, otoč se... Vždyť máš ty kalhoty celé ušmudlané, tady je dokonce flek, dej to sem, rovnou je strčím do pračky. A tu košili si zítra taky vezmi čistou, prosím tebe, ať mi nechodíš do práce jako vandrák.“

Chlapi, možná to též znáte, vždyť ne nadarmo se říká, že muž je vizitkou své ženy, a pokud chodí jako trhan, znamená to, že ona se o něj pořádně nestará. Tedy o jeho zevnějšek. Však je to normální, pominu-li sortu metrosexuálů, tak my chlapi na tyhle věci tolik nedbáme a vděčně necháváme na svých pečlivých partnerkách, aby nás zachraňovaly od případné ostudy na veřejnosti.

Ať tak či tak, onou větou o naléhavé nutnosti výměny kalhot a košile mě uvítala má drahá, když jsem se jednoho parného odpoledne minulého týdne vrátil domů. Akorát jsem se převlékal do domácího, pracovní věci ukládal do skříně, abych je měl druhý den ráno po ruce, leč ona mi je zabavila a dodala: „Košil s krátkými rukávy tady máš dost a gatě si vem tyhle světlé. Sice jsi je ještě neměl na sobě, ale jsou stejné, tak by ses do nich měl vejít.“

Nu a já přitakal, neb ženám a manželkám zvlášť neradno v těchto věcech odporovat. S mírnou nelibostí jsem zavadil pohledem o své ne zrovna nejplošší břicho a hodil se do domácího trika a kraťasů. Čímž jsem celou záležitost považoval za zdárně uzavřenou, netuše, že bude mít druhý den ráno překvapivou dohru.

U nás v práci už léta platí jistá pravidla v oblékání nebo, chcete-li, po modernu dress code. Ten velí nám mužům, abychom chodili v obleku s kravatou bez ohledu na to, je či není-li venku tropických pětatřicet stupňů. Leč ruku na srdce, pokud člověk nepřichází do styku s vrchním vedením nebo s veřejností, tak se to moc nedodržuje a dokonce ani nehlídá. Máme tam sice pár exotů, chodících ležérně podomácku, ale já si za ty roky zvyknul na normální gatě a košili. Kvádro bytostně nesnáším, nosím ho jen, když to jinak nejde, třeba na pohřby a cítím se v něm pomalu hůř než samotný nebožtík.

„Ukaž, otoč se... Prosím tě, co to tady máš?“ Podobná věta, leč na rozdíl od té první vyřčená úplně jinou ženou, na jiném místě a v odlišné situaci. Hned ráno jsem se při vaření kávy pro nastartování mozku srazil v kuchyňce s kolegyní.

Pohlédla na mě úkosem, zatvářila se překvapeně, sáhla mi vzadu zboku do úrovně pasu, cosi uchopila do ruky, nasadila si brýle a rozesmála se: „Honzo, to je nějaká nová móda, chodit s visačkou?“

Zarazil jsem se, napřed trochu potěšil jejím zájmem, poté, zjistiv, že jde o pouhou visačku, posmutněl a zastuděl se. Ano, byla tam, holt jsem si jí v ranním spěchu nevšimnul, takto vyzdoben cestoval všem na očích busem a metrem, dokonce i v krámě při koupě snídaně ji na odiv vystavil. A vzápětí jsem se nakazil od své kolegyně, pohodově zasmál a odpověděl: „No co, Lenko, pořádně si ji prohlídni, ať vidíš, s kým máš tu čest.“ Na visačce se totiž nepyšnila žádná luxusní značka, gatě byly z obyčejné konfekce, navíc pořízené ve slevě za pár korun. Holt začít ráno zažertováním s půvabnou dámou není vůbec od věci, člověk má navzdory netrpělivě čekajícím pracovním povinnostem hned lepší náladu.

No jo, to je sice možná pěkné, ale já se pak s nůžkami v ruce nad tou visačkou zamyslel. Tuhle jsem si mohl snadno odstřihnout nebo, všimnout si ji cestou, zastrčit do gatí, aby nebyla vidět.

Jenomže ve skutečnosti nosíme na sobě spoustu dalších visaček, které na nás prozrazují, zda jsme dobří či zlí, upřímní či neupřímní, rovní nebo pokřivení, a tak dál, všechny vypovídají o našich povahových vlastnostech. Na rozdíl od té mé kalhotové o nich víme, některé vystavujeme hrdě na odiv ostatním, jiné se snažíme ustřihnout nebo skrýt, aby na nás to či ono nikdo nepoznal. Jenže ono to dost dobře nejde, i kdybychom se snažili sebevíc, časem se prozradíme. A když k tomu dojde, tak se žádná půvabná kolegyně ani nikdo jiný nerozesměje, naopak se zamračí, utrousí cosi nelichotivého a začne se nám vyhýbat.

U kalhot to bylo jednoduché, stačilo si je koupit a měl jsem vystaráno. Ale u povahových vlastností? Kdepak, ty musím hlídat pořád, jestli mi nezarůstají plevelem. A kdybych je náhodou neuhlídal, klidně do mě drbněte s podobnou otázkou: „Ukaž, proboha, co to tady máš?“

Autor: Jan Pražák | úterý 2.7.2024 14:34 | karma článku: 23,16 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zralá plnoštíhlá dáma ve dvoudílných plavkách

„Dokázal by sis mě představit v dvoudílných plavkách?“ Zeptala se mě Maruška zkoumavým hlasem, když jsme spolu jednoho z prvních letních podvečerů seděli na cukrárenské předzahrádce.

29.6.2024 v 7:07 | Karma: 26,18 | Přečteno: 897x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jsou vulgarizmy ještě vůbec vulgární?

Asi jak které, v jakém kontextu jsme je vyřkli a komu adresovali. Pokusím se zde o menší významový rozbor některých vulgarizmů a budu se to snažit napsat tak, aby měl článek šanci doputovat až k vašim očím.

25.6.2024 v 14:34 | Karma: 30,35 | Přečteno: 2832x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Síla osudu

„Vztah, do kterého vkládáte tolik nadějí, se vám nevydaří, nějaký čas z toho budete zoufalý, ale později vám to vynahradí někdo jiný. Hodně energie budete věnovat své kariéře, ale časem pro vás začne být důležitější něco jiného.“

22.6.2024 v 7:07 | Karma: 23,68 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mami, proboha, proč ty ve svém věku chceš být ještě hezká?

Tuhle necitlivou otázku a související rozhovor jsem vyslechl náhodou a možná bych byl radši, kdybych jej ani neslyšel. Ale když už se stalo a ti dva seděli naproti mně na dvojsedačce v ranním metru, tak se vámi o něj podělím.

18.6.2024 v 14:34 | Karma: 28,05 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď zrakově postižené ženy

„Odcházím! Končím! Nehodlám riskovat, že to máš dědičný a nebudu vychovávat ňákýho zmetka, kterej dopadne jako ty!“ Po tomhle Filipově výlevu čirého sobectví se mi konečně rozsvítilo v hlavě a já se na něj vykašlala.

15.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,19 | Přečteno: 1961x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Krajně pravicová frakce ID nejspíš míří k Orbánovým a Babišovým Patriotům

5. července 2024  11:53,  aktualizováno  17:54

Krajně pravicová frakce Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu se v pondělí rozpadne a...

Fiala nečeká změnu britské zahraniční politiky, Starmer odmítá ruskou agresi

5. července 2024  9:23,  aktualizováno  17:33

Změna v britských volbách české politiky nepřekvapila. „Voliči ve Velké Británii se po 14 letech...

Pomůžeme Ukrajině připravit se na vstup do NATO, slíbil Stoltenberg

5. července 2024  13:53,  aktualizováno  17:31

Spojenci pomohou Ukrajině připravit se na vstup do NATO, uvedl šéf aliance Jens Stoltenberg. Na...

VIDEO: Eskalátor v tureckém metru se rozjel opačně a ještě zrychlil. Lidé padali

5. července 2024  17:03

Na turecké stanici metra Uçyol ve městě Izmir eskalátor náhle změnil směr pohybu. Naneštěstí na...

  • Počet článků 2150
  • Celková karma 27,42
  • Průměrná čtenost 1309x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.