Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ta hospoda byla fakt mizerná

Kritizovat konkrétní podnik je povoleno, klidně ho tady můžete rozcupovat na tisíc kousků. Chválit nikoli, dopustili byste se nepovolené reklamy a článek by to nejspíš nepřežil. Takže to zkusíme maličko jinak.

Ale začněme pěkně od začátku, abych nevytrhoval z kontextu, na to jsou lepší odborníci. Vánoce kromě duchovního rozměru znamenají úklid, vaření, pečení, zdobení, shánění, hoštění žroutů a tak dál, prostě starostí a práce nad hlavu. Co vám mám povídat, určitě to znáte sami. Takže by to taky chtělo nechat si pohostit tělo od někoho jiného. Tahle příležitost se nám s manželkou naskytla na Boží hod vánoční mezi štědrovečerním a svatoštěpánským rumrejem. Rozhodli jsme se, že si na pořádný oběd zajedeme do pořádné hospody. Nikoli zajdeme, ale zajedeme, protože v naší vesnici není žádná pořádná hospoda, kde by se člověk dočkal pořádného božohódového oběda.

Nejdřív jsme se vypravili do Čelákovic k Bohuslavům. Máme s nimi sice celkem dobré zkušenosti a dle internetu měli mít ten den otevřeno, ale opak byl pravdou. Nekompromisně zavřeno. Proběhli jsme celé čelákovické centrum, čítající asi čtyři nebo pět hospod různého charakteru a kvality, ale všude to bylo stejné. Čelákovičtí zřejmě ctí teorii: „O Vánocích nemáš co vysedávat po hospodách, hezky si dlabej doma, člověče.“ Úplně stejně jsme dopadli i v nedalekém Mochově a už nás to přestalo bavit. Takže telefon do pivovaru v Kostelci nad Černými Lesy, který jsme už taky párkrát navštívili a nebylo to tam špatné. Prý mají otevřeno a rezervace netřeba. Otočili jsme tedy kola našeho auta kosteleckým směrem, což byl průšvih, to si teda poslechněte.

Zaprvé jsme zabloudili v Českém Brodě. Šlendrián, nic jiného, každá správná hospoda má mít ukazatele v okruhu několika kilometrů. Co, hospoda, pivovar, tím spíš. Další malér nastal hned po zaparkování. V Kostelci byl takový ledový vichr, že nám málem urval dvířka od auta a za těch pár kroků mi stačily zmrznout uši, protože mi odnesl pevně naraženého kulicha. Copak se majitel nemohl domluvit se svatým Petrem, aby mu tam udělal u pivovaru hezky? Dneska se přece může domluvit každý s každým, zvlášť, když ho nějak fikaně zamotivuje.

V hospodě nám servírka předložila jídelní lístek, že jsme jí ho chtěli hodit pod nohy, otočit se a hned zase vypadnout. No, řekněte sami, dokázali byste si vybrat z několika stránek hustě popsaných samými lahůdkami, dokonce za rozumnou cenu? Nakonec jsme tam přece jen zůstali, měli jsme hlad a nechtělo se nám s prázdnými žaludky zpátky do toho vichru. A to byla chyba.

Manželka si objednala kachnu s červeným zelím a variací knedlíků, já pečená vepřová žebra. No prostě Sodoma, Gomora, a nebo minimálně způsob, jak si přivodit žlučníkový záchvat. Manželka k tomu to jejich místní pivo, jmenuje se Černá svině. Představte si, jak jedna bílá žena (servírka) nese druhé bílé ženě (mojí manželce) Černou svini. Jasná urážka z genderového i rasistického pohledu, prostě skandál, který se nedal zachránit ani tím, že jsem si nechal donést genderově i rasisticky korektní světlé nealkoholické pivo.

Porce byly tak obrovské a tak chutné, že šlo ze strany pivovarské hospody o jasný pokus o újmu na zdraví. Kdyby se toho ujal nějaký šikovný právník, klidně by z nich za to vytřískal majlant. Ta křenová pasta k žebrům, která asi viděla křen jenom z rychlíku, byla jen trapným pokusem, jak zachránit situaci. Zastírací manévr, kterým se stejně nedalo nic zastřít, protože ho pokazili křupavými okurčičkami, beraními rohy, nakládanou feferonkou a nemravně velnou dávkou hořčice. O překvapivé čerstvosti chleba o čtvrtém volném dni v řadě bych se snad ani radši neměl zmiňovat, abych jim ještě víc nepřitížil.

No a na závěr tomu nasadili korunu. Prodali nám to jejich pivo s sebou, abych i já po návratu domů mohl společně s manželkou urážet menšiny konzumací Černé svině. A to už ani nemluvím o tom, že nás v té hospodě tak přecpali, až jsme večer na návštěvě hrubě uráželi sousedy opakovaným odmítáním nabízeného pohoštění.

Takže abych to sečetl a podtrhnul. Jestli vás někdy napadne navštívit pivovarskou hospodu v Kostelci nad černými Lesy, tak na to zase honem rychle zapomeňte. Než, abyste riskovali zdravotní potíže z přežrání, kocovinu z toho jejich piva a pletky se zákonem kvůli diskriminaci, radši udělejte něco užitečnějšího. Vyrazte v pořádném ledovém vichru na okružní cestu po zavřených hospodách. Když si na to zvolíte ten správný den, určitě jich najdete všude spoustu jako v těch Čelákovicích nebo v Mochově. Pohybem, střízlivostí, chladem a hladem utužíte své zdraví a navíc budete mít dobrý pocit, že jste se kvůli bůhvíjaké pochybné hospodě nenechali zlákat k nekorektnímu jednání. A ještě jako bonus dostanete večer u sousedů pochvalu za to, jak jste jim pěkně vyplenili zásoby jídla na celý týden.

PS: Možná si teď řeknete, že tady pěju ódy na obžerství a dočista zapomínám na duchovní rozměr Vánoc. Jenomže tahle strašná věc v příšerné hospodě se nám stala v den, který se jmenuje Boží hod vánoční, tedy chvíle, kdy samotný Pánbůh hodoval. No řekněte sami, vy byste nechtěli hodovat, kdyby se vám den před tím narodil syn?

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 3.1.2019 14:33 | karma článku: 34,23 | přečteno: 1510x
  • Další články autora

Jan Pražák

Pán už ten páreček nebude jíst?

Pamatujete se na automat Koruna, který stával dole na rohu pražského Václavského náměstí? Bylo tam několik pultů s jídlem, výčep a podlouhlé stoly, u nichž se člověk mohl na stojačku rychle a většinou celkem chutně nadlábnout.

31.3.2024 v 7:07 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma: 40,24 | Přečteno: 7894x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,98 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma: 26,98 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,30 | Přečteno: 962x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,72
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.