Souhlasíte s uzavřením velkých obchodů o vybraných svátcích?

Tuto otázku jsem položil v soukromé mikroanketě deseti náhodným lidem, kteří pracují v některé z provozoven, jichž se toto opatření týká.

Výsledek byl celkem jednoznačný. Dva z oslovených, respektive dvě, mi nedali konkrétní odpověď. První z nich byla cizinka (odhaduji, že z Ukrajiny) a zřejmě mou otázku nepochopila nebo se tak aspoň tvářila. Druhá prohlásila, že je jí to docela jedno.

Další dvě odpovědi byly pozitivní, opět se jednalo o ženy a jejich důvody byly velmi podobné. Stručně by se daly vyjádřit takto: „Jsem ráda, že budu ve svátek s rodinou.“

Zbývajících šest lidí, tři ženy a tři muži, odpověděli, že s tímto zákonem nařízeným uzavřením nesouhlasí. Převažujícím argumentem bylo, že přijdou o příplatek ke mzdě ve svátek. Dalšími důvody byla zbytečná administrativní zátěž, omezující svobodu podnikání (muž, středního věku a mladý muž, oba Češi). Dva dotázaní uvedli, že jde o nepříjemné omezování zákazníků (ten mladý muž a mladá žena, Češka).

Nikdo z oslovených neuvedl jako důvod svého nesouhlasu ani propad v tržbách a tím pádem v daňovém příjmu státu, ani skutečnost, že jde o diskriminační opatření.

Prvním dnem, o kterém budou mít obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních povinně zavřeno, bude zítřejší státní svátek 28. října. Ačkoli nerad nakupuji, ani mně se toto opatření nelíbí, považuji ho za další z celé řady nepříjemných omezení svobody, jak pro podnikatele, tak pro zákazníky.

Vážení čtenáři, pokud též chcete vyjádřit svůj názor, zda souhlasíte s povinným uzavřením velkých obchodů o vybraných svátcích, můžete tak učinit v TÉTO ANKETĚ.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 27.10.2016 20:21 | karma článku: 25,78 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,03

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,46

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,05