Skutečné příčiny změny klimatu v České republice

Extrémně suchá a horká léta, mírné zimy, časté povodně a další jevy, které se u nás v poslední době vyskytují, nejsou zapříčiněny přirozenou změnou klimatu, ba ani působením člověka. Důvod je třeba hledat úplně jinde.

V dřívějších dobách se o správný chod počasí, tedy vyvážená roční období s přiměřeným množstvím srážek a jen občasnými výkyvy staralo hned několik slovanských bohů. Například Dažbog, bůh slunce a světla vždy dokázal správně odhadnout množství a intenzitu slunečních paprsků, aby dozrála úroda v pravý čas a lidé netrpěli hladem. Úzce spolupracoval s Mokoší, bohyní vláhy, která bohatě, avšak s rozvahou zkrápěla půdu deštěm. Bůh větru Stribog proháněl mraky po obloze, odháněl je z míst, kterým hrozily povodně a posílal je tam, kde zrovna bylo příliš sucho. Takto bychom mohli jmenovat další a další vládce jednotlivých přírodních živlů.

Celému božskému sboru vládl železnou pravicí Perun, který si samozřejmě neodpustil občasné zabouření i s nějakou tou průtrží mračen. Byl však, jako ostatně každý správný šéf natolik rozumný, že dobře věděl, kolik bouří si může dovolit bez většího ohrožení lidí, zvířat či rostlin.

Samozřejmě i tehdy se občas vyskytl nějaký extrém v podobě sucha, tuhé zimy nebo povodní. I tito bohové měli v sobě kus lidských vlastností a slabůstek, tu a tam dokázali na něco zapomenout nebo se prostě ulili ze svých povinností, případně byli přespříliš pilní. To se pak objevil sníh na sklonku jara nebo přišly tak silné vichry, že dokázaly polámat celé lesy. Vždy tu však byl Perun, který neváhal včas zasáhnout a hříšníka srovnat do patřičných mezí. Občas musel dokonce řešit i vzájemné spory svých podřízených, kteří se dokázali natolik rozohnit, až lidé říkali, že se čerti žení. Mýlili se, nešlo o sňatky pekelníků, ale o pouhé hádky mezi bohy.

Jenže pak přišla moderní doba převratných změn, chybných politických a hospodářských rozhodnutí, která vyústila v nutnost drastických úspor. Perun byl sesazen, jeho ansámbl rozpuštěn a řízením veškerého počasí byl pověřen svatý Petr. Řízení deště, slunečního svitu, větru, sněhu a všeho toho ostatního se najednou ocitlo na bedrech jediné osoby, která byť svatá to nedokázala sama zvládnout. A tak začala chybovat, neb chybování je lidské a co je lidské, je též boží. Každý, byť ten sebeschopnější jedinec se ve stresu a přetížení počne dopouštět omylů. Nadešel čas klimatických změn a lidé začali říkat, že se počasí zbláznilo.

Jak to dopadlo se starými slovanskými bohy? Ti se ve snaze zajistit si nějaké náhradní živobytí sešli na pracáku, někteří z nich měli štěstí, jiní nikoli. Perun dopadl relativně dobře, dostal se až do jednoho důležitého výběrového řízení a zvítězil. Stal se z něj asistent samotného velkého pana premiéra, který mu občas dá příležitost užít si svého původního povolání. To když se pan premiér při různých projevech pochvalně plácá po ramenou a říká: „Vidíte lidičky, jak vám skvěle vládneme, už se začíná blýskat na lepší časy.“

S dost trapným zaměstnáním se musel smířit bůh větrů Stribog. Sehnal místo pomocného asistenta ve zdravotnictví, obíhá nemocnice a pomáhá hospitalizovaným pacientům od problémů s nadýmáním.

A ostatní bohové? Ti nakonec žádnou práci nesehnali, přišli o všechno a skončili pod božským mostem, tedy pod duhou. Tu pro ně nevytváří nikdo jiný, než novodobý vládce počasí, tedy svatý Petr. Pochopitelně navíc ke všem svým ostatním povinnostem a samozřejmě přednostně, neb svatí mívají blíže k bohům než k lidem. Například minulý týden potřeboval Dažbog přespat na Náchodsku a vyžádal si od svatého Petra duhu, aby pod ni mohl složit svou božskou hlavu. Ten však ve spěchu a zmatku sáhl na jinou páčku a k velké škodě místních obyvatel vypustil místo duhy ničivé tornádo.

Nojo, jenže co teď s tím? Dá se to nějak napravit? Což takhle poslat svatého Petra do penze a řízením počasí pověřit partu postaviček ze starých dobrých českých večerníčků? Věřím, že Rákosníček s Křemílkem a Vochomůrkou, Maxipes Fík s Čmeldou a Brumdou a s mnoha dalšími by to společně zvládli levou zadní. Kdyby tomu všemu navíc šéfovali Mach se Šebestovou a drobné chybičky ostatních opravovali kouzelným sluchátkem, rázem by bylo počasí zase takové, jaké má být.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pražák | pátek 3.6.2016 20:02 | karma článku: 25,75 | přečteno: 1497x
  • Další články autora

Jan Pražák

Úchyl v tramvaji

24.5.2024 v 14:34 | Karma: 37,69

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 22,81

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 21,72