Silniční daň i pro nepodnikatelská vozidla?

Podnikatelé, používající auto ke své činnosti, musí ročně odvádět silniční daň. Její výše je závislá na objemu motoru, stáří vozidla a u nákladních aut i na dalších faktorech. Její spodní hranice se pohybuje někde kolem 1000 Kč.

Před pár dny proběhla sdělovacími prostředky zpráva, která možná zapadla v záplavě aktuálnějších a důležitějších informací. Jde o to, že ve vládním plánu na podporu alternativních pohonů je obsažen návrh vybírat nově silniční daň též od lidí, kteří svá auta nepoužívají k podnikání. Prý jde o výhledovou záležitost, která by v případě tisícovky za každé auto podle hrubých odhadů přinesla do státního rozpočtu až 4 a půl miliardy korun. Získané prostředky by měly být použity na rozvoj a údržbu dopravní infrastruktury.

Docela šok. Na jedné straně člověku probleskne hlavou myšlenka, „dobře, bude to tedy spravedlivé, vždyť je přece jedno, k čemu kdo své auto používá.“

Ale na straně druhé se zděsí nad vidinou dalšího navýšení už tak velikého finančního zatížením řidičů, respektive vlastníků aut. Jen si to vemte, začněme dálniční známkou. Když byla před léty zavedena, stála 400 korun, dnes za ni zaplatíme 1500. K tomu si přidejme nemalou spotřební daň za pohonné hmoty, která společně s dálniční známkou též plyne do státní kasy.

Myslíte, že je to všechno? Ale kdepak, musíme přičíst DPH, a to jak z prodeje pohonných hmot, tak i z prodeje aut jako takových a z dalších výdajů, spojených s jezděním. Například zbytečně promrhaný benzín či nafta na objížďkách oprav komunikací, které se vlečou, přestože měly být už dávno hotové. Zbytečně vytlučené tlumiče, rozhozené geometrie a podobné lahůdky z děr a výmolů na silnicích, které jsou zanedbané, případně nepořádně opravené, takže se záhy zase rozpadají, případně aspoň zvlní.

Pokud by všechny takto státem vybrané prostředky šly skutečně na rozvoj a údržbu silnic a dálnic, a hlavně pokud by se v této oblasti nemrhalo penězi kvůli špatně zadaným zakázkám a odfláknutým pracím, situace by určitě byla jiná. Nevěříte? Tak se zkuste projet po dé jedničce, po staré poděbradské nebo kdekoli jinde. S vysokou pravděpodobností tam narazíte na objížďku, zaviněnou zbytečně se vlekoucí opravou a o kus dál si málem rozbijete ústa, až projedete sadou děr.

No nic, abych to trochu odlehčil, měl bych takový návrh. Silniční daň pro všechny ano, ale maličko obrácenou. Co kdyby ji stát platil nám řidičům jako takové malé odškodné za to, na čem všem si musíme ničit svá auta, přicházet o nervy a o drahocenný čas?

Autor: Jan Pražák | pátek 27.11.2015 14:25 | karma článku: 41,82 | přečteno: 3787x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,04

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,53

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,05