Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sami se sebou prý mluví leda tak blázni

„Tak si to představ, dneska jsem měla fakt den blbec,“ postěžovala si Pavlína, sotva vstoupila do dveří. Jejím slovům však nikdo nenaslouchal. „No, to bys neřekl, kdo si myslíš, že zase dostal přidáno?“

„Samozřejmě, že Rena, přitom skoro celé dny nic nedělá, jenže to víš, šéf nad ní drží ochrannou ruku. Proč asi?“ Poté si Pavlína nezapomněla postěžovat na prodavače obuvi, který jí odmítl přijmout reklamaci ohledně uraženého kramfleku, a navrch přidala informaci o tom, že jí už od rána třeští hlava.

Celou dobu však mluvila do prázdna. Tedy až na jediný kratičký okamžik, kdy se v pootevřených kuchyňských dveřích zjevila zrzavá hlava, tázavě se na ni podívala a s hlasitým mňoukáním odběhla ke své prázdné misce. Pohled na spokojeně hltajícího kocoura Pavlínu trochu uklidnil. Povzdechla si, uvařila kávu a jakmile s ní usedla do křesla, Zrzek se jí spokojeně uvelebil na klíně. „Ty jsi takový můj utěšitel,“ její obličej zkrásněl úsměvem, „ty kluku, já tě nemít, nevím, co bych si počala.“

Pavlína změnila obsah svých vět i tón hlasu, nářky nad Renou, prodavačem obuvi a bolavou hlavou vystřídalo dlouhé vyprávění o krásných fotkách z dovolené, které jí v polední pauze ukázal kolega Míra. Zrzek se tiše rozpředl, chvíli se snažil tvářit jako pozorný posluchač, ale zanedlouho jej přemohl hluboký spánek. Ostatně, něco takového je s plným bříškem docela normální. Pavlínu konečně přestala bolet hlava, a tak si ochotně na chvilku klimbla s ním.

Odborné studie, pojednávající o inteligenci šelem, se sice v detailech různí, nicméně ve schopnosti rozumět lidské řeči je přirovnávají přibližně k dvouletému dítěti. Kočka nebo pes se dokáže naučit rozumět několika jednotkám až desítkám slov, záleží na plemeni a na jedinci jako takovém. Navíc, zejména u koček nejde jen o to, zda nám zvíře rozumí, ale zda nám zrovna v daný okamžik rozumět chce. Nicméně ani ti nejinteligentnější nedokážou porozumět souvislým větám, zato však mnohdy lépe než mi lidé vnímají intonaci hlasu a tedy náladu mluvícího.

I kdyby Zrzek pozorně naslouchal Pavlíniným počátečním nářkům a dokonce na ně reagoval patřičným občasným souhlasným mňouknutím, nedokázal by ji uklidnit líp, než tím naléhavým požadavkem na večeři a následným stočením se na jejím klíně. Pavlíně stačil pocit, že má nějakého posluchače, kterému se může vypovídat, i když jí nerozumí. Někoho blízkého, kdo je s ní schopen a ochoten sdílet radosti a strasti života, byť neverbálním způsobem. A navíc někoho, kdo svými citlivými smysly dobře odhadne její duševní rozpoložení a dokáže na ně reagovat.

Ať už jsou domácí zvířata inteligentní jakkoli, něco takového rozhodně umí. Kdo má psa, ten dobře ví, že pokud je v domácnosti nálada na bodu mrazu, hafan se raději klidí z cesty, zaleze do svého pelíšku nebo někam pod stůl a trpělivě čeká, než domácí mračna rozplynou. Teprve poté vyleze a s radostí se „zapojí do hry.“

Některá zvířata se dokonce pasují do role „domácího doktora.“ Znám číču, která spolehlivě pozná, když někomu z rodiny něco je a snaží se být co nejvíc s ním na úkor ostatních. „Marodí“ s ním v posteli, courá s ním po bytě a dokonce ho chce doprovázet i do koupelny a na záchod.

Říká se, že kdo mluví sám se sebou je blázen, ale kdo vede dlouhé hovory se svým čtyřnožcem, je milovník zvířat. Nedokážu posoudit, nakolik je první část tohoto tvrzení pravdivá, ale pod tu druhou bych se bez váhání podepsal.

 

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 11.2.2016 21:41 | karma článku: 18,28 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Jan Pražák

Pán už ten páreček nebude jíst?

Pamatujete se na automat Koruna, který stával dole na rohu pražského Václavského náměstí? Bylo tam několik pultů s jídlem, výčep a podlouhlé stoly, u nichž se člověk mohl na stojačku rychle a většinou celkem chutně nadlábnout.

31.3.2024 v 7:07 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma: 40,24 | Přečteno: 7894x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,98 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma: 26,98 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,30 | Přečteno: 962x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,72
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.