Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poštovní nostalgie

Pamatujete si na dávné telegramy, pohlednice, koresponďáky, expresní dopisy a jiné poštovní vymoženosti? Vlastně ani nevím, které z nich ještě existují, smetla je moderní doba, v níž se během pár vteřin spojíte s kýmkoli na světě.

Vzpomínám na jeden stařičký vtip, který koloval o držgrešle chlapíkovi, jenž nutně potřeboval poslat telegram své sestře. Zeptal se tedy na poště, kolikže taková legrácka stojí a sličná paní za přepážkou mu odpověděla, že za každé slovo bude muset zaplatit čtyřiadvacet haléřů a podpis bude mít zadarmo. Načež se chlapík zamyslel a s vážnou tváří řekl: „Já jsem indián z kmene Siouxů a jmenuji se Přijeduvečtvrtekráno.“

Vtip už nepravil, jestli ten človíček takový telegram opravdu poslal, zda do něj napsal jen jediné slovo, třeba „ahoj“ a podepsal se oním nezvyklým jménem. Ve skutečnosti by mu to stejně nebylo nic platné, neb sličná paní za přepážkou mu zapomněla prozradit, že minimální cena telegramu je dvě čtyřicet a další slova se počítají jen z toho, co je nad deset. A pak věřte vtipům.

Sám jsem posílal telegram sned jen jednou. Byly prázdniny a já coby študák vyrazil s klukama na čundr do divoké české přírody, snad někam na Šumavu nebo do Posázaví, už nevím. Jezdilo se nalehko jen s usárnou, spalo se buď pod širákem nebo maximálně ve stanu, spíchnutém ze dvou celt. Jedly se lesní maliny a jahody, opečené buřty s chlebem, já třeba miloval čerstvě nasbírané houby, osmažené na víčku ešusu na malém oříšku másla. Jezdili jsme buď stopem, a když nás ušmudlané čundráky nikdo nevzal, skočili jsme do lokálky, tehdy to bylo za pár korun. Když jsme si někdy večer skočili z lesa do nejbližší vesnické hospody na pár piv s utopencem, utratili jsme maximálně pětku.

Čundrování bylo zábavné, člověk při něm moc neutratil, ale maminka mě vždy vybavila rezervní stovkou s tím, kdyby se něco stalo. To víte, maminky byly, jsou a vždy budou starostlivé. Jednou jsem se takhle vrátil z čundru domů, týden nošené, propocené a od ohýnků uzené oblečení hodil do prádelního koše, převlíknul se a mazal zase pryč, tentokrát na chmelovou brigádu.

Tehdy jsme stáli na valnících a jako jedni z mála plnoletých strhávali štoky, určené k očesání na kombajnech. Po stržení prvních pár štoků jsem si na cosi vzpomněl, zhrozil se a netrpělivě vyhlížel konec šichty. Tak tak jsem to stihnul do nejbližší vesnice na poštu, honem poslal telegram domů: „zapomenutá stokoruna v náprsní kapse Honza“ a doufal, že dorazí dřív, než maminka vypere košili z čundru. To víte, stovka, dneska si za ni skoro nic nekoupíte, ale tehdy to byly nějaké peníze.

Nicméně maminky byly, jsou a vždy budou nejen starostlivé, ale též prozíravé a vybavené smyslem pro humor. A tak mě má rodička po návratu z chmele uvítala slovy: „Prala jsem hned, co jsi odjel, ale kapsičky u košil kontroluju pokaždé.“ Pak sáhla do šuplíku, řekla jen: „koukej, tady je“ a zamávala mi tou zelenou stovkou před nosem. Ještě voněla kouřem z opékaní buřtů a hub na čundru.

Pár let na to jsem se zamiloval, přišly zas prázdniny, já byl s rodiči na chalupě a má pozdější a jediná manželka na tehdejším pionýráku v roli vedoucí. Psali jsme si dopisy, a jelikož jsem potřeboval, aby věděla co nejdřív, jak ji mám rád a jak se na ni těším, posílal jsem svá vyznání jako expresní psaní. Tedy nikoli za šedesát haléřů, nýbrž za dvě dvacet. Nedovedete si představit hrůzu v mých očích, když jsem zjistil, že už je pošta zavřená a já si nemůžu koupit patřičnou známku, abych svůj dopis dostatečně ofrankoval. Ten den se však ukázalo, že mamince nechybí jen starostlivost a prozíravost, ale že je i shovívavá. Ačkoli měla spoustu práce se zavařováním, našla si čas prohledat všechny šuplíky a vyštrachala pro mě dost třiceti a šedesátihaléřových známek, aby to vydalo na expresní psaní. Asi si dovedete představit, jak byla potom ona obálka oblepená, že tam pomalu ani nezbylo místo na adresu.

Ono se řekne, že to byl obyčejný telegram nebo psaní, ale posuďte sami, neměly ty dávné poštovní služby svou romantiku? Jenomže pokrok holt nezastavíš, dneska párkrát kliknete na mobilu a vaše maminka se v cuku letu dozví, že jste si něco zapomněli v kapse a bojíte se, aby vám to nevyprala. Stejně tak rychle dokážete vyjevit své city ženě, kterou máte rádi a jedinou vaší starostí je, aby vám náhodou nevypadl signál nebo nedej bože neklekla baterka.

I pošta jako taková se změnila, bohužel hodně k horšímu. Pošťáci, než aby mohli v klidu vykonávat svou práci, jsou nuceni k nabízení nejrůznějších doplňkových předmětů zákazníkům, kteří o ně většinou nestojí. Však by vám mohli sami vyprávět. Z mnohých míst po naší vlasti pošty úplně zmizely nebo byly přeměněny na poštu Partner s osekanými službami. Než abychom se dočkali něčeho, nač netrpělivě čekáme doma celý den, spíš najdeme ve schránce oznámení o nezastižení a uložení zásilky na bůhvíjak vzdálené poště. Nu, asi každý z nás o tom ví své.

Nicméně tenhle článek není o stěžování, a tak se raději ještě na chvilku vraťme do dob onoho dávného poštování. Před časem jsem sáhnul do zadních regálů naší domácí knihovny a vytáhl knížku, z níž na mě vypadla pohlednice z roku 1974. Byl na ní obrázek bulharské černomořské pláže a moji rodiče mi ji tenkrát poslali, když se mi poprvé troufli svěřit provoz domácnosti a na čtrnáct dní odjet na dovolenou. Dlouze jsem si ji prohlížel a vzpomínal na doby svého dávno větrem odvátého mládí. A tak mě napadá, až na to budete mít tu správnou náladu, prohrábněte pár svých stařičkých a dlouho nepoužívaných věcí, možná v nich najdete taky takovou pohlednici, dopis nebo aspoň koresponďák.

Autor: Jan Pražák | středa 9.11.2022 14:34 | karma článku: 30,17 | přečteno: 880x
  • Další články autora

Jan Pražák

Mezi námi chlapy

Jmenuji se Thor a jsem německý ovčák. Spoustu let jsem hlídal jeden tovární areál, ve kterém lidé vyráběli nějaké stroje. Mým působištěm byl dvůr mezi budovami, oddělený plotem od okolního světa.

14.2.2024 v 14:34 | Karma: 31,90 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak šedovlasá dominantní dáma ryla ústy zem

Ta paní byla už na první pohled pěkně od rány, však taky větu o rytí vyslovila způsobem, který by se dal použít v názvu článku jen stěží.

11.2.2024 v 7:07 | Karma: 28,65 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Hezoun

S hezounem Michalem to z mé strany nebyla nikdy žádná velká láska, spíš jsme se dali dohromady náhodou. Tehdy mi hodně pomohl, vytáhnul mě ze životního průšvihu a snad jsem se mu ze začátku i trochu líbila.

8.2.2024 v 14:34 | Karma: 24,88 | Přečteno: 844x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Plesnivej dědek a protivná těhule

Příměstské autobusy, které rozvážejí cestující z pražského Černého Mostu do přilehlých městeček a vsí, bývají obvykle přeplněné. Zejména v odpolední špičce často praskají ve švech.

5.2.2024 v 14:34 | Karma: 43,68 | Přečteno: 4829x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Jak malá holka vychovávala cizince v restauraci

„Promiň, vím, že jsme se dlouho neviděli, ale do cukrárny na kafe s větrníkem s tebou teď nemůžu. Mám doma na návštěvě sestřenici s vnučkou a nestíhám,“ odmítla Maruška mé pozvání na naše klasické příjemné popracovní posezení.

2.2.2024 v 14:34 | Karma: 39,44 | Přečteno: 7159x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,48
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.