Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Panáčku, budeš chlastat nebo žrát?

Takto či podobně prostořekým oslovením, vyřčeným hodně nahlas, vás uvítá šenkýř při vstupu do středověké krčmy v Dětenicích. Host poté usedne ke dřevěnému stolu, vybere si ze žrádelníku a dá se do hodování.

I když to možná někomu připadne drsné, rozhodně nejde o žádné urážení. Holota v téhle hospodě se jen snaží kopírovat způsoby, které prý bývaly v těch dávných dobách běžné. A co vám nakonec předloží? Nu přece skvělé jídlo a pití. Vlastně pardon, žrádlo a chlast.

Zvlášť pivo tam mají vynikající, jenomže než se dostane k našim rtům, musí ho někdo někde uvařit. Kdo a kde? Jasně, že sládek v místním pivovaru. Tak se tam pojďme na chvíli podívat.

 

Lepá panna sládkova pomocnice si nás vzala na povel a zatáhla nás nejprve na půdu.

 

Prozradila nejstřeženější tajemství receptu na místní pivo, že totiž jednou z jeho hlavních surovin je chmel. Jde o tak cennou komoditu, že ji nepřetržitě hlídá místní umrlec.

 

Tohle je ječmen, kdybyste to náhodou nevěděli, čeládko nezvedená.

 

Poté nám panna od sládka dovolila kratičce nakouknout do samotné šéfovy svatyně.

 

 

Byla to děvčica odvážná a tak smělá, že porušila přísný zákaz a vpustila nás do varny.

 

Zaujala strategickou pozici u staré zděné kádě, kde se vaří mok tmavý. Zaujala postoj, až jsem měl chvilku dojem, že začne zpívat a v jedné osobě zvládne celý středověký chorál. Při pohledu na chátru před sebou si to však rozmyslela a obdařila nás obyčejným výkladem o vaření piva.

 

Trochu se osmělila a ukázala nám hezké kolínko.

 

Vzápětí však naše obdivné pohledy obrátila k nové měděné kádi, ve které probublává mok světlý.

 

V tuto chvíli bych si dovolil malou kulturní vložku pro zvědavce, kteří dumají, cože je vlastně na té bílé cedulce napsáno.

 

Ale zpět k věci. Z varny nás naše panenka celé omámené vyvedla ven a nalákala do sklepení, kde pivo zraje a metamorfuje v chutný ležák.

 

Dala nám všem. Okoštovat. Pivo má být dle receptu dvanáctistupňové, ale prý záleží na tom, jak se zrovna sládek vyspí. Vlastně pardon, jak se trefí. Každá várka je tudíž neopakovatelná, jedinečné chuti a stupňovitosti někde mezi desítkou a třináctkou.

 

Nu, řekněte sami, tenhle krásný pohled nepotřebuje žádný komentář.

 

Po takové náročné výpravě nám zákonitě vytrávilo, a tak jsme se s chutí odvalili do přilehlé krčmy.

 

Rázem jsme se ocitli v úplně jiném světě, osvětleném prakticky jenom svíčkami, že ani na ten žrádelník pomalu nevidíš. Omlouvám se chase čtenářské, chudák foťák dělal v té tmě, co mohl, leč i tak dokázal vykouzlit jenom pár rozmazaných skvrn.

 

Zde došlo k něčemu, čemu učení vědci říkají časový paradox, prolnutí dvou od sebe vzdálených století. Středověký šenkýř se potýká s moderní novodobou technikou a jadrně přitom nadává na EET.

 

Neméně lepá panna než ta v pivovaru, nás přivítala onou otázkou, zda budeme chlastat nebo žrát. Má vlastní zámecká paní si dala zelňačku a já dvojici klobás, z ovečky a čuníka. Jakožto řidič jsem se pídil po nealkoholickém pivu, byl jsem označen za podřadného vozku a bylo mi nabídnuto pivo bez rozkoše.

 

Obojí bylo dobré, i když čuníkovi to trvalo dost dlouho, se asi zaběhl někde na dvorku, až z toho i sama krčmářka začala být lehce nervózní. A ceny? Nu, na ty se raději ani neptejte. Jenomže člověk tam tak často nepřijde a pro jednou to za tu srandu stojí.

 

Když už jsem byl za toho vozku, odvezl jsem si trochu středověkého domů, a to už bylo i s rozkoší. Celkově jemné chuti, trochu výrazněji chmelené. Akorát mělo jednu jedinou vadu, ta láhev asi musela téct, nevím. Zkrátka a dobře pod naší domácí péčí nedožilo večera.

 

Tak abych pomalu skončil. Jestli jste čekali seriózní článek o zámku, o zahradě, o historii, tak jsem vás asi zklamal hospodou, žrádlem a pivem. Ale nezoufejte, má drahá domácí hradní paní pro vás chystá něco onačejšího. Krom zámku a zahrady tam bude i rytířský souboj. A hlavně umí fotit daleko líp než já.

 

PS: V Dětenicích si člověk může užít spoustu legrace, mají tam i středověký hotel se strašidlem a celou řadu dalších vychytávek. Ale bacha, kdo je moc upjatý, tak ať tam raději neleze.

Autor: Jan Pražák | pondělí 10.4.2017 15:35 | karma článku: 26,11 | přečteno: 1426x
  • Další články autora

Jan Pražák

Pán už ten páreček nebude jíst?

Pamatujete se na automat Koruna, který stával dole na rohu pražského Václavského náměstí? Bylo tam několik pultů s jídlem, výčep a podlouhlé stoly, u nichž se člověk mohl na stojačku rychle a většinou celkem chutně nadlábnout.

31.3.2024 v 7:07 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma: 40,24 | Přečteno: 7895x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,98 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma: 26,98 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,30 | Přečteno: 962x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,47
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.