Nejen o mňoukání v různých jazycích

Můj personál má za sousedy dvounožce žijící ve smíšeném manželství. Ona mluví česky a on anglicky. I když rozdíly nejsou tak patrné, i my kočky mňoukáme na rozličných místech světa různým způsobem.

Zde v našich krajích používáme klasické a všeobecně známé české „mňau.“ S anglickým mňoukáním je to trochu složitější, většinou se jedná o „meow,“ ale neplatí to úplně všude. Například na jihu Spojených států amerických je výmňuknost poněkud širší a měkčí, napsat by se to dalo jako „meoowe“ a zní spíš „mňóue,“přičemž to ó je poměrně dost protáhlé.

Pro většinu ostatního světa je obtížně vymňouknutelná kočičí švédština. Naškrábat to ještě jakž tak lze: „Maak,“ ale zvukově to nedokážu dost dobře předvést. Nejspíš by se to asi dalo popsat jako „maóch,“ přičemž to ch na konci je hodně vysoké a trochu říznuté do š. Jeden by si na tom málem zlomil drsný kočičí jazýček.

Francouzské „mňorré“ je zpěvné, pro nás možná trochu nezvyklé. To zdvojené r je výrazně zvučné, takže ve Francii se s mňouknutím zároveň trochu i přede.

Za zmínku stojí mňoukání v některých vzdálených a exotických krajích. Tak například v Africe se mňouká „mňoaoa,“ velice zpěvně a obvykle rytmicky několikrát za sebou. V Arábii pro změnu „mňocha.“

Oproti dvounožcům máme my kočky jednu velikou výhodu. Rozdíly v různých jazycích nejsou tak výrazné, rozumíme si, aniž bychom se musely učit tomu cizímu mňoukání.

Doteďka to byla spíš legrace, ale od nyní vážně. Denně potkávám ve svém sousedství kočky a kocoury britské, ruské i různě exotické. A víte, jak všichni vyslovují? Říkají to krásné klasické české mňau. Je to proto, že ať už pocházejí z místních chovů nebo byli dovezeni odjinud, přizpůsobili se našim zvykům a chovají se tak, jak je zde obvyklé. Takový je totiž zákon přírody. Přijdeš-li odkudkoli někam, kde ti dovolí v klidu a v míru pracovat a žít, buď za to vděčný a podřiď tomu své jednání. Ochraňuj člověčí obydlí od myší a buď dobrým společníkem svých dvounožců za to, že se o tebe starají.

Jenže on existuje ještě i jiný zákon přírody. Pokud by těch britských, afrických či arabských koček bylo najednou výrazně víc než těch původních českých, začaly by mít postupně navrch a my bychom se nakonec musely přizpůsobit jim.

Jsem jenom obyčejná stará kočka a člověčím záležitostem moc nerozumím. A tak mi promiňte, dvounožci, že vám do toho mňoukám. Doneslo se ke mně totiž, že v poslední době dochází k nějakým velkým přesunům a mnoho dvounožců se snaží stěhovat z jakýchsi jižních a jihovýchodních končin sem k nám a do našeho okolí. Možná se tam v jejich krajích špatně žije, a tak vám nechci říkat, abyste se o ně nepostarali, když jsou to též boží tvorové jako vy a já. Na druhou stranu vás však o jednu věc snažně prosím. Buďte opatrní v tom, jaké a kolik příchozích si berete do svých končin. Ony ty zákony přírody totiž neplatí jen pro nás čtyřnohé, ale navzdory vaší civilizaci i pro vás dvounohé.

Víte, mňouknu vám upřímně, byla bych hrozně nerada, kdyby koťata koťat mých koťat musela místo toho našeho českého „mňau“ jednou používat jakési cizácké „mňocha.“

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pražák | úterý 28.7.2015 22:17 | karma článku: 24,23 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Jan Pražák

Úchyl v tramvaji

24.5.2024 v 14:34 | Karma: 37,69

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 22,81

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 21,72