Má řidič pracovat za šoféra bez nároku na příplatek?

Vy tuhle kauzu neznáte? Tak to jste asi jediní, kdo ji dosud nezaznamenal. Vždyť hýbe celou naší společností a rozděluje ji na dva nesmiřitelné tábory.

Celé to začalo celkem nenápadně už před delším časem. Řidič Pepa Novák si jako zaměstnanec stěžoval u společnosti Přepravní 125 a požadoval od ní náhradu za to, že ho nutí, aby pracoval i jako šofér. Vedení společnosti jeho požadavek odmítlo s tím, že šoférování má logicky v náplni práce. A přestože nic takového není uvedeno v jeho pracovní smlouvě, nechtělo mu vyplatit požadovaných několik desítek tisíc korun.

Pepa Novák si sehnal advokáta, ten mu nechal vypracovat znalecký posudek a na společnost Přepravní 125 podal žalobu. Vyšetřování se vleklo, soudce si také nechal vypracovat znalecký posudek, jehož závěry byly v příkrém rozporu se závěry posudku žalující strany. Jednání bylo několikrát odročeno a až na tom posledním soud rozhodl v neprospěch žalujícího. Rozsudek zněl, že řidič nemá právo na zvláštní příplatek za to, když pracuje i jako šofér. Pepa Novák se prostřednictvím svého advokáta odvolal k soudu vyšší instance a celé kauzy si začali všímat novináři.

Některé média se přiklonila na stranu Pepy Nováka, jiná na stranu společnosti Přepravní 125 a všechna si svorně zamnula ruce, že je zas o čem psát, čtenost a sledovanost vyletí strmě nahoru.

Mezitím se případu ujal soud druhé instance. Dostala jej na starost mladá soudkyně s minimem zkušeností a moc si s tím nevěděla rady. Navíc byla zavalená spoustou jiných vleklých případů, a tak se rozhodla, že se toho elegantně zbaví. Ještě jednou si prošla celý spis, dospěla k názoru, že rozsudek není podpořený dostatkem důkazů, je zmatečný a celé to vrátila soudu první instance k došetření.

To už se kauza začala zpolitizovávat a jednotlivé strany či hnutí se, podobně jako media, postavily buď na stranu žalujícího nebo na stranu žalovaného. Rozdělení kopírovalo postoj médií podle toho, kdo jaký plátek vlastnil nebo kdo v něm měl rozhodující slovo. A všichni straničtí bosové si mnuli ruce, že mají palebnou munici před blížícími se volbami, protože nějaké volby se v naší zemi blíží pořád.

Čtenáři, posluchači a diváci, tedy naši občané, se příliš nezamýšleli nad otázkou, zda řidič má či nemá nárok na příplatek, když pracuje i jako šofér, nýbrž zaujímali postoje totožné s postoji svých oblíbených stran a hnutí. Kauza začala rozdělovat společnost, byla kvůli ní zaznamenána řada rozvodů, vyskytly se i případy hospodských rvaček a podobného násilí.

Kauza se protahovala dál, Pepa Novák byl nervózní, nemohl spát a objevil se u něj tik v obličeji. Jeho právník mu poradil skvělého doktora, svého kamaráda. Doktor Pepu Nováka vyšetřil, napsal lékařský posudek, poslal ho na úřad a Pepa dostal invalidní důchod. Dohodl se se svým advokátem, že bez ohledu na konečný verdikt soudu budou připraveny další žaloby. V nich už nepůjde jen o pouhých pár desítek tisíc korun, ale o miliony. Jejich zdůvodněním bude fakt, že vinou pomalého a nekompetentního rozhodování soudů, arogance médií a politiků přišel Pepa Novák o zdraví a má z toho vážné trvalé následky, které mu znemožňují žít plnohodnotným životem.

Asi tak před měsícem se objevil ještě i jiný názor. Několik novinářů na volné noze dospělo k závěru, že z faktického hlediska znamená řidič to samé co šofér a že tedy celý spor o příplatek řidiči za práci šoféra postrádá smysl. Názor se však neprosadil, všechna média ho odmítla zveřejnit, neboť jim bylo jasné, že by přišla o čtenost a o sledovanost. Nezávislí novináři tedy tento názor zveřejnili pouze na svých soukromých webech a také v odborném časopise českých jazykovědců, kteří byli z jejich závěru nadšení. Nicméně i tak názor, že řidič je to samé co šofér a kauza postrádá smysl, k velké radosti všech, zejména politiků zapadl. Prakticky nikdo si ho nevšiml, protože odborný plátek českých jazykovědců, jakož i soukromé weby novinářů na volné noze skoro nikdo nečte. A kauza se tedy vesele rozvíjí dál.

Možná vás, vážení čtenáři, zajímá, na čí straně v této kauze stojím já coby autor článku. Popravdě řečeno, váhám, přímo se poltím. Kladu si otázku, zda budu moct požadovat po své manželce zvláštní odměnu, až zítra vlezu do auta a coby řidič budu točit volantem i jako šofér.

Co myslíte, poraďte mi, mám po ní tu odměnu chtít nebo nemám? Vlastně už vím, zkusím to. I když se mi to možná nepovede, tak ona taková vidina dozlatova vypečené svatomartinské husičky, připravené vlastní manželkou, za ten pokus rozhodně stojí.

Autor: Jan Pražák | pátek 9.11.2018 14:54 | karma článku: 22,02 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 20,84

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,24

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,94