Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lhostejnost nebo zlodějna?

„To je děs. Když dneska necháš něco na veřejnosti bez dozoru, můžeš si být jistý, že to hned někdo sebere.“ V očích mé manželky se snoubil smutek nad stavem naší společnosti s rozčilením z vlastní nepozornosti.

Leč začněme od začátku. Soňa je tvůrčí typ ženy. Řadu let se věnuje fotografování a před pár týdny si k němu přidala ještě kaligrafii. Lákalo ji to, a tak se zapsala do Prahy na kurs. Zakoupila si speciální psací potřeby a v hodině obdržela příslušné materiály. Taková ta různě lomená nebo naopak kulatá či špičatá písmena, která můžeme najít například ve stařičkých knihách. Ve čtvrtek odpoledne se s touto výbavou vracela domů metrem z centra na Černý Most a pak dál autobusem až k nám do Nehvizd.

„Honzo, já ty věci na kurs nemám. Ztratila jsem je, asi jsem je nechala někde ležet v igelitce, nevím přesně kde,“ volala mi, když dorazila domů a já byl ještě v práci. Měla šílenej den, byla utahaná. Na Čerňáku na chvilku klimbla na lavičce na nástupišti a v autobusu pak taky. Byla si jistá jen tím, že v metru je ještě měla a pak po vystoupení z autobusu už ne.

Vracel jsem se později a poptal se na místech, která byla ještě otevřená. Soňa pak druhý den ráno na zbývajících, jestli tam tu tašku někdo náhodou nedal. Tedy na Černém Mostě v metru, v odbavovací hale autobusů, v trafice, v pekárně, v hospodě, v pizzerii a tak dál. Nikde nic, všude jen omluvě kroutili hlavou a krčili rameny.

„Nic si z toho nedělej, nejde o život, ani o zdraví, dokonce ani o doklady jsi nepřišla. Tohle všechno za několik stovek se dá nahradit, v životě se stávají mnohem horší věci. Prostě jsi byla utahaná, mně by se to klidně stalo taky,“ snažil jsem se ji konejšit.

„Já vím, jenomže víš, co mě štve nejvíc?“ Zeptala se mě. „Něco někde zapomeneš nebo ztratíš a můžeš si být jistý, že to někdo sebere. Takhle to holt tady u nás chodí, lidi jsou hrozný.“ Pak zablýskala očima: „Ale chtěla bych vidět, až ten člověk tu tašku vybalí. Bude čekat bůhvíco, zlato, diamanty a hodinky s vodotryskem. Jenomže najde jen obtahovací písmenka a pera jak pro prvňáka, která mu k ničemu nebudou.“

***

„Honzo, tak taška je na světě, objevila jsem ji na fejzbůku,“ ohlásila mi Soňa v sobotu s úsměvem a s daleko lepší náladou. „Našla se a zasloužilo se o to hned několik ochotných lidí.“

Tašku objevila maminka paní V. zapomenutou na nástupišti na Černém Mostě. Chtěla ji nechat u řidiče, ale ten ji odmítl, a tak ji vzala domů do Přerova nad Labem. Podívala se dovnitř a poradila s dcerou. Paní V. o nálezu napsala na lokální skupinu na FB, další lidé příspěvek sdíleli, až doputoval do naší nehvizdské skupiny. Nu a tam už ho Soňa víceméně náhodou objevila.

Pak už to šlo ráz na ráz, soukromá zpráva, telefonát a domluva na předání. Včera jsme vyrazili do Přerova nad Labem, vzali drobou pozornost a se spoustou díku od paní V. zapomenutou tašku s kaligrafickými potřebami převzali. Rozloučila se s námi větou: „To je přece samozřejmost, něco takového by udělal každý.“

Opravdu?

***

Možná vám přijde zbytečné o takové nezajímavé záležitosti vůbec psát. Daleko čtivější by byl článek o skutečných zlodějích, kteří ukradli něco cenného, co majitel nechal chvilku bez dozoru. Nebo o lidech, kteří svou lhostejností neodvrátili významnou ztrátu na majetku, zdraví či dokonce na životě. Ano, jsou mezi námi tací, hodně se o nich píše a mluví, protože takové informace jsou lákavější a jdou více na odbyt.

Jenomže podobných drobných příhod, ve kterých někdo někomu pomůže, je ve skutečnosti mnohem víc. Akorát se o nich neví, a tak si člověk ani neuvědomuje, že tito slušní, poctiví a všímaví lidé jsou v drtivé převaze a že to s tou naší společností přece jen není tak zlé, jak by se možná mohlo zdát.

A tak bych závěrem ještě jednou rád poděkoval nejen paní V. a její mamince, ale všem ostatním lidem, pro které jsou takové skutky samozřejmostí.

Autor: Jan Pražák | pondělí 25.2.2019 14:13 | karma článku: 31,29 | přečteno: 1372x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jsou vulgarizmy ještě vůbec vulgární?

Asi jak které, v jakém kontextu jsme je vyřkli a komu adresovali. Pokusím se zde o menší významový rozbor některých vulgarizmů a budu se to snažit napsat tak, aby měl článek šanci doputovat až k vašim očím.

25.6.2024 v 14:34 | Karma: 28,65 | Přečteno: 2175x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Síla osudu

„Vztah, do kterého vkládáte tolik nadějí, se vám nevydaří, nějaký čas z toho budete zoufalý, ale později vám to vynahradí někdo jiný. Hodně energie budete věnovat své kariéře, ale časem pro vás začne být důležitější něco jiného.“

22.6.2024 v 7:07 | Karma: 22,86 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mami, proboha, proč ty ve svém věku chceš být ještě hezká?

Tuhle necitlivou otázku a související rozhovor jsem vyslechl náhodou a možná bych byl radši, kdybych jej ani neslyšel. Ale když už se stalo a ti dva seděli naproti mně na dvojsedačce v ranním metru, tak se vámi o něj podělím.

18.6.2024 v 14:34 | Karma: 28,04 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď zrakově postižené ženy

„Odcházím! Končím! Nehodlám riskovat, že to máš dědičný a nebudu vychovávat ňákýho zmetka, kterej dopadne jako ty!“ Po tomhle Filipově výlevu čirého sobectví se mi konečně rozsvítilo v hlavě a já se na něj vykašlala.

15.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem somroval u supermarketu

„Honzo, tady máš nakupovací seznam, budu ti povděčná, když dneska pojedeš sám. Ne, abys na něco zapomněl jako minule, jinak nebudu mít z čeho uvařit oběd a budeš se muset spokojit s krupičnou kaší.“

11.6.2024 v 14:34 | Karma: 28,00 | Přečteno: 966x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 2148
  • Celková karma 28,06
  • Průměrná čtenost 1309x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.