Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem potkal dvě kočky na svatbě

Nedivil bych se, kdybych byl v minulém životě kočkou. Kočky, tedy pro upřesnění ty čtyřnohé, se jako zlatá nit, vlastně dlouhosrstý chlup vinou prakticky celým mým životem.

Na tenhle zážitek si pamatuji z doby, kdy mi muselo být nějakých osm let. Můj strýc Václav se tehdy ženil, vybral si nevěstu z maličké vísky v okolí Liberce a mně se dostalo výsady býti svatebním hostem.

Jenže co si takový malý kluk může z podobné dospělácké slávy pamatovat, a hlavně co z ní může mít? Kdyby se mě někdo zeptal, jaké měla nevěsta šaty, nevzpomenul bych si nejen teď, ale ani den poté, protože takové věci obyčejní kluci prostě nevnímají. Pamatuji si na nějaká děcka, ale ta byla buď o dost mladší nebo naopak výrazně starší, takže s nimi jsem si zábavy moc neužil. Na co si však vzpomínám úplně přesně, byly dvě venkovské kočky, se kterými jsem se tam snažil skamarádit a které celá ta svatba zajímala přibližně stejně jako mou maličkost.

Poprvé jsem je zahlédl, když se celý konvoj svatebčanů slavnostně chystal k obřadu. Trochu jsem se s nimi proběhl po zahradě okolo domu, abychom se jaksi vzájemně oťukali a abych zjistil, že jedna je plašší a mourovatá, druhá pak černobíle flekatá, přístupnější ke sblížení. Nevím už proč, ale jako určitou křivdu jsem pociťoval, že se mnou nechce nic mít ta, která se mi víc líbí. Tehdy jsem ještě zdaleka netušil, že něco takového se člověku s kočkami v životě občas stává. Tedy i s úplně jinými kočkami, ale to sem nepatří. Každopádně po prvotním seznámení s oběma Micinami jsem byl vypeskován za zdržování, naložen do auta a odvezen nudit se k obřadu.

Záhy po návratu vypuklo cosi, co by se dalo nazvat křížencem mezi slavnostním obědem a pořádnou svatební veselkou. Tedy opět nic zábavného pro osmiletého kluka, ale kupodivu jsem měl štěstí. Miciny byly zřejmě považovány za součást veškerého dění, které se tam kdy odehrávalo, a tak měly kamkoli volný přístup, včetně "hodovní síně."

V tu chvíli jsem dospěl k důležitému rozhodnutí, spočívajícím ve dvou bodech. Za prvé, že se zabavím po svém, tedy opět kamaráděním s Micinami a za druhé, že je vzájemně pořádně spřátelím. Výsledkem byla snaha dostat a hlavně udržet obě dvě zároveň na svém dětském klíně. Asi si dovedete představit, jak se zachovají dvě kočky, zvyklé na každodenní teritoriální a potravinové soutěžení, když se je snažíte držet na malém prostoru těsně u sebe, navíc v hluku úspěšně se rozvíjejícího svatebního veselí. Po chvíli mého snažení naštěstí zasáhli moji rodiče. Zřejmě se na to už nemohli dívat a konečně mě zprostili povinnosti pobývat nadále s celou společností. S varováním, abych si neumazal sváteční oděv mě pustili ven.

Miciny okamžitě využily své příležitosti a usmyslely si, že mi budou dělat průvodkyně po celém stavení a přilehlé zahradě. Zřejmě vycítily mou náklonnost ke svému živočišnému druhu a rozhodly se, že mě za ni odmění celou řadou pro mě doposud nepoznaných zážitků.

Nejprve jsme společně vystoupali na půdu, kde jsme si zahráli na schovávanou a na honěnou mezi obvyklým půdním harampádím. Společně jsme objevili spoustu zajímavých věcí, například velkou zaprášenou almaru, plnou jakýchsi hadrů, kterou jsme důkladně prozkoumali zevnitř. Nebo starou pomačkanou trumpetu s jakou se dřív chodívalo fandit na fotbal. Miciny chtěly, abych jim na ni zatroubil, ale já je zklamal, prostě jsem to nedokázal.

Pak jsme vyběhli ven na zahradu a maličko potrénovali lezení po jabloňkách. Bohužel musím otevřeně přiznat, že jsem se v této disciplíně ani jedné z nich zdaleka nevyrovnal. Kočky, coby inteligentní tvorové zavčasu tento můj hendikep pochopily, a tak to pro změnu zkusily s během a skákáním. Součástí jejich improvizované překážkové dráhy byl i špinavý kachní rybníček, který obě zdolávaly ladnými přeskoky. Já se v něm pochopitelně po pás vykoupal. To už byl vrchol, Miciny nade mnou, nemotorným dvounohým mládětem zlomily hůl, šly si po svých a zanechaly mě svému osudu. Tedy mému osudu, jímž byl návrat ke společnosti a hlavně k mým rodičům.

Už ani nevím, jestli jsem způsobil větší rozruch tím, že se mě hodovníci polekali, pletouce si mě se strašidlem nebo tím, že se smáli nad nánosem těstíčka z půdního prachu a vody z rybníčku, který mi pevně ulpěl na parádním oblečení.

Náladu svých rodičů při odjezdu ze svatby nemusím ani komentovat, já ji však nakonec měl naprosto skvělou. Miciny se totiž projevily jako správné kamarádky a přišly se se mnou rozloučit. A navíc ta mourovatá, která se mnou zpočátku nechtěla nic mít, mi přinesla čerstvě ulovenou myš. Prý abych ochutnal nebo si ji odvezl na památku, podle toho, jak budu chtít.

Autor: Jan Pražák | úterý 22.4.2014 21:53 | karma článku: 20,68 | přečteno: 665x
  • Další články autora

Jan Pražák

Desatero kočičích přikázání

Všemocná bohyně Bastet stvořila kočku k obrazu svému. Pohlédla na své dílo, spokojeně zavrněla a zamyslela se nad otázkou, kdo se bude o kočku starat. Poté se mlsně olízla a stvořila člověka k tomu, aby kočce sloužil.

4.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,38 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Taky živíte svého důchodce?

Určitě znáte takové ty trafiky s rozšířeným sortimentem, v nichž se krom kuřiva, tiskovin, balených baget a nápojů prodává všechno možné. Například školní potřeby, nějaké hračky, trochu té techniky, a tak dál.

1.3.2024 v 14:34 | Karma: 43,90 | Přečteno: 5231x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Malá zvědavka v pekařství

Cestou z práce mě nemilosrdně přepadla mlsná, a tak jsem se stavil na hořkého turka s křupavou škvarkovou plackou v pekařství u autobusového nádraží na Černém Mostě. Místní společnost se mi postarala o téma k pobavení i zamyšlení.

26.2.2024 v 14:34 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Tohle je moje území a já nehodlám tolerovat, abys mi sem lezl!

Už toho mám dost, to si jako vážně myslíš, že se tě budu bát? Tak to teda ani náhodou, koukej mazat, odkud jsi přišel nebo si to s tebou pěkně zostra vyřídím, jakože se Magdaléna jmenuju!

23.2.2024 v 14:34 | Karma: 25,36 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak bezdomovec nafackoval úředníkovi

„Promiň mi zpoždění, ale jestli chceš udělat dobrý skutek pro jednu mokrou a naštvanou starou tlustou ženskou, tak jí objednej panáčka becherovky, ať se trochu vzpamatuje. A sobě taky, aby v tom nebyla sama.“

20.2.2024 v 14:34 | Karma: 27,73 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 2131
  • Celková karma 29,88
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.