Hurá, přichází letní čas

Před pár dny mi poslal jeden můj známý odkaz na stánky s peticí proti letnímu času. Vzápětí na to mi volal a stěžoval si, jaké obrovské potíže mu dvakrát do roka způsobuje ta časová změna. Večer nemůže usnout, ráno se není schopný vyhrabat z postele, několik týdnů je nervózní a bolí ho hlava. Nic ho nebaví a je rozladěný z toho, že se zas musel podvolit těm nesmyslným šachům s malou hodinovou ručičkou. Tak prý abych se přidal a podpořil úsilí lidiček podobně znechucených jako on sám, kteří se snaží bojovat za zrušení těch každoročních časových kotrmelců. Bohužel jsem ho zklamal, osobně mám totiž letní čas rád.

Vzpomněl jsem si na svou kolegyni Mílu, která na tom bývala podobně jako on. Každá změna času jí dělala problémy, šla na nervy, a ona se s tím nemohla smířit. Vyprávěla mi, jak jí jednou kdosi poradil co s tím. Žádné petice a protesty, které jsou stejně k ničemu, ale zkusit se zaměřit sama na sebe, změnit své vnímání časových přechodů.

Míla to vyzkoušela, přelstila svoji mysl a je jí hej. Od té doby si v den časové změny neposouvá ručičky na svých hodinkách. Podobně to udělá i tentokrát, na všech časoměřičích, které se samy nepřestavují, si ponechá zimní (klasický středoevropský) čas a jen veškeré pravidelné činnosti bude vykonávat o hodinu dřív. Bude si například myslet, že jí zaměstnavatel posunul pracovní dobu, ostatně něco takového se občas stává. Že členy její rodiny postihla nějaká hladotvorná nemoc a vyžadují svou pravidelnou krmi o hodinu dřív. Tím jí odpadnou veškeré stresy, které mívala s časovou změnou spojené a pozměněného životního režimu si prakticky nevšimne tak, jako celá řada ostatních lidí. Nu a pak zhruba za týden nebo za dva si své hodiny přestaví.

Sám Mílinu „fintu“ nedokážu posoudit, protože problémy se změnou času nemám. Domnívám se však, že její někdejší potíže byly převážně psychického rázu, když je bylo možné tímhle jednoduchým trikem odstranit. Neříkám, že je tato metoda univerzálně použitelná a že by dokázala pomoci všem, kterým změny času vadí, ale svému známému jsem ji poradil. Je otázkou, zda bude ochotný ustoupit ve svém boji a alespoň ji vyzkoušet, a pokud ano, zda mu bude co platná. Nicméně si říkám, že když zafungovala u jiných, tak třeba i on bude mít to štěstí a pomůže i jemu.

Mohu-li závěrem mluvit za sebe, musím se přiznat, že mám letní čas rád. Na ranní vstávání o hodinu dřív si zvyknu velice rychle a za odměnu se mohu kochat dlouhým večerním světlem. A což teprve až přijde červen, miluji, když se začne stmívat až někdy okolo desáté. Navíc na tom vydělá i naše kočka Linda, jíž se odteďka bude dostávat brzčího ranního krmení. Toho se ona totiž pokaždé nemůže dočkat a dožaduje se jej hlasitým mňoukáním.

 

Autor: Jan Pražák | sobota 29.3.2014 17:56 | karma článku: 17,19 | přečteno: 1040x
  • Další články autora

Jan Pražák

Úchyl v tramvaji

24.5.2024 v 14:34 | Karma: 38,20

Jan Pražák

I muži mají své biologické hodiny

21.5.2024 v 14:34 | Karma: 23,28

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 21,89