Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekologicky nepřijatelné pohádky

Anděl páně. Zdánlivě jedna z nejzdařilejších a divácky nejoblíbenějších pohádek z poslední doby. Teprve po několikátém zhlédnutí v předvečer Štědrého dne jsem si plně uvědomil její naprostou ekologickou nepřípustnost.  

V na první pohled poutavém příběhu se spravedlivým rozuzlením jsou nám zde podsouvány takové ekologické nehoráznosti, které jsou zcela neslučitelné s moderním způsobem života. Nic na tom nemění fakt, že dílo je už patnáct let staré, neboť již v té době byly k dispozici technologie a prosazovány trendy mnohem šetrnější k životnímu prostředí, než jak je ve zmíněné pohádce prezentováno. Nechci vás zde zdržovat kompletním výčtem prohřešků, jichž se autoři dopustili, zaměřím se jen na ty nepodstatnější.

Tak například hned za začátku, když anděl Petronel zaskakuje za svatého Petra u nebeské brány a kontroluje svědomí přicházejících duší, usilujících o vstup do nebe. Ono svědomí jest zde pojato jako bloček nebo chcete-li notýsek se seznamem dobrých a zlých skutků přicházejícího subjektu. Papírový notýsek v dnešní době, zjevně z nerecyklovaného materiálu! Tak zpátečnické a nešetrné vůči našim lesům, dovedete si vůbec představit, kolik musí padnout zdravých stromů k tomu, aby byl každý člověk vybaven takovým notýskem? A přitom je to úplně zbytečné, dnes by stačil maličký čip, který by se každému hříšníkovi implantoval do mozku už při narození a zaznamenával všechny jeho dobré i špatné skutky. U nebeské brány by se pak tento čip jednoduše přejel čtečkou a Petronel, svatý Petr nebo klidně samotný Pánbůh by měl okamžitě k dispozici všechny potřebné údaje.

Další a ještě horší příklad devastace životního prostředí se ukazuje ve chvíli, když Pánbůh spílá Petronelovi za neodůvodněné předání duší peklu a Uriáš si přisazuje, že pro tyto duše jsou už v pekle zaevidovány kotle a příslušné dávky uhlí na topení pod nimi. Uhlí! Fosilní palivo a neobnovitelný zdroj, jehož spalováním vzniká celá řada ekologicky nepřijatelných škodlivin. Peklo je přece instituce, sloužící k trestání hříšníků, a tak by samo mělo jít příkladem i v péči o životní prostředí. Řečeno s trochu nadsázky, za topení uhlím pod kotli by si celé peklo zasloužilo, aby bylo posláno do pekla. A přitom se nabízí tak jednoduché a navýsost šetrné řešení, peklo je umístěno pod zemí a mohlo by pro výtop kotlů snadno využívat geotermální energii, kterou má přímo po ruce.

Faktem je, a to musím objektivně uznat, že v pohádce Anděl páně se objevuje i jedna pozitivní myšlenka, která je vůči životnímu prostředí citlivá. Jde o teleportaci ať už duší hříšníků mezi nebem a peklem, Petronela s Uriášem mezi nebem a zemí, a konečně Petronela, Uriáše a pana hraběte ze šatlavy do vzdálenosti třiceti mil. Dopady teleportace na životní prostředí sice ještě nejsou kompletně zmapovány, ale určitě budou příznivější, než kdyby bylo použito například výtahu ve směru nahoru a dolů nebo helikoptéry v případě těch třiceti mil.

S politováním však musím konstatovat, že tato nadějná myšlenka teleportace není v pohádce dotažená do důsledku a při návratu ze třicet mil vzdáleného místa opět dochází ke zbytečnému plýtvání energií. Cesta zpět se použitím chůze a posléze jízdy na koni svatého Martina sice snaží tvářit ekologicky, ale ve skutečnosti to zdaleka není pravda. Důkazem chybného jednání jsou dva zázraky, konkrétně rozsvícení noční krajiny svatou Lucií a zmrazení říční hladiny Pankrácem, Servácem a Bonifácem. Ono rozsvícení je zbytečně plošné, nebylo třeba osvítit celý prostor, bohatě by stačilo Petronelovi, Uriášovi a panu hraběti posvítit úzkým proužkem světla přímo na cestu. A pokud jde o tu druhou věc, dovedete si vůbec představit, jak je zmražení proudící vody v řece energeticky náročné? Přitom by k překonání vodního toku bylo možné použít daleko šetrnější způsob, stačilo poprosit nebe o zázrak a umožnit zúčastněným přechod vodní hladiny suchou nohou.

V pohádce Anděl páně je mnohem víc případů porušování ekologických zásad, a kdybych je měl vyjmenovat všechny, byli bychom tu až do zítřka. Za všechny jmenuji už jenom jeden. Místo zbytečného naplnění skříně panny klíčnice zlaťáky, které musely být energeticky náročně vyraženy, jí stačilo při úderu na Uriášovu služební brašnu jednoduše přičarovat daný tučný finanční obnos na bankovní účet.

Obávám se, že pokud bychom chtěli podobným způsobem posoudit i další naše pohádky, včetně těch nejnovějších, dospěli bychom ke hrůzyplnému zjištění. Viděli bychom, že stejným naprosto nepřípustným přístupem k ochraně životního prostředí jsou prolezlé všechny a že se to v nich hrubými ekologickými prohřešky jen hemží. Například v té štědrovečerní O vánoční hvězdě jsou k hvězdnému svícení použity zastaralé neúsporné světelné zdroje, produkující tolik odpadního tepla, že to stačí k protavení díry do nejmíň dvacet centimetrů silného ledu během několika málo vteřin.

Je třeba si uvědomit jedno extrémně závažné nebezpečí. Tyto pohádky nesledujeme pouze my dospělí, ale i spousta dětí, u nichž hrozí hrubé narušení ekologické výchovy a vybudování nesprávných zásad v oblasti jejich budoucího přístupu k ochraně životního prostředí. Nezbývá tedy nic jiného, než požadovat urychlené přepracovaní těchto pohádek tak, aby se dostaly do souladu se zásadami moderního pojetí ekologie. Pokud by se tak nestalo, muselo by se bohužel přistoupit ke krajnímu řešení, tedy k úplnému zákazu dalšího šíření těchto pohádek, ať už prostřednictvím televize, internetu, kina nebo jakkoli jinak.

Autor: Jan Pražák | sobota 26.12.2020 8:06 | karma článku: 43,21 | přečteno: 15624x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jsou vulgarizmy ještě vůbec vulgární?

Asi jak které, v jakém kontextu jsme je vyřkli a komu adresovali. Pokusím se zde o menší významový rozbor některých vulgarizmů a budu se to snažit napsat tak, aby měl článek šanci doputovat až k vašim očím.

25.6.2024 v 14:34 | Karma: 28,65 | Přečteno: 2175x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Síla osudu

„Vztah, do kterého vkládáte tolik nadějí, se vám nevydaří, nějaký čas z toho budete zoufalý, ale později vám to vynahradí někdo jiný. Hodně energie budete věnovat své kariéře, ale časem pro vás začne být důležitější něco jiného.“

22.6.2024 v 7:07 | Karma: 22,86 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mami, proboha, proč ty ve svém věku chceš být ještě hezká?

Tuhle necitlivou otázku a související rozhovor jsem vyslechl náhodou a možná bych byl radši, kdybych jej ani neslyšel. Ale když už se stalo a ti dva seděli naproti mně na dvojsedačce v ranním metru, tak se vámi o něj podělím.

18.6.2024 v 14:34 | Karma: 28,04 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď zrakově postižené ženy

„Odcházím! Končím! Nehodlám riskovat, že to máš dědičný a nebudu vychovávat ňákýho zmetka, kterej dopadne jako ty!“ Po tomhle Filipově výlevu čirého sobectví se mi konečně rozsvítilo v hlavě a já se na něj vykašlala.

15.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem somroval u supermarketu

„Honzo, tady máš nakupovací seznam, budu ti povděčná, když dneska pojedeš sám. Ne, abys na něco zapomněl jako minule, jinak nebudu mít z čeho uvařit oběd a budeš se muset spokojit s krupičnou kaší.“

11.6.2024 v 14:34 | Karma: 28,00 | Přečteno: 966x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2148
  • Celková karma 28,06
  • Průměrná čtenost 1309x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.