Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co se u nás chystá v oblasti profesionalizace pěstounské péče

A za pomoci financí z Norských fondů. Víme to a chceme to? Mnoho čtenářů zarazil nedávný rozhovor ministryně práce a sociálních věcí Marksové pro MF Dnes. Vyjádřila v něm důvěru k vyjádření norské velvyslankyně a k postupu norských úřadů v případu odebrání dětí Michalákových. Doslova řekla: "Byla bych velmi opatrná na to říkat, že děti byly odebrány neoprávněně. ... Ona (rozuměj Michaláková) neříká veřejnosti plnou pravdu. ... Detailně s tamějším systémem nejsem obeznámena, ale Norsko je samozřejmě velmi civilizovaná a vyspělá země, ve které je standardem zájem dítěte."

Veškeré informace, které o tomto případu mám, jsou jen z médií. Neodvažuji se tedy k tomu, co se v rodině Michalákových dělo či nedělo, vůbec vyjadřovat, natož to soudit. Jisté je, že děti byly rodičům odebrány, ale co je nejhorší - jakožto sourozenci byli od sebe odtrženi a jsou vychováváni každý v jiné pěstounské rodině. A to přes to, že jejich širší rodina (prarodiče, teta) vyjádřila zájem se o ně zde v ČR postarat. Kluci totiž mají české občanství. Norská strana to nepovolila a nadále je zadržuje v norských pěstounských rodinách.

Ale zpátky k ministryni Marksové. Proč i přes tyto skutečnosti tak důvěřuje norské straně? Nebudou za tím Norské fondy?

Norsko je momentálně dost bohatá země, hlavně díky příjmům z těžby ropy. Proto se rozhodla finančně podporovat jisté aktivity v zemích EU včetně České republiky. Těch aktivit je plno a jistě jsou bohulibé, jedna je však velice zajímavá. Jde o podporu posílení neziskového sektoru v systému ochrany práv dětí.

Odkaz

Něco podobného, co funguje v Norsku, se totiž pod vedením MPSV začíná chystat i u nás. Tedy profesionalizace pěstounské péče. Což je přesně to, o čem některé hlasy říkají, že se to v Norsku zvrhlo především ve výhodný byznys a vymklo se to kontrole.

13. 6. 2012 vyšel na IDnes.cz článek "Z pěstounství bude povolání, rozhodli poslanci." Píše se tu mimo jiné: "Novelou zákona se zvyšují dávky pěstounské péče. ... Opozice tvrdí, že novela není kvalitní a navíc dělá z pěstounství obchod. (připomínám, že v té době byla u moci vláda Petra Nečase, takže opozici tvořila hlavně ČSSD, jejíž členkou je Marksová)

A teď, jak to souvisí s Norskem? Podívejme se na článek Informace z 20. 3. 2014 na stránkách MPSV, stojí tu mj.: "Projekty Finančního mechanismu EHP a Finančního mechanismu Norska jsou realizovány na základě Dohody o Finančních mechanismech uzavřené mezi Islandem, Lichtenštejnskem, Norskem a EU. ... Česká republika obdrží v období 2009 – 2014 od dárcovských států 131,8 mil. EUR. ... Prioritními oblastmi resortu práce jsou Children and Youth at Risk ...který se zaměří na deinstitucionalizaci a transformaci pobytových zařízení pro děti a mladé lidi a na jeho realizaci obdrží MPSV cca 4,3 mil. EUR.

A na konec článek na stránkách MPSV z 20. 8. 2014: "Státní pobídky pěstounů zabraly", kde se mj. píše: "Žadatelů o svěření dítěte do pěstounské péče bylo loni dvakrát víc než žadatelů o adopci. ... Pěstouni mají od loňska nárok na mzdu a další podporu od státu. ... Za péči o jedno dítě má pěstoun 8000 korun hrubého, za péči o dvě děti 12 tisíc, o tři děti 20 tisíc a za každé další čtyři tisíce navíc. Pokud dítě pochází z ústavu, náleží mu příplatek podle věku dítěte, který začíná na 4500 korunách. Vedle toho může pěstoun chodit do zaměstnání. ... Plat má působit jako opora v pěstounské profesi, ale nesmí být příliš motivační, aby nelákal různé vypočítavce. ... Existuje ještě druhý typ pěstouna, tzv. na přechodnou dobu. Tito profesionální pěstouni pobírají plat neustále, i když zrovna o žádné dítě nepečují. Musí však být neustále připraveni, že nějaké dítě mohou dostat třeba jen na pár měsíců, než se vyjasní jeho budoucnost. Jejich plat činí 20 tisíc hrubého měsíčně."

V rámci objektivity ještě nemohu opomenout: "Novela zákona o sociálněprávní ochraně dětí však usiluje především o to, aby děti z problematických rodin nebyly svým rodičům vůbec odebírány." Ale ani toto:" Ještě před třemi lety bylo v pěstounské péči 10 506 dětí, v roce 2012 už jich bylo 11 087 a loni 13 314."

Docela by mě zajímalo, jak je možné, že opozice, tedy ČSSD, která návrh na profesionalizaci pěstounské péče v roce 2012 kritizovala, ho o dva roky později úspěšně uvádí do praxe. V čele s ministryní Marksovou.

Nemám nic proti pěstounství, jsou lidé, kteří touží po dětech, a toto je pro ně jediná možnost, jak je mít. (A dětské domovy nejsou ideálním řešením.) Ale ty odměny mi zavání něčím, co už tak "úspěšně" funguje v Norsku. O pár řádků výše jsem citoval: "Vedle toho může chodit pěstoun do zaměstnání." Já mám vlastní děti a také můžu a dokonce musím chodit do zaměstnání. Stejně jako ostatní. Nikdo mi na děti nepřispívá.

Nezavádí se postupně v Česku podobný kšeft, jakým je norský Barnevernet? Když se ten systém pořádně rozjede, nehrozí nebezpečí, že bude muset být krmen stále novými a novými dětmi za každou cenu? Možná, že slyším trávu růst, ale stejně...

Víme o tom, co se u nás děje? A chceme to?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pecha | sobota 24.1.2015 0:34 | karma článku: 38,07 | přečteno: 3981x
  • Další články autora

Jan Pecha

Tady končím, a to definitivně

Uvažoval jsem o tom už delší dobu, ale dnešní zkušenost mě popíchla v tom, že to mám udělat okamžitě. Delší dobu jsem totiž uvažoval o tom, že bych neměl přispívat do média, které vlastní Andrej Babiš,

6.2.2022 v 18:18 | Karma: 27,26 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Hyde park

Jan Pecha

Ahój versus Á----hoj!

Taková blbina a přitom dokáže potěšit! Včera jsem šel do zverimexu koupit slunečnicová semínka do krmítek na chalupě pro ptáčky.

16.12.2021 v 7:56 | Karma: 20,59 | Přečteno: 495x | Diskuse| Společnost

Jan Pecha

Petr Fiala musí trvat na jmenování celé vlády II

Pokračování mého včerejšího blogu pod dojmem dnešního jednoznačného výsledku. - Nakonec na tom skutečně trval a vyplatilo se mu to. I české parlamentní demokracii, která se snad začne dostávat do normálních kolejí.

13.12.2021 v 22:09 | Karma: 14,21 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politika

Jan Pecha

Petr Fiala musí trvat na jmenování celé vlády

Drobný příspěvek k ústavně právním kličkám dnešních dní. V médiích se spekuluje o variantách postupu, které může designovaný premiér použít vůči odporu prezidenta ke jmenování jednoho či dvou ministrů.

12.12.2021 v 19:17 | Karma: 17,99 | Přečteno: 593x | Diskuse| Politika

Jan Pecha

Vážení spoluobčané - fiktivní projev předsedy vlády

Pojďme se na chvíli domnívat, že vláda nás má za svéprávné a myslící bytosti, a tím pádem může její předseda pronést následující projev:

5.1.2021 v 17:18 | Karma: 15,68 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1644x
Jeden z mnoha obyvatel naší země. Živím se režírováním a psaním... a někdy mám chuť něco napsat jenom tak...

Seznam rubrik