Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Noc v klášteře na břehu řeky Chao Phraya, Thajsko na kole 2014 (5)

       Dnes ráno vstávám kolem sedmé, ale moc se mi z pelechu nechce, a tak se chvilku ještě převaluju, ale stejně neusnu, a tak se postupně začínám balit. Na cestu si ještě dokupuju vodu, protože dostatek vody musím mít neustále při ruce a hlavně teď nesmím pít studený. I když tedy mám dvě lahve plné, musím mít další jednu až dvě, které se postupně „ohřívají“.

          Zapomněl jsem říct, že v Thajsku se takřka nedostanou nechlazené nápoje, protože stejně tak, jako to obecně Thajci i celý jihovýchodní region přehánějí s klimatizací v dopravních prostředcích, úřadech i obchodech, tak podobně je to i s chlazením snad všeho. Za normálních okolností mi to vůbec nevadí, ale když jsem nemocný, tak si na to musím dávat cíleně pozor. Kdybych si to nehlídal, tak se může stát, že mi dojde voda, já budu rád, že narazím na první 7Eleven, tam do sebe kopnu ledový nápoj a bude to ještě horší.

Je něco po půl desáté a já pomalinku opouštím své dosavadní útočiště. Je ve mně malinká dušička, protože nevím, co to se mnou udělá... zpočátku mám smíšené pocity, protože cítím, že trochu sípám, a tak se zkouším nadechovat různými způsoby až přijdu na způsob, který bych popsal jako mělké dýchání, když se snažím spíš funět jako pes na sluníčku s vyplazeným jazykem a takřka nedýchat hluboce tak, abych do sebe nenatahoval moc vzduch a šetřil plíce. Zní to jako šílenost, zatím to však funguje, ale uvidíme, je to strašně krátká doba na nějaké srovnání.           

Celé dopoledne se jede jinak krásně, míjím rýžová pole úrodných nížin stále podél řeky Chao Praya, vítr mám povětšinou v zádech, takže pokud to jde, tak se kochám scenériemi palmových a banánovníkových hájů rozházených uprostřed rýžových polí. Celé dopoledne jedu dle rad z Google Maps po silničce 309 a nemůžu si to vynachválit, optimální provoz, který bych charkterizoval jako, že „občas něco projede, tu auto, jindy motorka.“

            Přesně v poledne, kdy už je tedy slušné vedro, zastavuju ve městečku Sing Buri. Dokupuju opět vodu, když už nemůžu studený, tak si alespoň koupím dvojitou porci ananasu a uprostřed pestrého tržiště stavím v jedné postranní poklidné uličce na malou porci kuřete s rýží a kouskem okurky, ale stejně nemám příliš hlad, na druhou stranu něco jíst musím, zvláště pak, když jsem vlastně dneska vůbec nesnídal.

            Asi po půl hodince jsem už opět v sedle a mířím směrem na město Chai Nat. Opět podél řeky, tedy ona skoro není vidět, ale vine se souběžně se silnicí. Doprava je opět přijatelná, není to zapomenutý kraj nebo cyklostezka, ale kdybych to srovnal s pořádnou hlavní, tak si stále můžu vískat. Orientace s pomocí GMaps je neustále bezchybná a jen díky ní se na každé křižovatce mohu rozhodnout, kudy chci jet a nejsem tak odkázán na obří mapu o měřítku 1: 1.000.000.

Postupně míjím odbočku do města Sapphaiya, Chai Nat a aniž bych cítil, že se nějak přetěžuju, pokračuju dál, i když vím, že mám dneska za sebou minimálně sto kilometrů.

            Kolem půl páté už začínám vyhlížet nějaké místo pro stan, ideálně, kdyby to byla malá restaurace, kde bych se zároveň najedl a kde by jim nevadilo, že si u nich rozložím stan. Vždycky tak hodinu před soumrakem už je dobré vyhlížet potenciální místo, není nic horšího, když člověk vytuhne někde v naprosté tmě uprostřed ničeho, ideálně bez jídla a pití.

            První paní, které jsem se ptal, mě posílá dál, ale to byla spíš taková nouzovka, většinou o stanu poblíž domu rozhoduje muž, a to z pochopitelných důvodů. Kousek odsud je křižovatka, odkud je možné odbočit ze silnice 3183, po které jedu, přímo k řece a i když je místy silnice poškozená od vody a přestavuje se, tak to stojí za to. Jsou odsud nádherné pohledy na thajskou národní řeku, řeklo by se, že je to taková thajská povltavská stezka. Řeka je v těchto místech hodně kalná, místy i dost porostlá ostrůvky z leknínů, ale rozhodně ta zajížďka za to stojí.

U řeky už se s nejvyšší naléhavostí blíží večer, a tak musím jednat. Mlsně pošilhávám na restauraci na břehu řeky, od níž to příjemně fouká, tak to by bylo luxusní místo, nicméně pan majitel už zavírá a posílá mě dál, prý je tam klášter. Ok, chápu, že to tady nejde, jedu tedy o kousíček, ale jen opravdu o kousek dál.

Klášter Wat Pak Khlong Makham Thao je odsud sto metrů. Vjíždím dovnitř za vytrvalého vyštěkávání místních jinak líných psů, ale jak vidí někoho cizího, tak jsou u vytržení. Ptám se prvních mnichů, kteří se jdou dozadu někoho zeptat a po chvíli mi ukazují místo, kde si můžu rozložit stan, ukazují mi i záchod se sprchou, dokonce mi nesou i pastu, kartáček a mýdlo a nechtějí si to vzít zpět, tak jim to nechávám u sprchy, nechci být za českou vyžírku.. Náhle mám pocit, že jsem snad vstoupil do nebe. Na milionkrát jim děkuju a potažmo i tomu pánovi, který mi to poradil. Musím říct, že ze všeho tady kolem na mě silně působí ta všeobecná vyrovnanost, harmonie a bezpečí. Fakt, že thajská společnost vyžaduje, aby se každý Thajec stal alespoň jednou v životě mnichem, mi přijde neobyčejně sympatické. Obléci prosté roucho, na chléb vezdejší si vydělávat sběrem milodarů každé ráno, jíst dvakrát denně, oprostit se od materiálního světa, meditovat, to vše na prahu dospělosti  ještě před tím, než se člověk vrhne naplno do života. Většinou to prý bývá alespoň  na tři měsíce či déle a povětšinou ještě před započetím kariéry. Jenom si tak říkám, kolik lidí v naší společnosti by něco takového potřebovalo jako sůl a právě proto, že nikdy nic takového nezažili a celý život se jenom honí a pachtí za mamonem, to u nás vypadá právě takhle...

Velice rád využívám jejich sprchy, ještě několikrát děkuju se sepjatýma rukama, protože ani nevědí, jak mi po dnešní etapě měřící 129 kilometrů vytrhli trn z paty, a poté se jdu najíst do nedaleké rodinné restaurace, kde dělají výhradně nudlovou polívku veítiao, takže si ji dávám rovnou třikrát v různých mutacích.

Když už se balím s tím, že jdu spát, nějaká paní na mě začne mluvit poměrně dobrou angličtinou, kterou je obyčejně slyšet od Thajců velmi poskrovnu, spíš vůbec. Využívám této ojedinělé příležitosti a ptám se na celou řadu věcí, od výslovnosti některých slovíček až po krajové speciality. Říká, že několik let bydlela v Londýně, tak odtud tak dobrá angličtina a poté, co zaplatím, mi jde ukázat svůj domeček a ráno se prý za ní musím zastavit. Ještě mi navečer připravila vlastní laskominu, kterou prý prodává na nedalekém trhu, jsou to takové malinkaté šištičky, které chutnají jako datle a k nim se přikusuje jako koláč s mrkví. Obojí je skvělé a určitě lepší tečku za dnešním už tak bohatým dnem, jsem si ani nemohl přát.

 

TACHOMETR

 

POLOŽKA
2616,25
3018,75
4025
4528,125
2012,5
3723,125
3521,875
9559,375
328205

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Novotny | neděle 2.3.2014 8:50 | karma článku: 8,36 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Jan Novotny

Poslední den na cestě, Thasko na kole 2014 (21)

Poslední noc se spalo dobře, sám od sebe jsem však vstal už o páté, protože mě probudil nějaký pes a stejně jsem chtěl dnes vstávat brzo, protože bych se chtěl dostat do města Hat Yai vzdáleného odsud teď už 200 kilometrů včas.

23.3.2014 v 12:59 | Karma: 10,77 | Přečteno: 381x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotny

Cape Yong Star, Thajsko na kole 2014 (20)

Ráno vstávám těsně před svítáním, rozepnu stan a až potom otevřu oči. To dělám schválně, protože ten pohled je to nejkrásnější probuzení. Chvíli jen tak zírám na ty obří „muffiny“, které se tu tyčí z mořského dna v podobě vysokých skal a potom jen tak sedím, a pak pomalu, ale opravdu pomalu vstávám, jak by řekl pan doktor v podobě pana Hrušínského ve Vesničko má středisková.

22.3.2014 v 12:59 | Karma: 9,85 | Přečteno: 278x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotny

Pláž Hat Chao Mai, Thajsko na kole 2014 (19)

Tato pláž je opravdu z těch rušnějších, ale jenom, co se týče ruchu kolem, jinak mě nikdo v noci nevyrušoval, že by mi lítal kolem stanu nebo mě budil. To ne, ale nebyla to úplně jedna z těch komfortních, nad kterými jenom vydechnout aaach...

21.3.2014 v 12:40 | Karma: 10,92 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotny

Ko Phi Phi – ráj na zemi,Thajsko na kole 2014 (18)

Ráno se probouzím už lehce před šestou, což je obrovská výhoda spaní na pláži a přitom se cítím dobitý a odpočatý. Po rychlém sbalení jdu na policejní stanici pro kolo, kde už hlídkuje můj starý známý četník. Je samá sranda a hned mi nabízí kafe, které je tedy vynikající, a tak ho „stáhnu“ ještě o jedno, a také říká, že kdykoliv tu budu chtít znovu přespat, tak se mám na něj obrátit a jsem tu vždy vítán. Další fantasticky nabíjející setkání s člověkem, který se takřka jenom směje.

20.3.2014 v 12:07 | Karma: 12,48 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotny

Krabi,Thajsko na kole 2014 (17)

Pod staletým stromem se to spalo celkem v klidu, dokonce byla k ránu i trochu zima, ale spíš bych to definoval jako chládek, takže jsem se pořádně zachumlal. Vzhledem k tomu, kolik tady mají psů, byl v noci celkem klid, jenom jeden vytrvalec neustále dával vědět, že on je tady pánem, ale kolegy se mu do „ňákejch větších akcí“ naštěstí přeštěkat nepodařilo...

19.3.2014 v 12:45 | Karma: 12,07 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalské Neapole v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP nejsilnější za...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 442x
Projezdil jsem více než 50 zemí světa na kole, ale nejsem klasický cestovatel, dělám spoustu úplně jiných věcí, kreativu, marketing, organizuji akce, festivaly, atd., což myslím, že i stylu mého psaní propůjčuje určitý druh jinakosti. Rád se zamýšlím nad tím, co vidím kolem sebe, když cestuji a za jeden z největších darů cestování považuji možnost srovnávat.

Seznam rubrik