Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O oblíbených jídlech

Odpověď na otázku, jaká jsou má nejoblíbenější jídla, bych nemusel dlouho hledat. Dlouhodobým testováním a experimentováním od raného mládí jsem si vytvořil jasné top 3. Díky některým vlivům (viz níže) tento žebříček již sice neplatí, ale bráno časově v mé celoživotní kariéře jedlíka jsou medaile jasně rozdány.

Na bronzové příčce se umístil puding. A to v polotekutém stavu, ještě napůl teplý. Pokud jsem doma uviděl mléko a pudingový prášek, okamžitě jsem stavěl hrnec na plotnu. Většinou jsem dokázal zahladit veškeré stopy po mé činnosti (tedy uvařit puding, sníst puding, umýt hrnec) daleko dříve, než se rodiče vrátili ze zaměstnání.
Když bylo jasné, že bych to nestihl, milostivě jsem nechal puding i pro ostatní, což tedy znamenalo rozdělit hmotu do pohárů.
S dělením s rodiči jsem přestal tehdy, když jsem zapomněl do pudingu přidat cukr – což jsem zjistil až při olíznutí vařečky, a rychle jsem se ho pokusil přidat do již naplněných pohárů dodatečně. Jednak bylo pro mě novou zkušeností neuvěřitelná rychlost tuhnutí pudingu (když jsem konzumoval přímo z hrnce, byl tekutý až do konce), takže rozmíchat kostky cukru bych přirovnal, co se týče rychlosti, k otázce života a smrti. A jednak jsem (bylo mi určitě míň než deset let – jen pro omluvu) zapomněl vydělit počet doporučených kostek cukru počtem pohárů, tj. v každém jsem rozmíchal tolik cukru, kolik bylo předepsáno pro celkové množství v hrnci. Takže po všech těch nervech jsem z toho vyrobil nepoživatelný blivajz. Asi mám z toho pořád trauma. Každopádně od té doby jsem se přestal dělit a celou porci konzumoval zase rovnou z hrnce.
Zcela jistě mám trauma z jídla, které u mě v oblíbenosti obsadilo druhou příčku. Dokonce takové trauma, že jsem ho již několik let (v této kombinaci) nevložil do úst. Přesto si dlouhodobě rozhodně stříbrnou medaili zaslouží – to je bez debat.
Poprvé jsem podélně rozříznutý rohlík namazaný máslem, pokrytý plátky hermelínu a politý kečupem, jedl doma u staršího kamaráda, u kterého se konala slezina. Jeho rodiče nebyli doma a naši mi poprvé v životě dovolili být někde přes noc. No, bylo to v tom samém paneláku, jen v jiném bytě, takže stačilo, aby mi s sebou nedali bundu a já šel jen v pantoflích, a jelikož bylo venku mínus deset, měli rodiče celkem jistotu, že neopustím objekt.
Opravdu netuším, jestli jsem tam měl svoji první cigaretu nebo své první pivo, ale rozhodně jsem tam ochutnal poprvé své druhé nejoblíbenější jídlo na světě. Stavěl  jsem se k tomu z počátku nedůvěřivě, ale Petr (ten kamarád) tvrdil, že je to fakt dobrota. Byla.
Petr se odstěhoval a potkal jsem ho až na svatbě jeho bratra po dlouhých letech (asi patnácti). Má manželka při představování Petrovi řekla, že je ráda, že konečně poznává člověka, který ukázal jejímu manželovi druhé nejoblíbenější jídlo na světě. Po udivených pohledech a mém hrdě proneseném připomenutí „no ten rohlík s hermelínem a kečupem“ se Petr zamyslel a pak! „A jó, vzpomínám si. No, já tenkrát doma nic jinýho nenašel, tak jsem splácal, co bylo v lednici“.
Ze svatby jsem neměl nic. Pořád jsem myslel na to, jak jsem se stal obětí podvodu. A od té doby jsem na rohlík s hermelínem a kečupem zanevřel.
No, po trochu nepříjemných zážitcích vám snad teď spravím náladu. Zlatou medaili získává: Chleba se sádlem (a případně škvarky).
Po dlouhých mnoho let jsem tuto dobrotu dostával pravidelně u své prababičky, kdykoli jsem přišel na návštěvu. Jelikož byla čiperná až do dvaadevadesáti, těch chlebů bylo opravdu mraky. Sádlo měla v takové obrovské keramické míse uložené ve sklepě. S odstupem času si uvědomuji, že po těch mnoho let šlo pořád o to samé sádlo. Nevím tedy, jakou může mít sádlo trvanlivost – no jsem tady živý a zdravý.
Abych jen nevyžíral prababiččiny zásoby sádla z první světové války, občas jsem si tuto delikatesu „uvařil“ i doma. Takhle jednou večer se díváme v televizi na spartakiádu a já povídám rodičům: „Teda ta fialová cibule nemá vůbec žádnou chuť“. Ano, tak nějak jsem si představoval člověka, který neví, jestli se má smát, nebo brečet. No, nakonec se tatík rozesmál, i když si ty sazenice tulipánů opravdu přivezl až z Holandska, a to za těžce získané devizy.

Autor: Jan Novotný-Kuzma | pátek 22.2.2008 6:50 | karma článku: 30,80 | přečteno: 2296x
  • Další články autora

Jan Novotný-Kuzma

O identifikaci na hodinách tělocviku

Dobrý den, paní Králová, reaguji na Vaši stížnost ohledně převlékaní na hodiny tělesné výchovy, kdy je Vaše dcera nucena se převlékat ve společném prostoru se spolužačkou Františkem Dolákem...

12.9.2023 v 7:40 | Karma: 45,50 | Přečteno: 33308x | Diskuse| Společnost

Jan Novotný-Kuzma

O hnojení (programátor má problém)

Dobrý den. Asi po pěti letech od posledního příspěvku jsem donucen napsat další stať. Vzhledem k časové vytíženosti nebyla příležitost se blogu věnovat. Nicméně nyní potřebuji urgentní pomoc od vás, čtenářů. Jen poznámka: Ty, kterým se nevybaví mé výplody (což bude asi 100% čtenářů) upozorňuji, že je třeba brát můj článek s úsměvem. Takže seriózní čtenáři ochotní mi pomoci mohou přeskočit k posledním šesti odstavcům, kde je stručně popsán můj problém.

14.5.2014 v 14:47 | Karma: 19,72 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O výletu do Prahy

Předně bych chtěl upozornit, že už jsem v Praze byl, takže nejsem žádné vesnické ořezávátko. To jen, aby bylo jasno.

20.12.2009 v 14:15 | Karma: 27,82 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O stresu (z rozhodování)

Když jsem psal fejetonek O stresu, zaměřil jsem se na trému, která mě celý život provází. Nemalou dávkou stresu trpím, asi jako každý, při rozhodování v těžkých životních situacích, kdy následné rozhodnutí může zásadně ovlivnit váš život.

9.7.2009 v 11:15 | Karma: 19,45 | Přečteno: 806x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotný-Kuzma

O teambuildingu

Tak po dlouhé době mám konečně malý zážitek, o který bych se s vámi snad rád mohl podělit. A tím jest akce nazvaná teambuilding. Nutno předem uvést, že tuto akci jsem prodělal poprvé v životě, a to hned z kraje po nástupu u nového zaměstnavatele.

28.2.2009 v 9:40 | Karma: 27,53 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Trest pro potížistu Orbána. Jeho země dostane v příští Komisi slabé portfolio

2. června 2024  20:51

Maďarsko se zřejmě může rozloučit s tím, že by jeho zástupce v Evropské komisi příště získal...

Blesk zranil děti a dospělé v libereckém zámeckém parku, některé oživovali

2. června 2024  16:37,  aktualizováno  20:11

Celkem osmnáct lidí včetně dětí zranil blesk, který v libereckých Vratislavicích uhodil do stromu....

Nejpracovitější na světě? Číňané slaví nepřeberné množství svátků a umí to rozbalit

2. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně O Číňanech si řada lidí myslí, že jsou suchaři. Opak je ale pravda. Umějí za to pořádně vzít a...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3098x
Programátor s nadváhou

Seznam rubrik