Když se kloubí neschopnost s arogancí aneb ministr Heger v akci

Už nějakou dobu se ví, že doktoři chtějí odejít z našich nemocnic a hledat práci někde jinde. Člověk by řekl, že ministerstvo zdravotnictví s tím bude něco dělat. A lidé spoléhají na svědomí lékařů.

Myslím, že téměř každý občan v naší republice je obeznámen se situací ve zdravotnictví. Pro ty, kteří nejsou, stručně vysvětlím: Lékaři chtějí víc chechtáků, ale ministři si stejně jako strýček Skrblík sedí na svých sejfech a jejich přání doktorům nesplní.

No a doktoři tedy pohrozili tím, že hromadně odejdou z nemocnic a půjdou do zahraničí hledat štěstí. No a samozřejmě, že ani to na politiky neplatí. Lékaři tedy začínají plnit své hrozby a hromadně podávají výpovědi.

Já se teď nechci hádat o tom, jestli si lékaři zaslouží větší platy nebo ne. Na jedné straně je to, že někteří jsou skutečně nenasytní a chtěli by moc. Na druhé straně ale zase stojí to, že bez lékařů by na tom většina lidí skončila dost bídně. Lékaři zachraňují naše životy a za to si samozřejmě zaslouží o něco větší plat, ale v rozumné míře.

To si ale očividně myslím jenom já, protože včera ve Zprávách na Primě jedna paní v anketě říkala, že doktoři si vymýšlejí a že platy by měli mít stejné, jako všichni ostatní, že se ničím neliší. No v tom případě bych chtěl vidět, jak by jí při těžké dopravní nehodě pomohl třeba takový drvoštěp(ne, nemluvím o Dr. Voštěpovi), tedy dřevorubec.

Já pořád čekal, kdy se ministr zdravotnictví pan Heger s něčím vytasí. A on se skutečně vytasil. Pan velectěný ministr si zřejmě myslí, že nemusí nic řešit. Ono totiž jednoduše stačí lékařům přikázat, aby zůstali. Tým kolem pana ministra totiž přišel na vynikající plán. Vyhlásí stav krize a doktoři budou nuceni jít do práce. Tak to je přece hračka, ne?

A já se ptám, nechtěl by pan ministr strčit hlavu do kýble s medem, a pak skočit do klece k medvědům? Přece není možné, aby bez nějakého předchozího úsilí o domluvu, prostě nakázal lékařům: "Zůstaňte a makejte!"

Naštěstí pan ministr potřebuje pomoc hejtmanů, aby mu ten stav nouze vyhlásili a ti nic takového nehodlají udělat. A navíc by pan Heger potřeboval jasný důkaz toho, že jsou lidé v ohrožení. Pokud ale tohle bylo to jediné, na co dokázaly hlavičky z ministerstva zdravotnictví přijít, tak to potěš koště. To je mi pěkná demokracie, když se pan ministr chová jako král světa.

Normálně se o politiku nezajímám, protože to ani nemá cenu, ale tohle mi přijde akorát tak jako pěkná prasárna. Jaký na to máte názor vy?

Autor: Jan Liška | čtvrtek 30.12.2010 8:49 | karma článku: 13,24 | přečteno: 966x