Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Banky samy zvyšují úvěrové limity, aneb hranice dogmatické ekonomie

Dnes jsem se dočetl, že některé banky bez vyžádání ze strany klienta zvyšují limit na kreditní kartě [zdroj]. V dnešním blogu nabídnu dva rozdílné teoretické pohledy na otázku, jestli je to pro klienta něco špatného, a postesknu si nad tím, že někteří ekonomové se dogmaticky drží prvního z nich, respektive dogmaticky se drží závěrů prvního teoretického přístupu.

Začnu starším z přístupů. (Neo)klasická teorie spotřebitele je založena na předpokladu racionálních agentů, kteří maximalizují užitek (štěstí), ovšem za přítomnosti omezení. Tento přístup je znám také jako model homo oeconomicus (laický úvod je k dispozici v jakékoliv základní učebnici ekonomie, třeba Holman, Samuelson, Mankiw, etc.). Například spotřebitel může mít k dispozici určitý obnos, přičemž obnos a ceny různých druhů zboží udávají, co vše si spotřebitel může koupit (přípustnou množinu). Spotřebitel si vybere ten soubor statků, který je pro něj (subjektivně) nejlepší. Tohle je ovšem jen jedna z dlouhé řady aplikací vázané maximalizace v mikroekonomii (constrained maximization).

Podstatné je, že pokud se přípustná množina zvětší, spotřebitel (či agent v širším slova smyslu) si nikdy nemůže pohoršit. V našem případě, pokud banka klientovi dovolí půjčit si víc, přičemž se nijak nezmění podmínky čerpání úvěru do stávajícího limitu, klient si nemůže pohoršit. Vždycky si totiž může půjčit přesně tolik, kolik by si půjčil za původních podmínek. Může si ale půjčit i víc, pokud se tak rozhodne. Vzhledem k tomu, že předpokládáme dokonalou racionalitu, se tak rozhodne jen pokud je to pro něj lepší.

Pokud se lidé chovají jako homo oeconomicus, neměli by proti zvýšení limitu bez vyžádání nic namítat, případně by z něj měli mít radost. Ve skutečnosti však řada lidí, včetně klientů, kterých se tato změna týká, vyjadřuje značnou nevoli. Klasická ekonomická teorie nám odpověď na to, proč tomu tak je, neposkytne. Jistě, klienti by mohli mít averzi ke změnám podmínek bez vyžádání. Ovšem jsou změny, které klienti ocení (například snížení úroku, který musí platit za vypůjčené peníze), takže bychom museli přímo předpokládat určitou asymetrii v oceňování změn v podmínkách, což je metodologicky nepřijatelné.

Je zde ale druhý teoretický přístup, který vychází z behaviorální ekonomie, a poskytuje mnohem snažší odpověď. Tím teoretickým přístupem jsou modely zachycující netrpělivost spotřebitele, či "iracionalitu" (jsou to modely založené na hyperbolickém diskontování při intertemporálním rozhodování). Na tomhle blogu nemá smysl zacházet do technických detailů, zájemce odkážu na velmi stručný úvod na Wikipedii, případně na trochu delší, ale krásný úvod z pera Loewensteina et al (Time Discounting and Time
Preference: A Critical Review
). Podstatné je, že tento teoretický přístup připouští lidskou netrpělivost. A to v tom smyslu, že spotřebitelé dělají časově nekonzistentní plány. Například mohou naplánovat, že dnes si neco kopí na dluh, ale od zítřka začnou spořit. Když ale přijde zítřek, zase si něco koupí na dluh s tím, že spořit začnou následující den. Jejich "blaho" pak bude nižší, než kdyby se drželi plánu, který si stanovili první den.

Pro nás je podstatné, že pokud přijmeme, že lidé jsou netrpěliví ve smyslu konzistentním s hyperbolickým diskontováním, může pro ně zvýšení úvěrového limitu být na škodu. Což je v přímém rozporu s klasickou ekonomickou teorií. Jak experimenty, tak statistické techniky napovídají, že modely založené na hyperbolickém diskontování jsou lepší aproximací reality než klasická ekonomická teorie (kde je diskontování exponenciální). Lidé si svojí netrpělivost do značné míry uvědomují, což je demonstrováno i tím, že se snaží chránit sami před sebou, respektive před svou netrpělivostí. Můžou tedy na tom být lépe, pokud mají nižší úvěrový limit.

Viděli jsme, že i ekonomická teorie nám dává odpověď na otázku, proč se někteří lidé zlobí, že jim banka zvyšuje úvěrový limit. Sami totiž vědí, že se možná nedokážou vládnout a vypůjčí si víc, než by pro ně bylo lepší z dlouhodobého pohledu. Důležité ovšem je, že jedině moderní ekonomická teorie (behaviorální ekonomie) je v tomto případě vhodná, zatímco klasická je nám víceméně k ničemu. Tohle je jen jeden z mnoha příkladů obdobné situace. Přišlo mi ale zajímavé na něm ilustrovat, že s příklady selhání klasické ekonomické teorie se setkáváme poměrně často, a také vzbudit zájem o behaviorální ekonomii příkladem ze života ;)

Bohužel, někteří dogmatičtí ekonomové tyto moderní přístupy do značné míry ignorují. Trvají na tom, že homo oeconomicus je dobrou aproximací reality (včetně souvisejících pohádek o dokonalé konkurenci, informovanosti, atd.), z čehož dovozují, že za téměř každých okolností je dobré, aby vláda do ničeho moc nemluvila a dala lidem co nejvíc svobody. Jako by zapomínali, že jejich závěry stojí na předpokladech, které jsou značně problematické.

Takoví ekonomové dělají svými žvásty ostudu zbytku profese, tj. těm, kteří se snaží nevidět svět dogmaticky, ale takový, jaký je, a průběžně přizpůsobovat své názory a přijímat nové teoretické směry v souladu s empirickými poznatky.

Samozřejmě si uvědomuji, že o vhodnosti různých předpokladů se dá dlouho polemizovat, stejně jako o tom, zda na předpokladech vůbec záleží (Friedmanova perspektiva). Chtěl jsem jenom poukázat na problematiku intelektuální rigidnosti části ekonomů, zvláště pak v ČR.

Je mi jasné, že článek asi bude zajímat mnohem méně lidí, než kdybych vyplodil nějakou nenávistnou slátaninu, ať už by byl cílem té slátaniny kdokoliv, ale na to tu máme dost jiných expertů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kvasnicka | pondělí 12.9.2011 16:55 | karma článku: 7,89 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Jan Kvasnicka

Bohuslav Chamberlain

Premiér Sobotka dosáhl na jednání vlády mandátu mírnit sankce EU uvalené na Rusko. Tímto postojem prokázal značnou míru zbabělosti a nesolidarity.

3.9.2014 v 15:45 | Karma: 24,31 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Jan Kvasnicka

Podpora Prague Pride a polemika s blbcem

Po delší době jsem zavítal na místní blog a narazil na článek, který mi svou stupiditou vyrazil dech: 'V Praze dojde k rapidnímu oteplení. Dienstbiere, připrav si kaďák'. Sice bežně na internetové trolly nereaguju, je to asi stejné jako začít se hádat s opilým bezdomovcem křičícím obscénosti, ale co je moc, to je moc. Proto na následujících řádcích stručně vysvětlím, proč je autor článku (Oldřích Rambousek) nenávistník a polodement. Uvedu celý článek jako citaci s mým komentářem.

11.8.2014 v 12:15 | Karma: 15,68 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Jan Kvasnicka

Uchvatitel se dopustil velezrady

Myslel jsem, že po Klausovi už nemůže být hůř. Bohužel mě Zeman přesvědčil o opaku.

25.6.2013 v 17:35 | Karma: 26,58 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Jan Kvasnicka

Přímá volba ničemu nepomohla, je to marný

Dnes jen krátce. Když jsem před 5 lety sledoval volbu Václava Klause, ztratil jsem asi poslední zbytky důvěry v naše volené představitele. Pamatujete na poslance, u kterých se náhla objevily zdravotní problémy, a nemohli volit (Zubová)? Nebo poslance, kteří buď vlivem vydírání ze strany ODS nebo vlivem Šloufa (Zemana) podpořili Klause i proti linii své strany (Evžen Snítilý)?

26.1.2013 v 11:20 | Karma: 21,90 | Přečteno: 916x | Diskuse| Politika

Jan Kvasnicka

Amnestie - důsledek duševní poruchy nebo promyšlený zločin?

Úvodem se omlouvám za ryze politický blog. Neuchyluji se k tomu rád, ale rozhodnutní prezidenta o vyhlášení amnestie považuji za natolik skandální, že nemůžu nereagovat. Nejprve krátce k tomu, proč považuji amnestii za skandální.

2.1.2013 v 12:30 | Karma: 41,14 | Přečteno: 2802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1135x
PhD student ekonomie v Cambridge, sekulární humanista.

Seznam rubrik