Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Amnestie - důsledek duševní poruchy nebo promyšlený zločin?

Úvodem se omlouvám za ryze politický blog. Neuchyluji se k tomu rád, ale rozhodnutní prezidenta o vyhlášení amnestie považuji za natolik skandální, že nemůžu nereagovat. Nejprve krátce k tomu, proč považuji amnestii za skandální.

 Plné znění má 5 článků. Články 1,3 a 4 obsahují prominutí nebo zmírnění některých již uvalených trestů. S těmito články nesouhlasím. Sice se sníží přeplněnost věznic, ale domnívám se, že pokud v naší zemi s pomalým soudním systémem a možností odvolání se v několika stupních někdo opravdu skončí ve vězení, zaslouží si to a měl by nést následky svého chování. Navíc se nepochybně v krátkém období zvýší kriminalita. Prezident ponese morální odpovědnost za každý zločin spáchaný předčasně propuštěnými.

Zatímco s články 1,3 a 4 nesouhlasím, dokážu si představit, že někomu se mohou zdát ospravedlnitelné z praktického hlediska. Článek 2 ovšem považuji za naprosto skandální. Marně pátrám v paměti po horším politickém rozhodnutí v posledních letech. Znění článku je následující:

'Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.'

Tímto rozhodnutím uniknou trestu všichni ti, kdo se dopustili před rokem 2005 trestného činu se sazbou do deseti let a různými průtahy či politickými tlaky na státní zastupitelství dosáhli toho,  že zatím nebyli pravomocně odsouzeni. Mimo jiné se to vztahuje na následujicí paragrafy trestního zákona: §331 Přijetí úplatku (kromě jednání se zvlášť vysokou škodou), §332 Podplacení, §333 Nepřímé úplatkářství, §256 Sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, §257 Pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Korupci považuji za rakovinu naší společnosti a jsem naprosto v šoku z toho, že mnozí zločinci nebudou kvůli prezidentovi nikdy potrestáni a mohou mít od včerejška klidný spánek. Vidím v zásadě dvě možná vysvětlení vyhlášení amnestie tak, jako to udělal prezident Klaus.

  • Duševní porucha - Prezident neměl žádné zásadní důvody k vyhlášení amnestie. Udělal to jen proto, aby demonstroval moc, a to bez ohledu na následky. Vysvětlením je v tomto případě kombinace chorobné ješitnosti a možná i úpadku schopnosti přemýšlet, způsobené věkem. Článek 2 není úmysl, ale nedbalost. V tomto případě bychom se na prezidenta nemuseli zlobit, ale mělo by nám ho být líto.
  • Promyšlený zločin - Prezidentovým záměrem bylo především zabránit vyšetřování starých korupčních případů, a to ať už přímo kvůli sobě nebo kvůli svým přátelům či známým. Vyhlášení široké amnestie, v jejímž důsledku se dostanou na svobodu tisíce vězňů odsouzených za jiné zločiny pak bylo jen zastíracím manévrem, který měl odpoutat pozornost veřejnosti od zametání korupčních případů pod koberec

Rád bych přišel s jiným vysvětlením prezidentova jednání, ale prostě to nedokážu. Ať platí kterákoliv varianta, prezident jasně demonstroval, že je nezpůsobilý dále vykonávat úřad (pokud kdy způsobilý byl). Jediné pozitivum je, že nám zbývá už jen šedesát čtyři dnů...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kvasnicka | středa 2.1.2013 12:30 | karma článku: 41,14 | přečteno: 2802x
  • Další články autora

Jan Kvasnicka

Bohuslav Chamberlain

Premiér Sobotka dosáhl na jednání vlády mandátu mírnit sankce EU uvalené na Rusko. Tímto postojem prokázal značnou míru zbabělosti a nesolidarity.

3.9.2014 v 15:45 | Karma: 24,31 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Jan Kvasnicka

Podpora Prague Pride a polemika s blbcem

Po delší době jsem zavítal na místní blog a narazil na článek, který mi svou stupiditou vyrazil dech: 'V Praze dojde k rapidnímu oteplení. Dienstbiere, připrav si kaďák'. Sice bežně na internetové trolly nereaguju, je to asi stejné jako začít se hádat s opilým bezdomovcem křičícím obscénosti, ale co je moc, to je moc. Proto na následujících řádcích stručně vysvětlím, proč je autor článku (Oldřích Rambousek) nenávistník a polodement. Uvedu celý článek jako citaci s mým komentářem.

11.8.2014 v 12:15 | Karma: 15,68 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Jan Kvasnicka

Uchvatitel se dopustil velezrady

Myslel jsem, že po Klausovi už nemůže být hůř. Bohužel mě Zeman přesvědčil o opaku.

25.6.2013 v 17:35 | Karma: 26,58 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Jan Kvasnicka

Přímá volba ničemu nepomohla, je to marný

Dnes jen krátce. Když jsem před 5 lety sledoval volbu Václava Klause, ztratil jsem asi poslední zbytky důvěry v naše volené představitele. Pamatujete na poslance, u kterých se náhla objevily zdravotní problémy, a nemohli volit (Zubová)? Nebo poslance, kteří buď vlivem vydírání ze strany ODS nebo vlivem Šloufa (Zemana) podpořili Klause i proti linii své strany (Evžen Snítilý)?

26.1.2013 v 11:20 | Karma: 21,90 | Přečteno: 916x | Diskuse| Politika

Jan Kvasnicka

Chci v ČR svobodu slova

Dnes mě dost nepříjemně zaskočila zpráva, že prodejci trika s Breivikem hrozí až rok vězení za schvalování trestného činu. Je to zatím asi nejextrémnější příklad stupidity omezování svobody slova v naší zemi, a donutilo mě to po víc než roce napsat článek na blog.

11.12.2012 v 16:30 | Karma: 22,20 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1135x
PhD student ekonomie v Cambridge, sekulární humanista.

Seznam rubrik