Za vzestupem komunistů stojí bývalé pravicové strany

Výsledky krajských a senátních voleb se interpretují jako jednoznačné vítězství KSČM. Političtí komentátoři mluví o nástupu levice, která sahá po ústavní většině v Senátu a po dalších parlamentních volbách zřejmě i v Poslanecké sněmovně. Osobně bych o nástupu levice nemluvil a přičiny úspěchu KSČM vidím úplně někde jinde. 

Hlavním znakem těchto voleb je nízká volební účast a struktura hlasujících. Voleb se zúčastnilo necelých 37% voličů. To je velmi malý vzorek elektorátu na to, abychom mohli vynést soud, že se česká společnost posunula výrazně doleva. S ohledem na nízkou volební účast si musíme položit otázku, kdo přišel volit a kdo zůstal doma?

Snad nejdisciplinovanější voliče má komunistická strana. Tito lidé vždy chodí k volbám. Považuji vcelku za paradox, že voliči strany, která v jistém slova smyslu navazuje na předlistopadovou KSČ, nejpoctivěji využívají vrchol demokratického systému, jakým svobodné volby bezesporu jsou. Ve spojitosti s nízkou volební účastí pak mají komunisté vyhráno.

Doma letos zůstali pravicoví voliči. Nevěřím totiž, že se národ zbláznil a uvěřil populistickým slibům naší levice. Pravicoví voliči jsou zkrátka zklamaní a nemají koho volit. Je to výsledek politiky ODS a TOP 09, které opustily pravicový program a posunuly se blíž k sociální demokracii. Zvláště Občanská demokratická strana páchá sebevraždu v přímém přenosu, protože od TOP 09 snad nikdo ani žádný pravicový zázrak nečekal.

Povolební reakce vrcholných představitelů ODS zatím nenaznačují, že by se strana vzpamatovala a otočila kormidlo opět doprava. Petr Nečas jen prohlašuje, že ODS platí daň za reformy. Jaké reformy má pan předseda vlády na mysli? Zpackanou penzijní reformu, bezhlavé škrty nebo zvyšování daní (které ostatně ODS v roce 2010 odmítala)? To že jsou reformy? Pan Nečas má zřejmě zvláštní představu o reformách. A to se zde nechci více rozepisovat o jménech Dalík, Bém, Topolánek, Janoušek, Vondra, Drobil aj., kteří permanentně pracují na tom, aby se z ODS stala mimoparlamentní strana.

Znovu se podivuji nad tím, že regiony mlčí a příhlížejí destrukci vlastní strany. ODS má spoustu dobrých zástupců, kteří jsou kvalitními primátory a starosty. Proč tito lidé nepovstanou a neočistí jméno Občanské demokratické strany a neukáží veřejnosti, že to s renesancí pravicové politiky myslí opravdu vážně? Bez pravicové politiky nemůže naše země dlouhodobě prosperovat. Socialistické vlády znají pouze jediný program a to budování sociálního státu, který v Evropě prakticky zkrachoval. Proto je nutné mít kvalitní pravici, která bude přijatelnou alternativou k socialistickým zvěrstvům. Bohužel pravicová strana je v Evropě nedostatkovým zbožím. A na obrat to zatím nevypadá.

Je pravdou, že vznikají různé straničky, které mají dobrý program, ale neumějí zaujmout voliče. Mám na mysli například Stranu svobodných občanů. Z pohledu pravicového voliče se jedná o stranu s vynikajícím programem. Svobodní však nemají sílu na to, aby se stali reálnou politickou silou. A zdá se, že ani tyto volby nepřinutily pravicového voliče hledat alternativu u SSO.

Letošní volby nám ukázaly, v jak katastrofálním stavu je česká pravice. Voliči svou nevolbou dali jasně najevo, co si o stavu české politiky myslí. Navíc voliči projevili vysokou míru inteligence, když nedali své rozhořčení najevo volbou extrémistických stran. Zřejmě čekají na znovuzrození pravicové polititky. Voliči hodili pravici rukavici, otázkou zůstává, zda se pravice vzpamatuje a hozenou rukavici zvedne?

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Koucký | čtvrtek 18.10.2012 0:06 | karma článku: 13,48 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26

Jan Koucký

25 úspěšných let

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56