Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

Po teroristických útocích v Paříži se svět oblékl do francouzských barev. Sdělovací prostředky nás minutu po minutě informovaly o krocích prezidenta Hollandea, který vyrazil na cestu kolem světa, aby získal podporu pro boj proti Islámskému státu. Nový boj proti terorismu odstartoval další útok na svobodu jednotlivce, která je krok za krokem omezována pomocí strachu. A právě strach a rezignace na dosavadní způsob života a tradice je velkým vítězstvím Islámského státu. Obhajoba západních hodnot začíná a končí na sociálních sítích. Změnit profilovou fotku do barev francouzské vlajky nic nestojí a dotyčný si může připadat jako hrdina. Je škoda, že ten samý hrdina neměl odvahu upravit „profilovku“ do barev ruské vlajky, když teroristé vyhodili do povětří ruské letadlo, kde zemřelo více lidí než v Paříži. Zřejmě by to nebylo korektní.

V souvislosti s pařížskými atentáty si však musíme uvědomit, že Islámský stát nevznikl přes noc. Někdo je za jeho vznik a rozvoj do dnešní velikosti a síly zodpovědný. Stejně tak jako před mnoha lety nevzniklo přes noc plně vyzbrojené a k boji odhodlané nacistické Německo. Islámisté i Hitler vyrostli díky mlčení a přezíravosti Západu. Tzv. Arabské jaro přineslo chaos do celého regionu. Vývoz demokracie se nezdařil. A uprchlická krize je jen špičkou nechutného dortu, který si Západ upekl a bude ho muset sníst až do posledního drobečku, včetně České republiky.

Když se vrátím k cestám prezidenta Hollandea, musím je označit za pěkné divadlo pro voliče. Spojenci již proti Islámskému státu bojují pomocí náletů. Snad v každých zprávách vidíme, jak z letadlových lodí startují rakety. A výsledek? Islámský stát žije. Jak je možné, že jeho hlavním zdrojem příjmů je prodej ropy, kterou těží na obsazeném území. A kdo tuto ropu kupuje a tedy i financuje islámské teroristy? Nevěřím, že odpovědi na tyto otázky nejsou již dávno zodpovězeny. Když se opět podíváme do minulosti, tak dnešní Západ je stejně slabý jako ve 30. letech 20. století. Bohužel zatím nikde nevidím žádného Churchilla.

Ještě před atentáty v Paříži a v Egyptě (ruské dopraví letadlo) byl vysloven názor, že bez pozemní operace se Islámský stát porazit nedá. Vzdušné operace jsou jen lacinou přehlídkou americké, ruské a evropské bojové techniky. Efekt je prakticky nulový. Je nutná spolupráce Západu a Ruska, kterou si opravdu nepředstavuji tak, že Turecko bude sestřelovat ruské stíhačky. Islámský stát těží z nejednotnosti svých nepřátel a strachu jít do otevřeného boje, protože zejména evropská veřejnost není připravena na vojenské oběti v případě otevřeného konfliktu. Otázkou je, zda je ochotna akceptovat strach při každé cestě metrem či návštěvě divadla.

Autor: Jan Koucký | středa 2.12.2015 12:15 | karma článku: 29,10 | přečteno: 1337x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Starého Sobotku novým kouskům nenaučíš

Zdá se, že česká ekonomika má to nejhorší za sebou a začíná opět růst. Oživující hospodářství je nadějí pro nezaměstnané, celkovou náladu ve společnosti a v neposlední řadě i pro státní rozpočet. Ministerstvo financí již ohlásilo, že za prvních 7 měsíců letošního roku se vybralo na daních o 25 miliard korun víc, celkově stouply příjmy o 40 miliard. Na základě těchto čísel můžeme odhadnout, že za celý letošní rok by mohlo dojít k navýšení příjmů o cca 70 miliard korun. Schodek státního rozpočtu by tak při troše zodpovědnosti mohl být 42 miliard (schváleno bylo 112 miliard). Jenže to by u kormidla nesměla sedět socialistická vláda, jejíž předseda sestavoval deficitní rozpočty i v dobách, kdy HDP rostlo o 6%.

14.8.2014 v 14:45 | Karma: 36,68 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.