Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řecku 110 miliard nestačí - Athény opět volají o pomoc

Záchrana eura si zřejmě vyžádá další zadlužení států eurozóny. Prvotní záchrana eura stála 110 miliard eur. Dnes je jasné, že tato částka nebude Athénám stačit a bude nutná další finanční injekce pro roky 2012 a 2013. Šéf Evropské centrální banky navrhuje, aby eurozóna půjčila Řecku dalších 50 miliard eur. Ale ani tato suma nezaručuje, že země pod Olympem nakonec nevyhlásí státní bankrot a neopustí eurozónu. Současně je velmi reálné, že o další pomoc požádá Irsko a Portugalsko. Pokud by se přidalo i Španělsko, euro se zhroutí jako domeček z karet a státům eurozóny zůstanou astronomické dluhy. Otázkou je, zda je levnější euro zachránit či zrušit???

Když 1.ledna 2002 nahradilo euro národní měny států eurozóny, panovalo v celé Unii neopakovatelné nadšení. Euronadšenci nás začali přesvědčovat, že jedině euro nám zajistí trvalý hospodářský růst a s tím spojený nekonečný blahobyt. Ještě chyběla zmínka o trvalém míru.... Státy mimo eurozónu se začaly předhánet v termínech, kdy bude i v jejich zemi zavedena ona zázračná společná evropská měna. Kritici eura byli považováni za kacíře a kdybychom žili v době Jana Husa, docházelo by jistě i k veřejnému upalování. Odhaduji, že prvním upáleným by byl český prezident Václav Klaus. Česká televize by vše vysílala přímým přenosem, který by samozřejmě vedl Václav Moravec. Celou akci by svými zasvěcenými komentáři o škodlivosti Klause komentovali Halík, Pehe a Šiklová. Den Klausova upálení by se jistě stal státním svátkem v celé EU.

Vývoj v eurozóně nám jasně ukazuje, že pravdu měl a má opět Václav Klaus. Euro nepřineslo žádný zázračný hospodářský růst. Stejná úroková míra pro všechny státy eurozóny se ukazuje být hlavním problémem eura. Je logické, že jinou sazbu potřebuje stát zažívající hospodářský růst a jinou stát směřující do recese. Otcové eura falešně předpokládali, že společně s eurem vzniknou Spojené státy evropské, kde bude probíhat stejný hospodářský vývoj. Něčeho takového nelze v Evropě dosáhnout. A to ani v případě vzniku  Svazu evropských socialistických republik (SESR), kde by bylo hospodářství centrálně plánováno Bruselem. Výsledky centrálního planování známe všichni. Tudíž ani tudy cesta nevede. Na tuto skutečnost v Bruselu ještě nepřišli a tak se dál snaží vybudovat SESR. Jen nevím, kdo bude generálním tajemníkem - Merkelová nebo Sarkozy???

Euro se dnes potácí nad propastí. Zatím se čím dál víc naklání a rozhodně bych si nevsadil na jeho existenci i po roce 2015. Od minulého pátku se veřejné mluví o odchodu Řecka z eurozóny. Ostatně nic lepšího by se Řecku stát ani nemohlo. Řecko by mohlo v klidu vyhlásit státní bankrot, odepsat část dluhu a díky vlastní měně získat větší konkurenceschopnost. Evropští politici nám mohou říkat cokoliv, ale i oni vědí, že státní bankrot Řecka je nevyhnutelný. Nové a nové půjčky problém jen posouvají. Jsem zvědavý, jak bude Angela Merkelová doma vysvětlovat, že se Německo musí opět o něco více zadlužit, aby Řekové přežili následující dva roky. A nezůstávejme pouze u Řecka. Již dnes se mluví o další pomoci Irsku a Portugalsku + ve frontě na pomoc čeká Španělsko.

Brusel by měl přiznat, že se euro neosvědčilo. Toto přiznání by bylo faktickým koncem evropské politické elity, která by se musela odporoučet. Ostatně nic lepšího by se nám stát ani nemohlo. Záchrana eura zatím přišla na takřka 300 miliard eur. O tuto částku se eurozóna musela zadlužit. A výsledek??? Euro je i nadále nevyléčitelným pacientem, kterého při životě udržují pouze přístroje. V tomto případě další a další půjčky. Pokud pacienta (euro) odpojíme, ulevíme se jemu i nám. Rozpuštění měnové unie není žádnou katastrofou. Ostatně rozdělení Československa budiž zářným příkladem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Koucký | úterý 10.5.2011 12:20 | karma článku: 29,96 | přečteno: 2211x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

D4 uzavřel náraz auta do stromu. Pro těžce zraněné dítě přiletěl vrtulník

27. května 2024  18:07,  aktualizováno  18:31

Dálnici D4 na Příbramsku dnes v podvečer uzavřela nehoda osobního auta, které narazilo do stromu....

Potvrzeno, francouzští vojáci míří na Ukrajinu. A F-16 mají dorazit do 14 dnů

27. května 2024  18:25

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

KLDR odpálila další raketu. Tokio je ve střehu, Soul reagoval leteckým cvičením

27. května 2024  16:39,  aktualizováno  17:15

Severní Korea v pondělí ze svého západního pobřeží odpálila raketu zatím neupřesněného typu, uvedla...

Dominik Feri nastoupil do vězení. Výzvu od soudu dostal minulý týden

27. května 2024  16:21,  aktualizováno  17:11

Bývalý poslanec Dominik Feri nastoupil do vězení, uvedl server tn.cz. Podle informací ČTK do vězení...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.