Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalouskova složenka 2 roky poté

Před posledními parlamentními volbami obohatil Miroslav Kalousek naše poštovní schránky složenkou, na které byla částka 121 tisíc korun českých. Tato suma vyjadřovala dluh každého z nás a měla voliče upozornit na katastrofální stav veřejných financí. Text na složence nás vybízel k zodpovědné volbě s ohledem na počínající dluhovou krizi v Evropě. Složenka zabrala a voliči umožnili vznik koalice ODS-TOP09-VV a Miroslav Kalousek se stal ministrem financí. Pojďme se tedy podívat, jak se po dvou letech vlády Miroslava Kalouska změnil stav veřejných financí.

I s odstupem dvou let hodnotím Kalouskův nápad přepočítat státní dluh na jednotlivce za velmi dobrý krok. Mnozí občané prozřeli a nepřijali tak Paroubkovu tezi, že státní dluhy se platit nemusí.

Pokud by Nečasova vláda byla skutečně vládou rozpočtové odpovědnosti, došlo by za jejího uřadování k zastavení zadlužování a ministr Kalousek by nám mohl poslat složenku se stejnou nebo nižší částkou. Realita je bohužel taková, že od května 2010 do letošního července vzrostl dluh jednotlivce na 156 tisíc korun. Celkem státní dluh činí 1,636 bilionu korun a dosáhl tak 42,6% HDP. Ptáte se, kde se stala chyba, když vláda již dva roky škrtá, zvedá daně a přesvědčuje nás, že provádí stabilizaci veřejných financí?

Zásadní problém je v tom, že vláda nenašla odvahu ke skutečným reformám a efektivním úsporám. Ke státnímu rozpočtu jsou i nadále přisáté pijavice, které z něho odčerpávají astronomické částky. Ano, mám na mysli předražené státní zakázky, které se staly pro řadu firem, politiků či politických stran velmi slušným zdrojem příjmů. Navíc je tento způsob utrácení veřejných prostředků podporován Evropskou unii, která si pomocí různých fondů kupuje národní i regionální vlády. Celá politika evropských dotací je od samého začátku chybně nastavena. Brusel podporuje zadlužování a realizaci projektů, jejichž cena a smysl budí od samého začátku pochyby.

Miroslav Kalousek za celou dobu svého působení na ministerstvu financí nenavrhl jediné opatření, které by zastavilo zadlužování a směřovalo rozpočet do černých čísel. Pan ministr nám pouze zvyšuje daně a tváří se u toho, jako by byl největším reformátorem v naší historii. Paradoxem je, že samotné ministerstvo financí potichu přiznává, že vyšší daně nenaplňují státní pokladnu tak, jak si pan Kalousek namaloval. Letošní zvýšení DPH mělo přínést do státního rozpočtu o cca 4O miliard korun víc. Výnos z této daně je přitom ještě nižší, než byl ve stejném období v roce 2011. Kromě DPH je obdobná situace i u spotřební daně a daně z příjmu právnických osob.

Vláda se nepoučila a pro rok 2013 nám opět připravila zvýšení daní. Na české ministerstvo financí zřejmě nedorazila informace, že nižší daně znamenají vyšší výnos. Toto pravidlo platilo, platí a platit bude vždy. Jen Miroslav Kalousek ho zřejmě nezná, nebo nechce znát?

Nečasova vláda dusí českou ekonomiku neefektivními škrty, vysokými daněmi a rostoucí regulací. Škrty jsou vykládány za reformy a zvýšení daní jako nezbytné zlo. Miroslav Kalousek ve své funkci totálně selhal. Za jeho ministrování vzrostl dluh jednotlivce o 35 tisíc. Vládní politika škrtů a rostoucích daní se tak minula účinkem.

Požadovat Kalouskovo odvolání nemá v tuto chvíli smysl. TOP 09 dala již několikrát najevo, že bez Kalouska je pokračování vlády nemožné. Jedinou možností, jak se zbavit Miroslava Kalouska ,je tak pád vlády a předčasné volby. Bohužel ani tato varianta neznámená spásu. Dnešní levicovou vládu by zítra vystřídala další levicová vláda. Česká republika se tak ocitla v začarovaném kruhu, ze kterého zatím nevede cesta ven.

Jedinou naší nadějí je renesance pravice, která je zatím v nedohlednu. Občanská demokratická strana páchá sebevraždu v přímém přenosu, TOP 09 jsou staří lidovci v novém knížecím kabátě a Strana svobodných občanů zatím nemá sílu výrazněji uspět na celonárodní úrovni. U strany Petra Macha je škoda, že málo využívá dnešní úpadek pravice k posílení svých pozic. Strana musí být vidět a slyšet. Právě v mediální oblasti mají Svobodní největší deficit.

Autor: Jan Koucký | pátek 20.7.2012 0:23 | karma článku: 26,04 | přečteno: 1721x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.