Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hledá se předseda vlády Petr Nečas!!!

Vládní představa důchodové reformy je pod stále silnější kritikou a předseda vlády Petr Nečas mlčí. S nadsázkou lze říci, že česká vláda by měla vyhlásit pátrání po svém předsedovi. Od nástupu do funkce premiéra působí Petr Nečas velmi nejistě a mnozí ho dokonce označují za slabého předsedu vlády. Pokud hodlá Petr Nečas i nadále předsedat vládě, která myslí svůj reformní zápal vážně, měl by vystoupit ze svého úkrytu a začít nám konečně vysvětlovat, co s námi tato vláda vlastně zamýšlí? Původně jsem si myslel, že vláda provede opravdovou reformu penzijního systému. Současná vládní předloha má k reformě s velkým R neskutečně daleko.

Od začátku bylo jasné, že důchodová reforma nás bude něco stát. Největší koaliční strany ODS a TOP 09 jdou proti svému programu a navrhují, aby se tato nereforma zaplatila zvýšením DPH. Navíc vyjímky, které prosadily VV, jdou proti zdravému rozumu. Proti sjednocení DPH nemám zásadní výhradu. Nicméně jednotná sazba ve výši 20% je naprostý nesmysl. Je to jen další tahání peněz z našich kapes na financování tohoto neefektivně řízeného státu. Stát by měl zejména začít šetřit. Od tohoto programu se Nečasova vláda zřejmě odklání. Na loňské škrty je nutné navázat opravdovými reformami, abychom zlevnili chod státu a peníze vynakládali účelně. Ministr Kalousek včera slavnostně slíbil, že vláda již další zvyšování daní v tomto volebním období neplánuje. Tomu říkám útěcha. Mnozí odborníci se příklánějí k názoru, že důchodovou reformu můžeme zaplatit z budoucí privatizace a dividend z ČEZu. Právě ČEZ je ona pověstná slepice, která by měla snášet zlatá vejce. Ostatně všichni jsme ji z našich peněz pěkně vykrmili. Vláda místo promyšlené koncepce prosazuje zdražení, které má zajistit faktické zachování průběžného systému, který není z dlouhodobého hlediska udržitelný. Demografický vývoj mluví zcela jasně. Navíc sociální demokracie slibuje, že v okamžiku převzetí vlády znárodní soukromé penzijní fondy. Ani toto prohlášení Davida Ratha však Petra Nečase nevyprovokovalo k reakci. Proč??? Co má pan předseda vláda tak důležitého na práci, že k důchodové reformě fakticky mlčí???

Důchodová reforma je dlouhodobý projekt, který rozhodně přesahuje jedno volební období. V tomto duchu by měla současná vláda jednat. Radikální reforma přinese své ovoce a další vláda nebude mít ambici cokoliv měnit. Ostatně Slovensko je toho zářným příkladem. Robert Fico vyhlašoval, že Dzurindovy reformy zruší. Po usednutí do premiérského křesla, však nezrušil prakticky nic. Je možné, že si i tento populista uvědomil, že předcházející vláda udělala špinavou práci za něho. Navíc jeho naléhání, aby Slováci opustili soukromé fondy, nebylo vyslyšeno. Dzurinda však s veřejností komunikoval. Petr Nečas bohužel mlčí.

Petr Nečas by se měl zasadit o to, aby se o penzijní reformě vedla vážná diskuse, která vyústí v přijatelnou reformu s velkým R. Když mluvím o přijatelné reformě, rozhodně nemám na mysli reformu bezbolestnou. Bezbolestná reforma prakticky neexistuje. Stejně tak nelze zdražování nazvat reformou.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Koucký | středa 9.3.2011 11:10 | karma článku: 17,79 | přečteno: 1649x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Zajali jsme několik izraelských vojáků, tvrdí Hamás. Izrael to popřel

26. května 2024  7:38

Bojovníci hnutí Hamás při sobotních bojích v Džabáliji na severu pásma Gazy zajali izraelské...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 11 obětí

26. května 2024  7:20

Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.