František Bublan – falešný spasitel pracujících

Socialismus nikdy nespí. Nikdy nejí a nikdy nemá dost. Jakmile zreguluje jednu oblast, už se poohlíží po další. Nesplněným snem socialismu je řídit každou lidskou činnost. S rozvojem moderních technologií se možná přidá i touha, ovládat lidskou mysl. Ale to už trochu nadsazuji. Socialismus chce prostřednictvím mocného a velkého státu zasahovat do oblastí, kde nemá absolutně co pohledávat. Zatím poslední výstřel míří na regulaci otevírací doby obchodních řetězců.  

Senátor František Bublan se rozhodl znovu předložit zákon, který by uzavřel obchodní řetězce během sedmi státních svátků. Sociální demokrat Bublan svůj návrh obhajuje mimo jiné tím, že se tak omezí nešvar posledních let, kdy rodiny tráví volné dny v obchodních centrech. Přiznám se, že také nechápu, jak může někoho naplnit den prožitý v chrámech konzumu. Nicméně platí, že to, jak ta či ona rodina vyplní svůj volný den, je plně v kompetenci této rodiny. A nikdo, ani pan Bublan, jim do toho nemá co mluvit.

Dalším argumentem pro přijetí Bublanova zákona je vykořisťování zaměstnanců. Už jsem dokonce zahlédl propagační video, ve kterém otec propásl Štědrý den, protože byl v práci. Socialisté tak opět sázejí na emoce. Snaží se obyčejné lidi přesvědčit, že to jsou oni, kteří myslí na blaho a spokojenost rodin. Není tomu tak. Jednak je třeba rázně popřít omyl, že jsou zaměstnanci obchodních řetězců vykořisťováni. Za práci ve státní svátek mají jasné příplatky dle zákoníku práce. O výši platu se zde nehodlám rozepisovat. Ten souvisí s danou pozicí, kvalifikací a délkou praxe. A v neposlední řadě musím podtrhnout zmínku, že pokud někomu toto zaměstnání nevyhovuje, může jej kdykoliv změnit. Nejsme v pracovních táborech. Každá profese má svoje. Ideální zaměstnání prostě neexistuje.

Návrh pana senátora si zaslouží ještě dvě malé poznámky. Když už se socialisté tak dojemně zajímají o Vánoce zaměstnanců obchodních center, pak bych jim velmi doporučil zájem i o ostatní profese, které nemalému počtu lidí zajišťují pracovní svátky klidu a míru. Mluvím zde o lékařích, sestrách, policistech, hasičích, pilotech, letuškách, strojvedoucích, průvodčích a mnohých jiných. Buďme důslední, pojďme dopracovat Bublanův návrh a zakažme lidem o svátcích cestovat, marodit, bourat či krást. Vždyť lidé z výše uvedených profesí mají také nárok na klidné Vánoce.

Druhá poznámka se musí dotknout samotných obchodních řetězců. Bublanův zákon zcela vědomě a záměrně zasahuje do vztahu nabídky a poptávky. Ve zkratce lze říci, že pokud by lidé nechodili nakupovat, tak prodejní řetězce by jen těžko měly otevřeno. Prosté a jednodnoduché. Pro socialisty však nepochopitelné.

Socialistické návrhy jsou úsměvné v tom, že se vždy snaží povýšit jednu skupinu lidí nad ostatní. Vzpomeňme na urputný boj o stravenky. Daňové zvýhodnění vlastně říká, že ti, co stravenky nemájí, dotují ze svých daní obědy hrstce vyvolených. No není to báječné? Pokud se firma rozhodne pro zaměstnanecký benefit ve formě stravenek, nechť tak učiní, ale nevidím důvod, proč by to měl být daňově uznatelný náklad. Stejná logika platí pro výhody vyplývající z prací v různých oborech. Nechápu, proč by měli mít zaměstanci v dopravě (včetně těch na ministerstvu) jízdné zdarma. Ve stejné logice by měl mít zaměstnanec banky nárok na bezplatné služby svého zaměstnavatele, řezník na maso zdarma, horník na uhlí a “škodovák” na octavii. Přes evidentní nesmyslnost je odstranění těchto nerovností v nedohlednu. Žijeme v době odborářské mediokracie, ve které je možné, aby menšina řídila většinu.

Po přečtení tohoto textu bude zřejmě řada z vás nesouhlasně kroutit hlavou a vypustí  z úst poznámku, že se Bublan zbláznil. To nemohu posoudit, protože pana senátora osobně neznám. Co však znám dokonale je chování voličů (občanů) této země. Neskokojenost končí před volební místností. Jak jinak si vysvětlit stále se opakující jev, kdy s podobnými návrhy ostře nesouhlasíme a pak opakovaně volíme ty, kteří je navrhují a prosazují.

 

Psáno pro www.eportal.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Koucký | úterý 31.12.2013 9:58 | karma článku: 31,25 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26

Jan Koucký

25 úspěšných let

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56