Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

František Bublan – falešný spasitel pracujících

Socialismus nikdy nespí. Nikdy nejí a nikdy nemá dost. Jakmile zreguluje jednu oblast, už se poohlíží po další. Nesplněným snem socialismu je řídit každou lidskou činnost. S rozvojem moderních technologií se možná přidá i touha, ovládat lidskou mysl. Ale to už trochu nadsazuji. Socialismus chce prostřednictvím mocného a velkého státu zasahovat do oblastí, kde nemá absolutně co pohledávat. Zatím poslední výstřel míří na regulaci otevírací doby obchodních řetězců.  

Senátor František Bublan se rozhodl znovu předložit zákon, který by uzavřel obchodní řetězce během sedmi státních svátků. Sociální demokrat Bublan svůj návrh obhajuje mimo jiné tím, že se tak omezí nešvar posledních let, kdy rodiny tráví volné dny v obchodních centrech. Přiznám se, že také nechápu, jak může někoho naplnit den prožitý v chrámech konzumu. Nicméně platí, že to, jak ta či ona rodina vyplní svůj volný den, je plně v kompetenci této rodiny. A nikdo, ani pan Bublan, jim do toho nemá co mluvit.

Dalším argumentem pro přijetí Bublanova zákona je vykořisťování zaměstnanců. Už jsem dokonce zahlédl propagační video, ve kterém otec propásl Štědrý den, protože byl v práci. Socialisté tak opět sázejí na emoce. Snaží se obyčejné lidi přesvědčit, že to jsou oni, kteří myslí na blaho a spokojenost rodin. Není tomu tak. Jednak je třeba rázně popřít omyl, že jsou zaměstnanci obchodních řetězců vykořisťováni. Za práci ve státní svátek mají jasné příplatky dle zákoníku práce. O výši platu se zde nehodlám rozepisovat. Ten souvisí s danou pozicí, kvalifikací a délkou praxe. A v neposlední řadě musím podtrhnout zmínku, že pokud někomu toto zaměstnání nevyhovuje, může jej kdykoliv změnit. Nejsme v pracovních táborech. Každá profese má svoje. Ideální zaměstnání prostě neexistuje.

Návrh pana senátora si zaslouží ještě dvě malé poznámky. Když už se socialisté tak dojemně zajímají o Vánoce zaměstnanců obchodních center, pak bych jim velmi doporučil zájem i o ostatní profese, které nemalému počtu lidí zajišťují pracovní svátky klidu a míru. Mluvím zde o lékařích, sestrách, policistech, hasičích, pilotech, letuškách, strojvedoucích, průvodčích a mnohých jiných. Buďme důslední, pojďme dopracovat Bublanův návrh a zakažme lidem o svátcích cestovat, marodit, bourat či krást. Vždyť lidé z výše uvedených profesí mají také nárok na klidné Vánoce.

Druhá poznámka se musí dotknout samotných obchodních řetězců. Bublanův zákon zcela vědomě a záměrně zasahuje do vztahu nabídky a poptávky. Ve zkratce lze říci, že pokud by lidé nechodili nakupovat, tak prodejní řetězce by jen těžko měly otevřeno. Prosté a jednodnoduché. Pro socialisty však nepochopitelné.

Socialistické návrhy jsou úsměvné v tom, že se vždy snaží povýšit jednu skupinu lidí nad ostatní. Vzpomeňme na urputný boj o stravenky. Daňové zvýhodnění vlastně říká, že ti, co stravenky nemájí, dotují ze svých daní obědy hrstce vyvolených. No není to báječné? Pokud se firma rozhodne pro zaměstnanecký benefit ve formě stravenek, nechť tak učiní, ale nevidím důvod, proč by to měl být daňově uznatelný náklad. Stejná logika platí pro výhody vyplývající z prací v různých oborech. Nechápu, proč by měli mít zaměstanci v dopravě (včetně těch na ministerstvu) jízdné zdarma. Ve stejné logice by měl mít zaměstnanec banky nárok na bezplatné služby svého zaměstnavatele, řezník na maso zdarma, horník na uhlí a “škodovák” na octavii. Přes evidentní nesmyslnost je odstranění těchto nerovností v nedohlednu. Žijeme v době odborářské mediokracie, ve které je možné, aby menšina řídila většinu.

Po přečtení tohoto textu bude zřejmě řada z vás nesouhlasně kroutit hlavou a vypustí  z úst poznámku, že se Bublan zbláznil. To nemohu posoudit, protože pana senátora osobně neznám. Co však znám dokonale je chování voličů (občanů) této země. Neskokojenost končí před volební místností. Jak jinak si vysvětlit stále se opakující jev, kdy s podobnými návrhy ostře nesouhlasíme a pak opakovaně volíme ty, kteří je navrhují a prosazují.

 

Psáno pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | úterý 31.12.2013 9:58 | karma článku: 31,25 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.