Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Eurozóna se mění v protektorát pod vedením Paříže a Berlína

Německá kancléřka a francouzský prezident se dohodli na nutnosti vytvořit v eurozóně ekonomickou vládu.  Pokud jednotlivé členské státy tento nápad odsouhlasí, příjdou o zásadní část své suverenity. V EU platí pravidlo, že Berlínu a Paříži se tradičně neodporuje. Zastávám názor, že některé tradice není nutné tak ortodoxně dodržovat. A tato je jasným kandidátem na porušení. Na první pohled se může zdát, že hlavním úkolem ekonomické vlády bude záchrana eura. Omyl! Hlavním úkolem ekonomické vlády je posílení vlivu Francie a Německa v rámci eurozóny. Eurozóna je tak jen krůček od přeměny v protektorát, který budou řídit  čelní představitelé Německa a Francie.

Euro mělo být zárukou prosperity a stability. Nenastalo ani jedno. Za posledních 10 let nezaznamenaly státy platící eurem žádný hospodářský zázrak. Evropská unie (včetně České republiky) budovala sociální stát, který měl občanům zajistit vyšší životní úroveň a to bez ohledu na stav hospodářství. Jednotlivé ekonomiky nebyly tak výkonné, aby pokryly náklady na budování sociálního státu. Evropští politici tak měli dvě možnosti. Říci občanům, že vláda na sociální stát nemá a proto tento slib odvolat a tím si vykoledovat volební debakl, protože není nic horšího než naštvaný rozmazlený volič. Druhou možností bylo zadlužení budoucích generací, aby ta současná generace mohla v klidu papat a ještě u toho mlaskat. Bohužel zvítězila právě druhá varianta. A právě euro umožnilo zemím typu Řecka, Španělska, Portugalska či Itálie zadlužit se až po střechu. Dnes se již otevřeně mluví o tom, že do eurozóny tyto státy nepatří. Řecko mělo z eurozóny vystoupit již v loňském roce před první stabilizační půjčkou. Rok s rokem se sešel 110 miliard eur je pryč a Řecko dostalo přislib další půjčky v obdobné výši. V komentáři k některému mému předcházejícímu článku mě někdo napadl, že není možné za rok utratit 110 miliard a pak znovu žádat o stejnou částku. Čtenář soudil, že se eurozóna dohaduje o uvolnění další části první půjčky. Bohužel jsem měl pravdu já, 110 miliard se utratilo a eurozóna schválila další úvěr ve výši cca 109 miliard eur. To jen pro vysvětlenou.

Eurozóna si úvěry Řecku, Irsku a Portugalskou koupila čas. Ani jedna ze zemí nemá vyhráno. Jedině snad Irsko by mohlo dluhovou krizi ustát. Řecko fakticky zbankrotovalo již před rokem. Eurozóna napumpovala do Athén peníze jen a jen proto, aby byly zachráněny německé a francouzské banky, které jsou hlavními řeckými věřiteli. Není v možnostech Řecka splatit tak vysoký dluh. Realita bude taková, že bankovní domy dostanou zpět peníze a dluhy zaplatí daňoví poplatnicí v rámci eurozóny. Navíc díky masivní privatizaci, ke které jsou Řecko a Portugalsko tlačeni, porostou hlavně německé firmy, které se velmi ochotně zúčastní privatizačních projektů. Všechno by mohlo skončit happy endem, kdyby nenáviděné ratingové agentury neupozornily na přetrvávající problémy ve Španělsku a Itálii. Na Madrid a Řím již Brusel nemá peníze. A není jisté, zda by Čína po dalším krachu v eurozóně nákupem dluhopisů i nadále zachraňovala euro. Ostatně je nutné zdůraznit, že záchranu eura financuje hlavně Peking. Čínský premiér nedávno brázdil po Evropě s otevřenou peněženkou. Uvidíme, co bude Čína za své investice požadovat??? Ale zpět k ekomické vládě.

Důsledkem ekonomické vlády bude ztráta ekonomické suverenity členských států eurozóny. Dnešní stav je takový, že národní vlády (včetně ČR) posílají do Bruselu návrhy státních rozpočtů. Evropská komise rozpočty prostuduje a vrací je zpět s komentářem, který vláda té či oné země může, ale nemusí brát v potaz. Po zavedení ekomické vlády bude role EK výrazně silnější. Ekomická vláda získá moc nad daněmi, ale i nad ekomickou a sociální politikou. To znamená, že může nejen diktovat, za co a kolik se bude utrácet, ale i to, jak dlouhá má výpovědní lhůta či odstupné. Navíc mezi dlouhodobé ambice Německa a Francie patří sjednocení korporátních (firemních) daní. Zvláště Německu leží v žaludku nízké zdanění firem v Irsku. Irsko si při vyjednávání o stabilizační půjčce výši daně pro právnické osoby uhájilo. Uvidíme, jak se Irsko postaví k vytvoření nového evropského protektorátu.

Z pohledu České republiky je ztráta ekonomické suverenity nepřijatelná. Nevidím jeden jediný důvod, proč by měl německý nebo francouzský úředník rozhodovat o našich daních či podobě našeho státního rozpočtu. Česká politická reprezentace by měla dát věřejnosti jasný příslib, že se Česká republika něčeho takového bude účastnit jen v případě, že ztráta suverenity v tomto rozsahu bude odsouhlasena v referendu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | středa 17.8.2011 12:35 | karma článku: 29,81 | přečteno: 1653x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:36

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.