Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Barack Obama je dvojčetem Petry Buzkové

Nedávno jsem měl děsivou noční můru. Zdálo se mi, že Petra Buzková emigrovala do Spojených států a stala se americkou prezidentkou. Sen byl tak živý, že jsem se po probuzení musel štípnout, abych se ujistil, že to byl pouze sen. No, pouze sen. Po otevření ranních novin jsem zjistil, že realita je ještě děsivější. Petra Buzková sice nikam neemigrovala, ale veřejně přiznala, že má v Americe dvojče. A není jím nikdo jiný, než americký prezident Barack Obama.

Možná někoho napadne, že jsem se na začátku nového školního roku zbláznil. Nezbláznil. Vím, že se mnozí radovali, ale snad až někdy příště. Ale teď už opravdu k jádru věci.

Petra Buzková byla dlouhá léta nejoblíbenější českou političkou. Václav Havel ji zařadil do seznamu nadějných politiků. Mimo jiné byli v tomto seznamu i pánové Vladimír Mlynář a Stanislav Gross. Ale to je v tuto chvíli vedlejší. Podle agentur pro výzkum veřejného mínění dosahovala popularita Buzkové astronomických výšin. Možná právě proto, se sociální demokracie rozhodla postavit Buzkovou do čela pražské kandidátky proti Václavu Klausovi. I přes masivní mediální podporu našich mainstreamových médií však prohrála. Pražáci asi tehdy (2002) nepochopili, co je pro ně dobré. A stejně se zachovali i v roce 2006, kdy Petra Buzková kandidovala na primátorku.

Hvězda Petry Buzkové definitivně zhasla, když se ji Vladimír Špidla rozhodl posadit do křesla ministryně školství. V okamžiku, kdy měla ukázat, že není jen reklamní tváří své strany, selhala. Obdobně je na tom i Barack Obama.

Barack Obama sliboval, ostatně jako každý socialista, lepší svět. Obama mluvil o nových Spojených státech a o novém postavení USA ve světě. Je pravdou, že do jisté míry se mu to podařilo. Otázkou je, zda to Ameriku posílilo či oslabilo.

Na domácím hřišti začal Obama budovat evropský sociální stát. Ano, ten evropský sociální stát, který přivedl řadu evropských států ke krachu. Americký dluhový strop dosahuje pravidelně nových a nových výšin. Zadlužení Ameriky je obrovské. Se socialistou Obamou to však ani nehne. Šéf Bílého domu věří, že z hospodářské krize se musíme proinvestovat. Jak typický symbol evropského socialismu. Bohužel už i v Americe věří tomu, že stát je tu od toho, aby řídil ekonomiku.

Americký prezident má výsadní postavení na mezinárodním hřišti. Spojené státy jsou považovány za garanta svobody a demokracie. Řada utiskovaných národů či menšin hledá pomoc právě v Americe. S příchodem Baracka Obamy však došlo k oslabení pozice amerického prezidenta. Obama nemá jasnou koncepci zahraniční politiky. Jeho nerozhodnost a slabost posiluje státy a režimy, které představují riziko pro bezpečnost toho či onoho regionu. Ano, mám na mysli KLDR a její hrátky s jadernou bombou. A stejně tak mám na mysli Írán, který je fakticky jen krůček od dokončení atomové bomby. A jestliže Severní Korea rachotí atomem jen a jen proto, aby dosáhla na další potravinou pomoc, pak Írán chce vymazat z mapy světa Izrael. Při pohledu na Obamovu politiku vůči Íránu se vůbec nedivím izraelskému premiérovi, že nemá Obamu v lásce. Obamova slabost a nerozhodnost se naplno projevuje v situaci kolem Sýrie. Nebudu se teď zabývat tím, jestli je to či ono řešení dobré nebo špatné. O to tu ve skutečnosti nejde. Jde o to, že v této zemi zuří občanská válka, která má desítky tisíc obětí. Západ v čele s USA jen nečinně přihlíží a čas od času vydá nesouhlasné stanovisko jako reakci na aktuální události. Obama se není schopen rozhodnout, zda má zasáhnout a zamezit tak dalšímu použití chemických zbraní. A je jedno, zda je používají povstalci nebo vládní vojáci. Jak pak může Amerika čekat podporu spojenců v NATO, když sama neví, co vlastně chce? Díky Baracku Obamovi ztrácí Západ svůj vliv ve světě. Zarytí antiamerikanisté mohou slavit. Jejich největší nepřítel oslabuje. Otázkou však je, zda si tito stejní lidé uvědomují, že jestliže oslabuje Amerika, tak posilují Čína a Rusko. A osobně příliš nevěřím tomu, že pod čínským nebo ruským praporem bude svět lepší, svobodnější a bezpečnější.

 

Psáno pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | úterý 10.9.2013 16:18 | karma článku: 18,34 | přečteno: 1106x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  6:54

Aktualizujeme Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.