Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Angela Merkelová navštívila řecký Protektorát

Německá kancléřka Angela Merkelová vykonala krátkou státní návštěvu Řecka. Protektorátní premiér Samaras uvítal faktickou šéfku Evropské unie hned na letišti. Angelu Merkelovou přišli pozdravit i obyčejní Řekové, kteří vyšli do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas se škrty, které jim naordinovala berlínská vláda. A přiznejme si, že protesty proti škrtům jsou oprávněné, protože řeckou krizi neřeší, ale naopak ji ještě více prohlubují. Tohoto faktu si je vědoma i Angela Merkelová. Myslí tedy německá vláda svou pomoc Řecku upřímně, nebo se zde snaží hájit výhradně své vlastní zájmy na úkor řeckého lidu?

Je nabíledni, že Řecko se nikdy nemělo stát členem eurozóny. Tato země si vždy žila svým vlastním životem a každému rozumně uvažujícímu člověku muselo být jasné, že právě tato země nemůže být řádným členem elitního klubu zvaného eurozóna, která se měla vyznačovat rozpočtovou kázní a dobrým stavem veřejných financí. Bohužel stejně jako v řadě jiných případů zvítězila i v tomto případě politika nad zdravým rozumem. Není čemu se divit, když i samotné euro je politický projekt.

Byli to autoři eura, kteří důkladně neprověřili řecké účetnictví, než dali Athénám zelenou pro vstup do eurozóny. Tenkrát však lídři EU měli v hlavě pouze počet členů nového VIP klubu. Z čístě populistických důvodů tak bylo přizváno i Řecko, které se nikdy nemělo vzdát vlastní měny.

První léta s eurem musela být pro Řecko pravým rájem na zemi. Rozpočtová pravidla nedodržovalo ani Německo. Do země pod Olympem pumpovaly německé a francozské banky miliardy eur v podobě úvěrů, které řecké vládě umožnily vybudovat sociální stát obludných rozměrů. Každá pohádka však končí a tak i investorům došla trpělivost půjčovat otesánkovi, který nikdy nemá dost. A rázem tak byla na světě krize eura.

Za normálních okolností by Řecko již dávno vyhlásilo bankrot. Ostatně Island či Argentiná nám budiž příkladem. Jenže v eurozóně je bakrot zakázaný a navíc zde nejde pouze o Řecko. Respektive o Řecko a Řeky nejde vůbec.

Snad každému již došlo, že státy eurozóny i mimo ni (včetně České republiky) nezachraňují řecký stát, ale zachraňují německé a francozské banky. Pokud by Řecko zkrachovalo, znamenalo by to obrovské problémy pro berlínské a pařížské bankovní domy. Jak by asi politici uspěli před voliči s vysvětlením, že jejich peníze musí vláda použít na uzdravení bank, které bezhlavě financovaly řecký sociální stát? A jak by asi současná generace evropských politiků vysvětlila, že banky tak činily na základě politické objednávky? Angela Merkelová tak přijela do Řecká hájit zájmy německých bank a firem.

Základním pilířem záchrany eura je přesvědčit voliče, že zachraňují Řecko a nikoliv banky. To se zatím daří napříč eurozónou. Realita je však taková, že peníze daňových poplatníků končí v německých bankách, kterým Athény splácejí úvěry. Postupem času se dostaneme do situace, kdy Řecko bude dlužit výhradně státům eurozóny. Jakmile se tak stane, bude Řecku dovolen bankrot a návrat k vlastní měně. A daňovým poplatníkům bude poslán účet k zaplacení. A Německo? To ze všeho výjde jako vítěz.

Německé banky budou zdravé. Německé firmy zažijí rozvoj, protože nesmíme zapomenout, že jednou z hlavních léčebných kur, naordinovaných řecké vládě, je rozsáhlá privatizace, o kterou mají německé společnosti enormní zájem. Ostatně v době krize se velmi dobře nakupuje. Stačí jen malý detail – peníze – a ty německým podnikatelům rozhodně nechybějí.

V případě řecké vlády můžeme na vlastní oči vidět, jak vypadá chorobné eurohujerství v praxi. Ministerský předseda Samaras nehledí na blaho svého lidu, ale vyhlíží pochvalné pohledy z Bruselu a Berlína. Jeho vláda neustálými škrty a rostoucími daněmi dusí ekonomiku a země tak upadá do hlubší a hlubší recese.

Proč si Řecko nebere příklad z Argentiny, která po krachu a devalvaci dosahuje velmi slušného hospodářského růstu? No protože v eurozóně jsou slova krach a devalvace na indexu. Ale to jsme opět na začátku tohoto začarovaného kruhu. Bez jeho rozpojení se Řekové nikdy nepohnou z místa. Otázkou je, zda k tomu někdy naleznou odvahu? Držme jim palce, aby se tak skutečně stalo.

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | sobota 13.10.2012 0:01 | karma článku: 17,79 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku, kde zemřelo pětileté děvče při...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce

6. května 2024  16:55

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí nechal předvolat do Černínského paláce ruského...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.