Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

13. 10. 2012 10:38
Jistě: "Záchrana" Řecka je nesmyslem. Jenže ....

Jenže dlužník bývá obvykle v rukou věřitele. A půjčky Řecku nikdo nenutil (i když každý ochotně půjčoval i v dobách, kdy bylo zřejmé, kam to povede).  Za dluh si každý (stát, podnik, rodina, jednotlivec) může sám.

  Pamatujme si to - nerad bych, abychom byli i finančním protektorátem.

0 0
možnosti
MR

Rupert

13. 10. 2012 8:35
Polopatické až jednoduché. Inu.

Co pak víte o protektorátech?

0 0
možnosti
TT

žepré

13. 10. 2012 2:51
Jasně a polopaticky napsaný,

sice nic novýho, ale konečně k tématu souvislý text bez otravných stereotypů. Říkám: polopaticky napsáno, jako uznání, že to musí pochopit každá brambora. A otevřu diskuzi a hle: existují brambory, které dokážou překvapit aji zarytýho pesimistu. :-(R^

0 0
možnosti
VH

Totedyne

13. 10. 2012 0:26
...

Řekové si evidentně žijí nad poměry, spotřebovávají víc, než vyrábějí (na rozdíl od ČR, nebo € zóny jako celku), takže snížení životní úrovně je v tomto balkánském státu nevyhnutelné. Je otázkou zda si uvědomí, že nabízená pomoc je pro ně výhodnější, než řešit si své problémy svépomoci. To druhé může znamenat snížení životní úrovně na úroveň ostatních zemí Balkánu.

Dopad na německé a francouzské banky se přeceňuje, už dávno Řecku půjčuje jen ECB, ta si peněz může natisknout celkem dost, díky tomu se mnohé dluhy komerčním bankám i splatily, trvale ale nemůže ECB pokrývat další dluhy tvořené životem nad ekonomickou výkonnost, tj. že Řekové vyprodukují méně, než spotřebují.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 10. 2012 10:41
Re: ...

Jak "na rozdíl od ČR nebo €-zóny" ????  ČR i eurozóna si zoufale půjčují, případně tisknou nekryté peníze (ECB).  Takže snížení životní úrovně obou regiónů je zcela jisté  a snížení pod balkánskou úroveň není vůbec vyloučeno.

0 0
možnosti
  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.