Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Anální horolezec Bohuslav Sobotka aneb s Bruselem na věčné časy

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka kritizuje v dnešních Lidových novinách odmítavý postoj české vlády k Paktu pro euro plus. Dle pana předsedy nás žene současná vláda do izolace. A izolace prý není naším národním zájmem. Při vší úctě k panu Sobotkovi velmi silně pochybuji o jeho povědomí, co je a není národním zájmem České republiky. Dosavadní počínání sociální demokracie rozhodně nerespektuje české národní zájmy. Politici ČSSD se netají svým bezmezným obdivem k Bruselu, který nám prý zajistí trvalý mír a prosperitu. Ostatně něco podobného měla v minulosti zajistit i Moskva.

Jednou za rok se v Bruselu bude konat summit členů Paktu pro euro plus a zde bude Česká republika chybět. To považuje pan Sobotka za největší katastrofu dnešních dnů. Takové summity budou, dle pana Sobotky, klíčové. Bude se zde řešit nastartování ekonomického růstu a větší konkurenceschopnost. Větší hloupost už pan předseda asi vymyslet nemohl. Představa, že nějaký summit zajistí hospodářský růst té či oné země, je opravdu úsměvná. Vždy, když něco takového čtu či slyším, mám pocit, že jsme se vrátili o 25 let zpět. Ti, kteří někdy na ČT24 viděli zprávy před 25 lety jistě pochopí. Považuji za nutné připomenout, že vedle České republiky se k Paktu pro euro plus nepřipojily i další země - Maďarsko, Švédsko a Velká Británie. Nemyslím si, že jsme ve špatné společnosti. Bohuslav Sobotka však jde ve svém myšlenkovém pochodu dál. Švédsko prý nyní "žadoní", aby se mohlo summitu zúčastnit. Velká Británie prý ztráci vliv a o Maďarsku se pan předseda ani příliš nerozepisuje. Myslím, že hlavně poznámka o Velké Británii se panu Sobotkovi povedla. V Londýně budou mít jistě radost.  Velká Británie má v rámci EU zvláštní postavení. Hlavním zájmem Británie je být v EU, ale zároveň i nebýt. Londýn zkrátka vždy více myslí na zájmy své země  než na zájmy Bruselu. Stejný postup by měla praktikovat i Česká republika. Zástupci ČSSD však činí opak. Pan Sobotka moc dobře ví, že Pakt pro euro plus směřuje EU k vytvoření společné daňové politiky. Neznám jeden jediný důvod, proč by nám měl Brusel stanovovat, jak vysoké u nás budou daně??? Přemýšlí vůbec pan Sobotka??? Nebo sní sen o pěkně placené funkci v Bruselu a tomu vše podřizuje??? Ostatně nebyl by to první ani poslední politik sociální demokracie, který zapomněl, za kterou zemi má v Bruselu "kopat" - viz. například takový Libor Rouček.

Musím připomenout, že to byly vlády sociální demokracie, které vyjednaly naprosto otřesné a likvidační podmínky pro náš vstup do EU. Byly to tedy vlády ČSSD, které jsou plně odpovědné za faktickou lidvidaci cukrovarnictví v České republice. Z kdysi cukrovarnické velmoci se stal dovozce cukru. Ostatně celé české zemědělství se potýká s nevyhovujícímí kvótami a dotacemi. V EU zkrátka platí, že není farmář jako farmář. Český zemědělec si může nechat jenom zdát o podmínkách francouzského kolegy. Už Miloslav Šimek říkal, že po vstupu do EU budeme mít krávu s dotací a krávu bez dotace. Výsledek je dnes takový, že živočišná výroba v České republice upadá. Zemědělská politika EU neumožňuje národní vládě, aby pomocí dotací podporovala tuzemskou produkci toho či onoho. Česká vláda tak může pouze nabádat občany, aby při nákupu preferovali české potraviny. Zde o rovných podmínkách v rámci EU nemůže být ani řeč. Zemědělství je oblast, kterou řada lidí u nás opovrhuje a odsouvá ji na vedlejší kolej. Takový přístup se nám však nemusí v budoucnu vyplatit. Mlčky hledíme, jak jsou obrovské plochy zemědělské půdy likvidovány díky solármímu boomu, průmyslovým zónám nebo plodinám pro výrobu biopaliv.

Bohuslav Sobotka praktikuje vůči Bruselu anální horolezectví. Již v minulosti kritizoval Václava Klause za jeho požadavek, aby česká vláda vyjednala vyjímku z přístupové smlouvy, která by rušila povinnost přijmout euro. Ostatně stejnou vyjímku mají Velká Británie a Dánsko. Bohuslav Sobotka je jasným propagátorem eura. Velká Británie ani Dánsko se rozhodně nechystají vstoupit do eurozóny. Tak proč bychom to měli dělat my a sponzorovat rozmařilý život Řeků či Portugalců. A proč by se Česká republika měla více zadlužit, aby podpořila fond na záchranu Španělska či Itálie??? Euro je od samého počátku špatný projekt. Jeho dnešní záchrana stojí nemalé peníze a nikdo neví, kolik ještě bude nutné za resuscitaci eura zaplatit. V každém případě není jisté, že vynaložené peníze euro opravdu ochrání před krachem. Realita může být taková, že euro padne a státům eurozóny zůstatnou obří dluhy. Tohoto projektu se opravdu nemusíme účastnit. Pokud by si jakákoliv česká vláda hrála s myšlenkou o přijetí eura, měla by na toto téma vyhlásit referendum.

Česká sociální demokracie bude i pod vedením Bohuslava Sobotky více dbát na zájmy Bruselu a Berlína než na zájmy České republiky. Ostatně pan předseda Sobotka ve svém textu Angelu Merkelovu přímo zmiňuje. Německá kancléřka po evropské summita prohlásila: "Máme hodně domácích úkolů, jak doma, tak i v EU. A nejdůležitější bude politická podpora." Sobotka následně píše, že naše země dává přednost tomu, aby byla v EU vnímána jako nezodpovědný a euroskeptický partner. Bohuslav Sobotka by si měl uvědomit, že Česká republika není jednou ze spolkových zemí Německa, aby musela akceptovat vše, co v Berlíně vymyslí. A pokud má pan předseda tento pocit měl by se svým stranickým kolegou panem Roučkem přestěhovat za Krušné hory.

 

Autor: Jan Koucký | úterý 5.4.2011 10:55 | karma článku: 35,55 | přečteno: 2252x
  • Další články autora

Jan Koucký

Stejně všichni kradou...psali to přeci v novinách

Prezident Miloš Zeman mluvil ve vánočním poselství výhradně sám o sobě. Chybělo ohlédnutí za právě končícím rokem a chyběl výhled do roku 2014. Ale chtěli jsme přímou prezidentskou volbu, tak se nedivme, že přímo zvolený prezident bude celé volební období mluvit jen o sobě a o svých úspěších. Ostatně absence novoročního projevu symbolizuje úpadek české politiky a svým způsobem zakončuje revoluční rok 2013.

1.1.2014 v 3:15 | Karma: 18,44 | Přečteno: 583x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

"Demokrat" Halík šíří nenávist a lež

Od katolického kněze by člověk očekával, že nás bude v tomto čase (a nejen v něm) nabádat k odpuštění, smířlivosti a toleranci. Věřím, že většina služebníků božích tak ve svých farnostech činí. Jsou však případy, kdy i farář propadne lži a nenávisti a bez zardění je šíří do světa. Něco takového je neodpustilné u obyčejných smrtelníků. U kněze by to mělo vést k zamyšlení, zda je takový člověk vůbec hoden reprezentovat Boha na Zemi. A v neposlední řadě je zařážející, když lež, nenávist a netoleranci hlásá člověk, který sám sebe označuje za bojovníka proti totalitě a velkého demokrata. Jsem si jist, že již řada z vás uhádla, že zmiňovaným knězem je Tomáš Halík.

31.12.2013 v 11:57 | Karma: 33,72 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

František Bublan – falešný spasitel pracujících

Socialismus nikdy nespí. Nikdy nejí a nikdy nemá dost. Jakmile zreguluje jednu oblast, už se poohlíží po další. Nesplněným snem socialismu je řídit každou lidskou činnost. S rozvojem moderních technologií se možná přidá i touha, ovládat lidskou mysl. Ale to už trochu nadsazuji. Socialismus chce prostřednictvím mocného a velkého státu zasahovat do oblastí, kde nemá absolutně co pohledávat. Zatím poslední výstřel míří na regulaci otevírací doby obchodních řetězců.

31.12.2013 v 9:58 | Karma: 31,25 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Martin Komárek – od Gottwalda k Babišovi

Gottwaldův odkaz není zdaleka pouze na papíře. Je i v myšlení a práci těch, kdo o něm dokáží přemýšlet, kdo se dokáží řídit jeho příkladem. Jako magnet předává svou přitažlivou sílu, tak ji předává tvořivý a lidský člověk přes bariéru času. Ne jako nedoknutelný vzor. Tak, že lidé více chápou jeho prostřednictvím svou dobu i sami sebe.” Takto psal v osmdesátých letech tehdejší člen KSČ, jeden z dnešních spasitelů a poslanec za středopravicové hnutí ANO Martin Komárek

14.11.2013 v 19:51 | Karma: 24,06 | Přečteno: 868x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Opustil Václav Klaus ODS či opustila ODS Václava Klause?

Občanská demokratická strana je v hluboké krizi. Svědčí o tom nejen naprosto nevolitelný program, ale i zaslepenost a ublíženost předních představitelů strany, včetně nemalé části členské základny. Opravdu nevěřím svým vlastním očím, když vidím, jak se nás ti, kteří z ODS udělali sociální demokracii light, snaží přesvědčit, že právě v těchto volbách se o naši přízeň uchází nová ODS. Bývalá vládní strana zřejmě nepochopila, že voliči očekávají mnohem víc než jen kosmetické změny. Otázkou je, zda má ODS vůbec chuť k radikální proměně. Zatím to tak rozhodně nevypadá. Ale co není dnes, může přijít po volbách.

6.10.2013 v 23:27 | Karma: 12,02 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.