Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stejně všichni kradou...psali to přeci v novinách

Prezident Miloš Zeman mluvil ve vánočním poselství výhradně sám o sobě. Chybělo ohlédnutí za právě končícím rokem a chyběl výhled do roku 2014. Ale chtěli jsme přímou prezidentskou volbu, tak se nedivme, že přímo zvolený prezident bude celé volební období mluvit jen o sobě a o svých úspěších. Ostatně absence novoročního projevu symbolizuje úpadek české politiky a svým způsobem zakončuje revoluční rok 2013.

Shrnout celý rok do několika řádků je velmi těžké. Každý se na minulých 365 dnů dívá vlastní optikou a co je důležité pro jednoho, je pro dalšího druhotné a bezvýznamné. Nicméně platí, že jsou události, které mají dopad na celou společnost. Dle mého názoru symbolizují rok 2013 čtyři události, které zásadním způsobem změnily či ovlivnily dění v České republice.

1. ledna 2013 vyhlásil prezident republiky Václav Klaus dílčí amnestii. Reakce na prezidentovo rozhodnutí byla nevídaná. Hlavní kritika mířila na aboliční část amnestie. V článku II se praví toto: “ Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let”. Opakovaně si dovolím upozornit na fakt, že se těch 8 let počítá od zahájení trestního stíhání a nikoliv od doby, kdy se trestný čin měl stát. Je škoda, že právě tato část amnestie neodstartovala debatu o stavu české justice a policie. Místo laciných a prázdných útoků na tehdejšího prezidenta se měla kritika snést na soudce, státní zástupce a vyšetřovatele, kteří nebyli schopni dotáhnout tu či onu kauzu do konce. Proč se nikdo nepozastavoval nad tím, že je v naši zemi možné, aby byl někdo trestně stíhaný 8, 10 či více let? Zřejmě proto, že žijeme v republice, kde jsou soudci, státní zástupci a policisté nedoknutelnou skupinou. Ostatně tato skutečnost se promítala i do dalších událostí roku 2013.

Leden 2013 se kromě amnestie vryje do povědomí jako měsíc, ve kterém proběhla historicky první přímá volba prezidenta republiky. Prezidentská volba proti sobě postavila dva různé světy. Parlamentní demokracie bojovala s elitářskou demokracií a tuto bitvu vyhrála. Porážka přijde až v druhé polovině roku. Miloš Zeman může být kritizován (a většinu zcela oprávněně) za mnohé, ale nikdy mu nelze přišít, že by byl stoupencem zřízení, ve kterém politické strany nemají své místo a kde nevolené elity mají prst na tepu událostí. To je hlavní, možná i jediná, přednost současného prezidenta republiky. Naprosto nesouhlasím s myšlenkou, že Zeman usiluje o poloprezidentský systém. Prezident republiky je v parlamentní demokracii tak silný, jak slabé a nefunčkní jsou politické strany zastoupené v parlamentu.

Na sklonku první poloviny roku přišel nečakaný pád Nečasova kabinetu. Nečasova, respektive Kalouskova, vláda byla sice již delší dobu nestabilní a neměla jasnou většinu ve Sněmovně, nicméně tak rychlý konec nikdo nečekal. Všeobecně se předpokládalo, že to vláda do voleb na jaře 2014 už nějak doklepe. Asi by se tak i stalo, kdyby nepřišel pan Ištván a neprovedl noční přepadení úřadu vlády. Poprvé od roku 1989 svrhla policie ve spolupráci se státním zástupcem demokraticky zvolenou vládu. Nikomu to nepřišlo divné. Nikdo se nad tím nepozastavoval a nikdo noční razii neodsoudil. Veřejná poptávka, ovlivněná našimi médii a novodobými mesiáši, jasně volala po potrestání “těch nahoře”. A Ivo Ištván vyšel této objednávce vstříc. A stejně jako v případě amnestie Václava Klause se ani nyní nikdo nezamyslel nad činností státních zástupců a policie. Od pádu Petra Nečase uběhlo 6 měsíců a zatím nikdo nepoložil na stůl jasné důkazy, které by obhájily kroky pana Ištvána. A proč taky? Vždyť stejně všichni kradou……….psali to přeci v novinách.

S ohledem na předcházející události je zřejmé, že letošní rok nelze uzavřít bez připomenutí předčasných voleb. Podzimní svátek demokracie přišel v okamžiku, kdy bylo nabíledni, že v parlamentu neexistuje zřetelná většina, která by byla schopná sestavit vládu. Pokus o sestavení Nečasovy vlády bez Nečase, tento výrok Miloše Zemana byl naprosto trefný, zkrachoval. Svůj díl viny měla ODS díky neposlušnosti dvou poslanců a pak hlavně TOP 09, která si kladla podmínky, koho má ODS nominovat na post předsedy vlády. Kalousek zřejmě věřil, že ČSSD jasně vyhraje volby a TOP 09 se obětuje, aby zabránila nástupu komunistů k moci. Jenže voliči rozhodli jinak. Letošní volby radikálně překreslily politickou mapu České republiky. Tradiční strany prohrály. Populismus dostal zelenou. Parlamentní demokracie padla a byla nahrazena mediokracií a soudcokracií. Tato proměna byla dovršena právě parlamentními volbami. Volby jasně ukázaly, že k výhře stačí dostatek finančních prostředků, laciná hesla, kritika všeho a všech a označení sebe sama za spasitele. Za viníky současného stavu nelze označit pouze politické strany či jejich vrcholné představitele. Stejnou, možná že zcela zásadní, roli zde hraje pasivita občanů. Stalo se zvykem jít jednou za čtyři roky k volbám a pak nadávat na poměry v zemi. Jenže takto se parlamentní demokracie budovat opravdu nedá.

Stejně tak jako s rokem 2013 nekončí dějiny, nekončí ani boj za renesanci parlamentní demokracie, svobodu jednotlivce a trhu a za návrat klasického kapitalismu. Česká republika, Evropská unie a celý tzv. Západ doplácí na odbočení doleva. Nastává příhodná doba pro obrození pravice thatcheristicko–reaganovského typu. Opět však platí, že obroda nepříjde sama od sebe. Musíme ji pomoci a musíme se na ni aktivně podílet. A to by mělo být naším hlavním přesevzetím a to nejen pro rok 2014.

 

Psáno pro www.eportal.cz

 

 

Autor: Jan Koucký | středa 1.1.2014 3:15 | karma článku: 18,44 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.