Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost bez ideologie

Existuje takové mírně přesvědčení, mezi intelektuály, že je nutné hledat míru a soubor idejí,jež se souhrnně nazývá ideologie, která ukáží nám méně zdatným v tom uvažování, jak žít a jak na to. 

Možná tomu je tak, leč mám jistou zkušenost, že jsem žil mezi lidmi, kteří bez jakékoliv zvláštní ideologie, žili svůj život, kde se praktikovalo, něco, co bych nazval „žité desatero.” A ti lidé věděli, že stačí být tolerantní k druhému, když je trochu jiný, minimálně věděli, že lepší je spolupráce, než spory o pravdu. 

Intelektuálové hledají rozdíl mezi pravdou a lží. Pokoušejí se definovat, co je dobro a zlo. Běžný člověk se zajímá o to: Co je výhodné pro tu či onu komunitu, toho, či onoho člověka. Průběžně modifikují pravidla a dohody, které mají usnadnit život komunity i jednotlivců. 

V Evropě lidská komunita dospěla k názoru, že lidé jsou si rovni, mají stejná práva, muži a ženy. Na tom jsme se více méně dohodli a praktikuje se ona dohoda. Stejně tak jsme se dohodli, že zákon platí pro každého, bez ohledu na majetek a společenský statut. Toto jsou dohody o pravidlech lidského soužití. 

Dále jsme se dohodli, že majetek je nedotknutelný, pokud ho kdokoliv řádným způsobem nabyl. Dále jsme se dohodli, co je trestné a co nikoliv. Výčet by byl dlouhý. Pokud někdo krade, podvádí, zabíjí, bude potrestán podle zákona. 

Dále jsme se dohodli, že každý má právo se shromažďovat, hlásat veřejně své názory, vyznávat náboženství, které ale nesmí ohrožovat vyznavače jiných náboženství. Nikdo nesmí být nucen dodržovat náboženské předpisy, které sám nevyznává. Takže ateista nemá povinnost na Velikonoce chodit do kostela, nebo na Vánoce zpívat koledy, či o Ramadánu se postit. 

Každý má právo hlásat svůj soubor idejí, ale ne každý soubor idejí je závazný pro všechny. Jednoduše řečeno, nemám povinnost zkoumat jestli je ideologie dobrá, či špatná, ale mohu se zajímat, jestli mi vyhovuje a proč? Některé ideologie, jako komunistická a nacistická jsou zákonem v mnohých zemích považovány za zločinné. 

Jak je vidět, lidský život nestojí na ideologii, ale na pravidlech lidského soužití. Které si jednotlivé komunity a civilizace mezi sebou dohodnou. Lidé mohou mít různé představy, různé ideje, přecházející do ideologie, ale osobně preferuji jakýkoliv neideologický způsob soužití. 

Snesu vedle sebe ateistu, buddhistu, muslima, socialistu, komunisty už těžko, neb jejich ideologii považuji za obecné ohrožení, stejně jako nacisty. Ty ateisty, buddhisty, muslimy, hinduisty přesně do té doby, než mne začnou vnucovat svůj pohled na svět. Ideologii feminismu považuji v současném stavu za vysoce pomýlenou a nebezpečnou, protože v základě považuje jedno pohlaví za podřadné a sobě nebezpečné. 

A ani se tím netají. Pravé feministky, jak jsem se dočetl v jejich materiálech, mají pocit, že pro ně existují jen práva, ovšem nikoliv už povinnosti. Něco plnit je z jejich hlediska laskavost, nikoliv povinnost. Pak pochopitelně jim nemůže fungovat soužití s muži. Tam kde má jedna strana jen práva, tam se nejedná o partnerství, ale o vztah založený na podřízenosti. 

Jsem-li ovšem svobodný člověk, což jsem, nemám žádnou zákonnou povinnost se řídit názorem, že vůči druhé straně jsem bezprávný. Že jsem nepřítel, se kterým se zachází jako s póvlem. Chápu, že se lidé dožadují jistých práv, ovšem nejsem v pozici, kdy se vším čeho se druzí v rámci ideologie dožadují, musím souhlasit. 

Doufám, že jsem panu Zátureckému dostatečně jasně objasnil, že společnost bez ideologie s dohodnutým rámcem pravidel může ledabyle existovat. Lidé se mohou zabývat idejemi, které pro jejich osobní život mohou být důležité, a mají mít tu možnost, ale společnost podle mého mínění funguje podle pravidel, která jsou závazná pro všechny. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jílek | úterý 28.8.2018 14:06 | karma článku: 17,30 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2395x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2055x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 32,02 | Přečteno: 2445x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 717x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články