Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Legendy a pindy

Pochlubil se mi jeden bloger, že mu změřili IQ, před tím, než nastoupil vojenskou základní službu, protože měl jezdit s Dozerem DK -M. Pobavil mě. Tak trochu z jeho vyprávění to vypadá, že to byl jeho celoživotní úspěch.

 

Možná byl, možná nebyl. Ale. Zaujalo mne jeho tvrzení, protože lidé, co vyprávějí hrdinské historky z vojenské základní služby se dají rozdělit asi na dvě části. Jedni z děsem v očích, vyprávějících o všech útrapách, co zažili. Druzí, jak s tou vojnou vyběhli a vojna na ně neměla, protože co lampas, to blb. tenhle je spíš ta první sorta.

Musím říci, že na vojně jsem byl, vojna mi nijak nevadila, i když nebylo vše růžové. Byl jsem v poddůstojnické škole, díky tomu jsem se vyhnul mazácké vojně.  To že jsem musel běhat, zakopávat se, válet se po nocích ve sněhu, zima na Šumavě, jsem bral jako trénink, neb jsem celoživotně tíhl určité námaze těla, ale i mysli.

Vrátím se k těm vypravěčům. Někteří o tom vypráví celý život a jejich absolvování poddůstojnické školy je v podstatě nejvyšší možné vzdělání, kterého se na sobě dopustili. Další mlčí, berou vojnu jako jistou zkušenost, která jim odhalila jejich rezervy, protože se hlásaly v ČSLA a posléze v PŠ, asi dva postoje: Voják leží, nebo běží a když leží, tak se zakopává. A druhý postoj spočíval v tom a ten jsem velmi dlouho praktikoval v životě: Voják, když nemůže, tak zjistí, že může minimálně ještě jednou tolik.

Netvrdím, že jsem vojnu miloval, ale pořád jsem ještě patřil ke generaci, která byla vychovaná, že nejít na vojnu je tak nějak hanba. Že takový kluk vlastně není až tak chlap. Až později začala ta móda modrých knížek, o kterou se snažil kde kdo. Já osobně jsem to vzal tak, že na vojnu se jít musí, tak na vojnu se jde.

Nijak si ji neidealizuji a nijak jsem tam zas tolik  nestrádal. Kondici jsem měl, takže i tu poddůstojnickou školu jsem absolvoval celkem v pohodě. Nic náročného na IQ ta škola nebyla a žádnou závratnou inteligenci nevyžadovala.

Za půl roku to bude padesát let, co jsem šel na vojnu. Dostal jsem povolávací rozkaz, ještě než jsem se stačil doučit, ale vojáci mě na ty výuční zkoušky pustili. Byl jsem doma o týden navíc. To se počítalo.

Poddůstojnickou školu nepovažuji za vrchol svého vzdělání ani za životní úspěch. Přeci jen jsem měl o vzdělání jiné představy. A také jsem si ho časem víceméně doplnil. Spíše více. Jak říkám, nejsem sběratel vojenských historek, ale  nemám nějakou averzi k armádě. Armádu považuji za nutnou, pacifista zřejmě nebudu. Byly doby, kdy jsem uvažoval o možnosti být vojákem z povolání, ale naštěstí mě to přešlo.

I když, kdybych měl možnost sloužit v armádě britského, nebo amerického typu, asi bych to zkusil. V bolševické armádě se mi být lampasem  přeci jen zajídalo. Spíše ale než v armádě, tak bych sloužil  ve válečném námořnictvu. Válečné loďstvo je mým koníčkem. Co u nás vyšlo v dobách socialismu o námořnictvu jsem přečetl. A po sametu jsem na pár válečných lodích se byl podívat. A četl dále. K tomu videa na YouTube.

Tak jsem se stal aspoň labským plavcem. Lodě jako lodě. Velké, nákladní a na ježdění náročné. Labský plavec se nikdy neplavil, ten jezdil. Žargonem řečeno. Opět jsem si musel doplnit vzdělání. Vlastně celoživotně se vzdělávám. Zřejmě už bez vzdělávání neumím být. Tak trochu se divím lidem, že nechávají mozek zakrnět, protože ten kdo ho nepoužívá, ten o něj přijde.

Mnohdy lidé se ptají, co s tím vzděláváním, když stejně umřu a do hrobu si ty vědomosti nevezmu a před ničím mne to neuchrání.?  Beru to jako s tělem. Když ho člověk přiměřeně používá, stará se o tělo i mozek, má pocit, že je ten život nějak snazší. Než člověk umře. tak nějak si myslím, že člověk pokud má trochu kliku, nemusí umřít zcela zchátralý.

Vrátím se k těm vojenským historkám. Jak říkám, nemám je nijak extra v oblibě. Jsou si všechny podobné a málokdy jsou pravdivé. Jak říkával jeden můj známý. „Pindy starého zbrojnoše.” Armádu jsem bral  a beru, že to byla zkouška toho, co vydržím.  Ukázalo se že to vydržím dost. Od internátu v učilišti  jsem do svých 43 let, pracoval v mužském kolektivu, vojna přispěla k tomu, že jsem se něco o spolužití v kolektivu naučil, pochopil jsem určité zákonitosti lidského soužití. Hodily se mi ty zkušenosti i v práci terapeuta. K některým zkušenostem člověk tak snadno nepřijde.   

Zkušenosti se občas sbírají obtížně. Nic není v životě jednoduché a kdo očekává jednoduchý život, většinou zjistí, že čím větší očekávání, tím větší záhul. A tito lidé potom si stěžují jak profesionální plačky, že jim nedali, co jim jiní snadno slíbili. Třeba ve volbách a za pivo, guláš a koblihu. A na vojně jsem slyšel jedno další důležité heslo, kterým jsem se celoživotně řídil:
Voják se stará, voják má!

A na konec jednu ruskou vojenskou písničku. Takovou tu opravdovou vojenskou. A strašně smutnou. Těch vojáků si vážím. Zaslouží si to. Jo jo.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jílek | pátek 5.10.2018 20:09 | karma článku: 21,32 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2395x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2055x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 32,02 | Přečteno: 2445x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 717x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články