Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kauzální tvrzení

Nemám ve zvyku moc šťourat v datech druhých lidí, nakonec v cizích životech se našťourám dost a dost, než abych byl ve svém volnu zbytečně zvědavý.

 

Ale občas mi nedá, abych se nepodíval třeba do nějaké databáze, a zjistil kdo je kdo. Není to občas veselé čtení, když najdu někoho svého známého. Nebudu tu zveřejňovat jména, jde o lidi, které jsem znal a stýkal se s nimi. Ať už přátelsky, nebo jen tak, že jsem s nimi nějak v životě kooperoval.

Přivedlo mne k tomu tvrzení o spolupráci jednoho komentujícího na blogu iDnes. Dal jsem si do vyhledávače jméno, přibližné datum narození a ejhle, vykouklo na mě jméno. No nic, prostě každý máme svou minulost, své pády. Takže jsem zadal několik dalších jmen, která znám a u nichž jsem to tak nějak předpokládal. A nemýlil se.

Jo, byla to zvláštní doba, kdy se lidé udávali, z nejrůznějších důvodu, jedni, ne že by tak věřili tomu socialismu, ale protože jim ono udávání dávalo moc, protože měli máslo na hlavě a STB je držela pod krkem,oni se báli, a nebo opravdu ti, co tomu parchantskému režimu věřili a pomáhali ho udržet při životě.

Našel jsem dva kapitány, u kterých jsem jezdil. Zřejmě mě nenapráskali, protože se o mne STB nikdy zjevně nezajímala, ale zjištění, že mi mohli docela zavařit, ještě po letech mi svírá žaludek. Tihle lidé mohli nadělat paseku. Možná některým nadělali. Ale je fakt, že si člověk, tedy já, docela dával pozor. I když, ne vždy byli lidé opravdu slušní.

Začal jsem skutečně číst blogy lidí, které jsem předtím nečetl. Sleduji komentující, jak se vyjadřují, co sledují, kam míří svými komentáři. Uvědomil jsem si, jak hodně jsme v zajetí kauzálního uvažování. Vzpomněl jsem si jak mi vysvětloval doktor Čálek, jede z největších odborníku na daseinsanalýzu u nás, který mi nějaký čas dělal, supervizora, jaký je rozdíl mezi kauzalitou a nekauzalitou v v životě a tedy i v psychoterapii. Říkal: 
Je dost lidí, kteří dostanou žaludeční vředy při určitém způsobu života. Ale ne všichni. Pokud byste tvrdil, že každý, kdo žije jistým způsobem života, dostane žaludeční vředy, pak uvažujete kauzálně. Jenže ne všichni je dostanou. Tedy neplatí kauzálně, způsob života=žaludeční vředy. V tom je rozdíl mezi psychoanalýzou, která uvažuje kauzálně a daseinsanalýzou, která kauzálně neuvažuje. Například, ne u všech, co mají potíže v životě, je na vině neuspokojené pudy, neuspokojivá sexualita. Jak tvrdí kauzálně psychoanalýza. Čálek ten rozdíl zjednodušil, ale myslím, že jako vysvětlení postačí.

Podobně platí, že někteří, dokonce mnozí cikáni kradou, přepadají, mají plné trestní rejstříky. Ovšem někteří ne. Tedy neplatí kauzálně, co cikán, to zloděj a špína. Proto výrok: „Všichni cikáni jsou zloději!” Je výrok rasistický, ale výrok: „Někteří cikáni jsou zloději!” Výrokem rasistickým není. Není v něm použita kauzalita. A tady je problém mnohých diskusí na internetu, že se lidé dopouštějí onoho kauzálního pohledu na jakoukoliv skupinu lidí, jevů a děje.

Mají pravdu v tom, že v Karlíně, v Děčíně, v Chomutově a jinde se cikáni chovají mizerně, ale ne všichni. Dokonce se mizerně chovají i bílí Češi. Vídávám na svých cestách Prahou spoustu bezdomovců, co smrdí na sto honů, ale černého mezi nimi abys s baterkou v ruce v poledne pohledal. Stejně tak hodně Rusů chlastá jak odsouzeni k smrti, ale zas ne všichni. Tedy, že výrok. „Mnoho Rusů chlastá” je výrok informační, nikoliv dehonestující národ jako takový. A tak bychom mohli pokračovat.

Nemám rád bolševiky, ale ne všichni bolševici byli svině. Někteří se aspoň jako slušní lidé chovali a nevedli na veřejnosti ty debilní bolševické kecy. Jak se chovali mezi sebou nevím. Nechodil jsem mezi ně. Takže bolševici zavedli svinský bolševický režim, ale někteří mezi nimi měli aspoň trochu soudnosti. Moc jich ovšem nebylo.

No, tak jsem si trochu pohrál s kauzalitou, chápu, že pro některé, co jejichž životním úspěchem se bylo, stát se desátníkem ČSLA, nebo práskačem u STB, či domovní důvěrnící činžovního domu na Žižkově, je tohle vysvětlení málo dostačující, ale chytří lidé pochopí, možná doplní, či opraví případné chyby.  Jo jo.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jílek | pátek 28.9.2018 9:02 | karma článku: 14,83 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Jan Jílek

My pony, rifle and me

Vždy, jak se napiji vody ze sklenice s citronem, uvědomím si, jak zhnuseně mi chutná voda samotná, když v těch vedrech na mě pořád povykují, „musíš pít, pít hodně v těch vedrech!”

20.6.2019 v 16:58 | Karma: 36,68 | Přečteno: 2395x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sladké je žít

Užívám si v poslední době nemocnic. Mám se tak skvěle, že mít se lépe, snad to ani nevydržím. Po operaci v únoru vše vypadalo nadějně, leč pak se tněco mírně zadrhlo, neboť nastala lokální recidiva nádoru.

26.5.2019 v 11:03 | Karma: 31,02 | Přečteno: 2055x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Zbytečný pocit viny

Čas od času se na mne obrátí zoufalá matka, která má povedenou dceru, či syna. Feťačky, alkoholiky, gamblery. Ptají se jestli udělaly dobře, že svou ratolest vypakovaly z baráku.

8.5.2019 v 19:23 | Karma: 32,02 | Přečteno: 2445x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Ukázka z rozepsané knihy "...a řekla jen.."

Tenhle příběh se nikdy nestal. Jen město Děčín a bývalá kavárna Grand jsou skutečné. Jakákoliv podobnost je čistě náhodná.

5.5.2019 v 11:17 | Karma: 17,42 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nikdo nic za nikoho neodžije

Poslouchám, jak déšť bubnuje na okna a raduji se. Mohlo by pršet celou noc, celý den, celou noc a celý den. Ano vím, že někteří by plakali nad zkaženým víkendem, leč...

26.4.2019 v 21:14 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 717x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články